Πώς θα χάσω πόντους από την κοιλιά; Αν μια μέρα το παρακάνω με το φαγητό θα παχύνω;Οι ειδικοί απαντούν

Τι πρέπει να κάνεις για να ακυρώσεις τις αρνητικές συνέπειες μιας μέρας που ξεπέρασες τα όρια; Πώς θα χάσεις τα κιλά από την κοιλιά; Μήπως πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό ψυχολόγο για να το πάρεις απόφαση να χάσεις κιλά; Πώς χάνονται τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Η ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να λύσει όλες σου τις απορίες…

Ερώτηση
Γεια σας. Χτες και σήμερα ξέφυγα κατά πάρα πολύ από τις επιτρεπόμενες θερμίδες. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στο βάρος μου; Δηλαδή πήρα κιλά; Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Blackangels

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
Η πρόσληψη σωματικού βάρους δεν είναι τόσο εύκολη διαδικασία. Για να πάρει κάποιος 1 κιλό, πρέπει να έχει εβδομαδιαία περίσσεια 7000-7500 kcal. Συνεπώς, φρόντισε να επιστρέψεις στην ισορροπημένη διατροφή (πρωινό, συχνότητα γευμάτων, πολλά φρούτα/λαχανικά, αυξημένη πρόσληψη υγρών, κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες), που αποτελεί τον εγγυημένο τρόπο διατροφής για τη συντήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Ελένη Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι μητέρα ενός 7χρονου αγοριού και εδώ και λίγο καιρο προσπαθώ να χάσω κάποια κιλά, κάτι το οποίο δεν καταφέρνω. Θα ήθελα σας παρακαλω να αναρτήσετε μια δίαιτα, την οποία να μπορεί να κανει μια πολύασχολη μητέρα δίχως να χρειάζεται το μαγείρεμα 2 φαγητών (εννοώ 1 για την δίαιτα και 1 για την υπόλοιπη οικογένεια )! Τα κιλά που πρέπει να χάσω είναι 15. Σας ευχαριστώ.
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ασφαλής απώλεια σωματικού βάρους στηρίζεται πάντα στην τήρηση των βασικών αρχών της ισορροπημένης διατροφής, η οποία είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται από όλη την οικογένεια. Αυτή έχει ως εξής:
– Πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες
– Καταναλώνετε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κράκερ σίκαλης).
– Να είστε πολύ τυπική με τη συχνότητα γευμάτων (να τρώτε ανά 3 ώρες).
– Να εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας ανάλατους ξηρούς καρπούς (20 αμύγδαλα ή 10 καρύδια).
– Να πίνετε 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα).
– Μην τρώτε αργά το βράδυ
– Καταναλώνετε 3-4 φορές την εβδομάδα ψάρι, κοτόπουλο.
– Εντάξτε συστηματικά στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο: άπαχο γάλα, γιαούρτι, μπρόκολο, λάχανο, σαρδέλες, σπόροι σουσαμιού.
– Καθημερινά 5 μερίδες φρούτων & λαχανικών και 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.
– Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πουλερικά, αυγά, ψάρια).
– Να πίνετε 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα).
– Χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα και στις σαλάτες μυρωδικά και καρυκεύματα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το μεταβολισμό.
– Προκειμένου να μην έχετε το άγχος του μαγειρέματος καθημερινά, μπορείτε να καταναλώνετε μέρα παρά μέρα το ίδιο φαγητό.

Γεωργία καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Ερώτηση
Γεια σας… Είμαι 32 ετών και έχει ένα μήνα που γέννησα το δεύτερο παιδάκι μου. Πήρα 18 κιλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκ των οποίων μου έμειναν τα 10. Έχω ύψος 1,55μ. και αυτή τη στιγμή το βάρος μου είναι 70 κιλά. Πριν την πρώτη εγκυμοσύνη ήμουν 56 κιλά και θα ήθελα να τα ξαναφτάσω. Δυστυχώς, λόγω των παιδιών και οικονομικών, δεν μπορώ να γυμναστώ σε γυμναστήριο. Με κάποιο θερμιδομετρητή και μια δίαιτα 1200 θερμίδων, θα μπορούσα να τα καταφέρω; Τα σκευάσματα που υπάρχουν στα φαρμακεία βοηθούν στην απώλεια βάρους;
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ειρήνη,
Δεν είναι απαραίτητο να ασκείσαι σε γυμναστήριο εφόσον υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει όμως να εφαρμόσεις τουλάχιστον 30-40 λεπτά περπάτημα καθημερινά. Είναι σωστό να προσέχεις τις θερμίδες σου, απλά δε φτάνει μόνο αυτό. Πιο σημαντικό είναι από τι τρόφιμα θα καταναλωθούν αυτές οι θερμίδες. Γι’ αυτό λοιπόν η διατροφή σου θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ισορροπημένη και βεβαίως θα τα καταφέρεις. Να αποφεύγεις σκευάσματα για απώλεια βάρους γιατί μπορεί να επιφέρουν άλλες επιδράσεις στον οργανισμό και να προτιμάς περισσότερο φυσικά προϊόντα όπως το πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και την καύση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc


Ερωτήσεις
Κάνω πολύ εύκολα κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να πρήζομαι πάρα πολύ κυρίως στο πρόσωπο. Η διατροφή μου είναι πολύ καλή, σπάνια τρώω τηγανητά ή junk food, τρώω άφθονα φρούτα και λαχανικά, το αλάτι είναι κανονικό στα γεύματα μου, αλλά νερό πίνω μονό το καλοκαίρι, όταν ζεσταίνομαι. Ήθελα να ρωτήσω πού ευθύνεται η κατακράτηση;
Δανάη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη Δανάη,
από αυτό που αντιλαμβάνομαι η διατροφή σου είναι προσεγμένη. Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού και συνολικότερα υγρών είναι μια πιθανή αιτία κατακράτησης. Καλό θα ήταν να προσλαμβάνεις περισσότερα υγρά την ημέρα συμπεριλαμβανομένων των: γάλακτος, χυμών, αναψυκτικών, ροφημάτων. Ένας καλός τρόπος να ελέγχεις την αφυδάτωση είναι το χρώμα των ούρων σου. Όσο πιο σκούρο τόσο περισσότερο αφυδατωμένη είσαι.

Ελένη Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Ερώτηση
Αν πρέπει να ακολουθήσεις δίαιτα για ΓΟΠ και οισοφαγίτιδα, απο ότι έχω καταλάβει γίνεται τρόπος ζωής γιατί είναι κάτι που παραμένει απο τη στιγμή που υπάρχει διαφραγματοκοίλη 3 εκ., όμως ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής που πρέπει να αποφεύγεις τροφές που είναι σημαντικές για τον οργανισμό μας, όπως είναι η βιταμίνη C, το λυκοπένιο κ.τ.λ. δεν θα βλάψουν μακροχρόνια την υγεία μας; Δεν μπορείς να τρέφεσαι μακροχρόνια μόνο με κοτόπουλο – κρέας, ψάρι και υδατάνθρακες επεξεργασμένους… πιστεύω ότι είναι ό, τι χειρότερο! Συν ότι η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων κάνει κακό και στο συκώτι. Ποια είναι τελικά η λύση; Είναι σωστό να θεραπεύουμε ένα σημείο (οισοφάγος) και να καταστρέφουμε γενικότερα τον οργανισμό μας;
Ξένια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προκειμένου να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε χωρίς να έχετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της ΓΟΠΝ/οισοφαγίτιδας, καλό είναι να δώσετε έμφαση στην κατανάλωση βραστών λαχανικών (καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθια), τα οποία προκειμένου να κάνετε πιο εύπεπτα, θα μπορούσατε να τα κάνετε πουρέ. Όσον αφορά στα φρούτα, να προτιμάτε τα πολύ ώριμα, να αφαιρείτε τη φλούδα και να αποφεύγετε τα όξινα (π.χ.εσπεριδοειδή). Ιδανικές εναλλακτικές είναι το μήλο, η μπνάνα, το αχλάδι και τα αποξηραμένα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την κομπόστα και τα αποξηραμένα φρούτα. Αν ωστόσο τα συμπτώματα παραμένουν θα ήταν καλό να λάβετε πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, κατόπιν οδηγίας γιατρού.

Γεωργία καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc


Ερώτηση
Καλημέρα κ. Γρηγοράκη! Είμαι 26 ετών, έχω ύψος 1,70μ. και ζυγίζω 59 κιλά. Θα ήθελα να με συμβουλέυσετε γιατί θα ήθελα να χάσω άλλα 2 κιλά, κυρίως από την περιοχή της κοιλιάς. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Δέσποινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ακολούθησε μερικές συμβουλές σχετικά με την διατροφή σου ώστε να χάσεις το επιπλέον λίπος που μπορεί να έχεις.

– Μικρά & συχνά γεύματα.
– Αυξημένη πρόσληψη υγρών – 10 ποτήρια καθημερινά (νερό, χυμοί, γάλα, τσάι)
– Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως)
– 2 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών & 1 χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί καθημερινά
– Καθημερινά 3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
– 30-40 λεπτά περπάτημα καθημερινά.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc


Ερώτηση
Καλησπέρα, ονομάζομαι Ιωάννα και είμαι… παχύσαρκη! Είμαι 40 ετών, με ύψος 1,70μ. και βάρος 115 κιλά! Τα έχω πάρει τα κιλά τα τελευταία 4 χρόνια και πραγματικά δεν μπορώ να τα χάσω. Δεν έχω δύναμη, όρεξη, διάθεση. Τι μπορώ να κάνω; Πώς να το καταφέρω; Χρειάζομαι ψυχολογική υποστήριξη;
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα,
Αρχικά πρέπει να είσαι σίγουρη ότι θέλεις να ξεκινήσεις μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις ακόμα αντοχές για κάτι τέτοιο μη μπαίνεις στον κόπο γιατί θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα και θα απογοητευτείς περισσότερο. Αν πάλι είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου ότι θα ξεκινήσεις και θα τα καταφέρεις μη το σταματάς. Θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο για να σου κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις έτσι ώστε η διατροφή να είναι προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες. Επίσης ο διαιτολόγος θα σου σχεδιάσει μια διατροφή σε σχέση πάντα με το ιστορικό σου, τα δικά σου θέλω και το δικό σου πρόγραμμα, έτσι ώστε να μη σε κουράζει. Να γνωρίζεις βέβαια ότι μαζί με τη διατροφή, η άσκηση θα συμβάλλει στη πιο γρήγορη απώλεια βάρους έτσι ώστε να βλέπεις πιο γρήγορα αποτελέσματα που θα σου δίνουν έναυσμα να συνεχίσεις.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Καλημέρα είμαι 34 χρόνων με δύο παιδιά, εργαζόμενη έως τις 4.00 και μόνη έως της 10:00 η ωρα που έρχεται ο συζυγος απο την εργασια του. Δυστυχώς είμαι 1,60μ. και έχω φτάσει τα 74 κιλά… έχω πάρει σταδιακά 20 κιλά σε διάστημα 7 ετών και δεν φταίνε οι εγκυμοσύνες γιατί τα είχα χάσει. Το κακό είναι ότι δεν μπορώ να κάνω δίαιτα γιατί νιώθω πολύ αδύναμη και κουρασμένη και ότι η ώρα που τρώω είναι το βράδυ που έρχεται ο σύζυγος! Υπάρχει λύση να κοπεί το βραδινό; Ευχαριστώ πολύ!
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η λύση βρίσκεται στη συχνότητα γευμάτων, έτσι ώστε να προσλαμβάνεται μικρές ποσότητες τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εξασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία του μεταβολισμού σας.

Συνοπτικά φροντίστε να ξεκινάτε τη μέρα σας με πρωινό (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρυγανιές ή πολύσπορο ψωμί με μέλι μαρμελάδα, μαλακή μαργαρίνη & χυμό, κουλούρι θεσσαλονίκης), να συνεχίζεται με φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς (30γρ), ένα ελαφρύ μεσημεριανό (π.χ. τοστ ή τονοσαλάτα ή αυγά βραστά ή ομελέτα με σαλάτα), το απόγευμα γιαούρτι με κανέλα ή 2 cream cracker σίκαλης & τυρί και το βράδυ κανονικά το φαγητό σας.

Πίνετε καθημερινά 2 λίτρα υγρών και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Αποφύγετε το αλάτι και τα γλυκά. Αν εξακολουθείτε να προσπαθείτε και να μην έχετε αποτέλεσμα, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο διατροφολόγο για να σας σχεδιάσει ένα εξολοκλήρου εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και να μετρήσει τον μεταβολισμό σας.

Γεωργία καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

/

And More