“Πώς θα χάσω τα 3 κιλά που με ταλαιπωρούν; Πως θα αποφύγω τη χαλάρωση;” Οι ειδικοί απαντούν…

Πώς θα χάσω τα 2-3 κιλά που με ταλαιπωρούν; Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφύγω αν έχω θυρεοειδή για να μην παχύνω; Τι πρέπει να κάνω μπαίνοντας στην προκλιμακτήριο για να μην πάρω κιλά; Πώς θα αντιμετωπίσω τη χαλάρωση στο δέρμα μετά από απότομη απώλεια κιλών; Οι απορίες σου ψάχνουν απαντήσεις…

Η ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να σου δώσει την απάντηση….

Ερώτηση
Καλημέρα σας, είμαι 39 ετών έχω ένα σοβαρό ορμονικό πρόβλημα (απ’ ότι μου έχουν πει είμαι στην προκλιμακτήριο) και θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω ή τι δίαιτα να ακολουθήσω για να χάσω κιλά επειδή όπως καταλαβαίνετε κάνω δίαιτες και γυμναστική και δεν χάνω τίποτα. Νιώθω μονίμως πρησμένη. Υπάρχει τρόπος απώλειας βάρους σε τέτοια περίπτωση ή να κινηθεί λίγο ο μεταβολισμός μου? Ευχαριστώ πολύ!
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χριστίνα! Οι παρακάτω συμβουλές μου θα σε βοηθήσουν τα χάσεις το βάρος σου, αλλά και να εφαρμόσεις κάποια tips που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σε καταστάσεις προ-κλιμακτηρίου.

– Να αποφεύγεις τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως μπρόκολο, λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, πατάτες.
– Να καταναλώνεις μέχρι 2 φρούτα την ημέρα.
– Να καταναλώνεις τρόφιμα ολικής αλέσεως.
– Να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.
– Να καταναλώνεις 2 φλ. πράσινο τσάι και 1,5 lt νερό ημερησίως για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.
– Να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού, λόγω κατακράτησης υγρών που προκαλεί.
– Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το φολικό οξύ και η βιταμίνη D, περιορίζουν την κατάθλιψη, που πολλές φορές εμφανίζεται στην εμμηνόπαυση. Πηγές αυτών αποτελούν οι λιναρόσποροι, αναποφλοίωτοι σπόροι, πράσινα λαχανικά, χυμός πορτοκάλι, λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και η μαλακή μαργαρίνη.
– Η βιταμίνη Ε αποτρέπει την εμφάνιση οιδήματος στο στήθος. Πηγές αποτελούν τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα φυτικά έλαια, η μαλακή μαργαρίνη και οι λιναρόσποροι.
– Το σίδηρο είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση και βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στο σπανάκι και στα δημητριακά.
– Το ασβέστιο μειώνει τις εξάψεις και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινη φυλλώδη λαχανικά και σε λιπαρά ψάρια.
– Τέλος, 30 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλησπέρα σε όλους. Είμαι 30 χρόνων με ύψος 1.69μ. και ζυγίζω 61 κιλά. Πριν 2 χρόνια απέκτησα το πρώτο μου παιδί. Στην εγκυμοσύνη πήρα 18 ολόκληρα κιλά αλλά κατάφερα στους 3 μήνες με δίαιτα απο διαιτολόγο να τα χάσω. Τώρα πασχίζω να μείνω στα ίδια κιλά, αλλά για να τα διατηρήσω προσέχω συνεχώς τα πάντα. Ηθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω, εκτός απο γυμναστήριο στο οποίο δεν προλαβαίνω να πάω, για να ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό μου. Εχω την εντύπωση πως με τις ποσότητες και τα είδη που τρώω θα έπρεπε να είμαι πολύ πιο αδύνατη. Βασικά είμαι ικανοποιημένη με το βάρος μου αλλά έχω κουραστεί απο την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ…
Δέσποινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Δέσποινα! Είναι πολύ σημαντικό που κατάφερες να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης. Για να τα διατηρήσεις μπορείς να ακολουθήσεις κάποιες απλές συμβουλές:

· Μικρά και συχνά γεύματα: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθάει στην απώλεια βάρους
· Τρόφιμα από όλες τις ομάδες.
· Επαρκή πρόσληψη υγρών: Προσπάθησε να καταναλώνεις αρκετά υγρά. Όταν λέμε υγρά δεν εννοούμε μόνο το νερό, στα υγρά συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί, το τσάι, ο καφές, ακόμα και από τα φρούτα και τα λαχανικά προσλαμβάνουμε σημαντικές ποσότητες υγρών.
· Κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής αλέσεως μας προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
· Πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες: Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
· Περιορισμός λιπαρών: Περιόρισε τα λιπαρά όπως γλυκά, τηγανιτά, λιπαρό κρέας και τυρί. Προτίμησε άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.
· Άσκηση: Προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα με απλές καθημερινές δουλειές. Για παράδειγμα, προτίμησε τις σκάλες από το ασανσέρ, άφησε λίγο πιο μακριά το αμάξι από τον τόπο προορισμού σου ώστε να περπατήσεις, κάνε τις δουλειές του σπιτιού πιο συχνά.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Γεια σας είμαι 16 χρονών 56 κιλά και 1,64μ. ύψος. Θα ήθελα να χάσω 2-3 κιλά. Βέβαια αυτά τα κιλά θα προτιμούσα να τα έχανα από τα πόδια μου αλλά δεν ξέρω τον τρόπο. Όλο λέω ότι θα κάνω δίαιτα και δεν τα καταφέρνω. Προσπαθώ να τρώω υγιεινά αλλά πολλές φορές ξεφεύγω και τρώω γλυκα…Τι μου προτείνετε να κάνω; Ευχαριστω πολύ
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλενα! Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι λόγω της ηλικίας σου η ανάπτυξή σου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και το να ακολουθήσεις «δίαιτα» στερητική είναι σοβαρό λάθος εις βάρος της υγείας σου.

Τα κιλά αναλογικά με το ύψος σου είναι ικανοποιητικά οπότε φρόντισε να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσω για να είσαι υγιής, να έχεις ενέργεια και γρήγορα θα ξεφορτωθείς τα 2-3 κιλά που θέλεις.
1. Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο όπως αυτό της αντιοξειδωτικής διατροφής Orac
2. Κατανάλωσε καθημερινά 2 λίτρα υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα)
3. Το πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά βοηθάει στο μεταβολισμό και στην απώλεια βάρους. Καλό είναι να καταναλώνεις 2-3 φλιτζάνια/ποτήρια καθημερινά.
4. Οργάνωσε την καθημερινότητά σου ώστε να έχεις τακτική φυσική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στα γλυκά απόλαυσε το αγαπημένο σου γλυκό μία φορά την εβδομάδα ενώ εάν επιθυμείς γλυκές γεύσεις σε καθημερινή βάση κάνε υγιεινές επιλογές όπως φρουτοσαλάτα με μέλι & καρύδια, γλυκό του κουταλιού, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως ή επιδόρπια χωρίς ζάχαρη.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Με λένε Μαρία! Είμαι 25 χρόνων και είμαι 1.77μ. και 75 κιλά. Στα 22 μου ζύγιζα 67 κιλά και ήμουν ok για το ύψος μου. Σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφτασα τα 92 κιλά και εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθώ να ξαναφτάσω τα κιλά που είχα. Βέβαια έχω χάσει την σφριγηλότητα μου και είμαι πλεόν πάρα πολύ χαλαρή. Α, επίσης εδώ και 4 μήνες παραμένω στα ίδια κιλά. Θέλω όμως το καλοκαίρι να βγω στη θάλασσα ακομπλεξάριστα! Τι μου προτείνετε; SOS
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία! Καταρχήν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλες και έχασες αυτά τα 15 κιλά. Η δυσκολία στο να χάσεις επιπλέον κιλά οφείλεται στο ότι ο οργανισμός «κάνει ένα μικρό διάλλειμα» από τη μέχρι τώρα απώλεια βάρους.

Προκειμένου να ενισχύσεις τη σφριγηλότητα του δέρματος αύξησε τη φυσική δραστηριότητα και κατανάλωσε άφθονα φρούτα & λαχανικά, τα οποία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C και β-καροτένιο αυξάνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Για να επιτύχεις επιπλέον απώλεια βάρους, δώσε έμφαση στις ποσότητες, ελάφρυνε το βραδινό, δώσε έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακών, ζυμαρικών), μείωσε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό και στις σαλάτες και αύξησε την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες (2-3 ποτήρια καθημερινά).

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διαιτολόγος, BSc


Ερώτηση
Όταν παίρνω την απόφαση να αρχίσω μια διατροφή-δίαιτα, ενώ όλη μέρα πάει υπέροχα, το βράδυ θα υποκύψω… πώς μπορώ να τα καταφέρω και να απαρνηθώ τις βραδυνες λαιμαργίες και οποιεσδήποτε άλλες προκύψουν μέσα στην μέρα; (π.χ. καποιο γλυκό της μαμάς, κάποιο φαγητό εκτός διατροφής κλπ)
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προκειμένου να μειώσετε τα τσιμπολογήματα, είναι απαραίτητο καθόλη τη διάρκεια της μέρας να εφαρμόζετε συχνότητα γευμάτων, να πίνετε άφθονα υγρά, έτσι ώστε να ελέγχετε καλύτερα το αίσθημα πείνας και κορεσμού. Επιπλέον, όταν νιώθετε ακατάσχετη λαιμαργία δώστε έμφαση σε φρούτα, λαχανικά (π.χ.καρότα), γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι, ρυζογκοφρέτες με τυρί ή μέλι, τα οποία θα σας χορτάσουν γρήγορα χωρίς να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα και χωρίς να σας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Ερώτηση
Γεια σας! Ειμαι 22 χρονών με ύψος 1.70μ. ήμουν αθλήτρια (kick boxing) και αφότου σταμάτησα πήρα 7 κιλά. Ο διαιτολόγος που πήγα πριν 2 μέρες, μου πρότεινε τη διαλλειματική νηστεία. Δηλαδή 2 κύρια γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και τίποτα άλλο, καθόλου ενδιάμεσα γεύματα. Εγώ ξέρω όμως ότι τα συχνά γεύματα βοηθούν στο κάψιμο λίπους! Η γνώμη σας;
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σοφία! Σίγουρα τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθάνε στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού διότι τροφοδοτούν με ενέργεια τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δουλεύει πιο σωστά και έτσι να μπορεί να κάψει λίπος. Ίσως ο διαιτολόγος που σας έχει προτείνει αυτό το σχήμα διατροφή να έχει αποφασίσει ότι αυτό θα σας βοηθήσει. Επειδή δεν μας γράφετε κάποια άλλα στοιχεία όπως βάρος, πόσες φορές κάνετε προπόνηση κτλ δεν μπορώ να σας γράψω κάτι πιο συγκεκριμένο. Μπορείτε όμως να το συζητήσετε μαζί του.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα να μου προτείνετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο απώλειας βάρους και πόντων. Θα ήθελα να χάσω 1-2 κιλάκια συνολικά, αλλά και από την περιοχή της κοιλιάς (έχω λίγο παραπάνω σχέση με το υπόλοιπο σώμα μου) και δεν μπορώ να τα καταφέρω. Επίσης έχω υποθυρεοειδισμό τον οποίο ρυθμίζω με θεραπεία αλλά και σύνδρομο ωοθηκών. Είμαι 1.63μ. και 57 κιλά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γιώτα! Το βάρος σου είναι ήδη χαμηλό και είναι αρκετά δύσκολο να μειωθεί επιπλέον. Αν βλέπεις στο σώμα σου ότι έχεις παραπάνω κιλά μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο λίπος. Αυτό θα το διαπιστώσεις πραγματοποιώντας μια λιπομέτρηση.
Όσον αφορά της διατροφή σου προσπάθησε να :

· Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
· Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
· Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
· Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
· Καταναλώνεις 2 φορές Κοτόπουλο την εβδομάδα
· Καταναλώνεις 1 φορά Ζυμαρικά ολικής αλέσεως την εβδομάδα
· Προσλαμβάνεις αρκετά υγρά (νερό, τσάι, καφές, χυμός)
· Καταναλώνεις Γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά
· Καταναλώνεις 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
· Προτιμάς τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.
· Αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας, έχω υποθυρεοειδισμό! Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω; Επίσης, συχνά στο διατροφολόγιό μου περιλαμβάνω το μπρόκολο. Μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα; Επειδή έχω ακούσει ότι το κουνουπίδι δεν κάνει να το τρώω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Θεοδώρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Θεοδώρα
Άτομα που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν στοιχεία όπως το φθόριο, το βρώμιο, και το χλώριο που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα. Για αυτό το λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η βιταμίνη D και το σελήνιο συνιστώνται για χρήση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Γι αυτό προσπάθησε να καταναλώνεις γαλακτοκομικά , σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος, κρόκος αβγού. Το σελήνιο (δημητριακά, κρέας και ψάρι) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

Τέλος, συμπληρώματα όπως η κανέλλα, το χρώμιο και το μαγνήσιο, δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More