Q&A: “Μπορώ ενώ κάνω δίαιτα μια μέρα να φάω ό,τι θέλω;”, “Πώς θα χάσω την κοιλιά και τα love handles;”

H ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις… Κι αν ακόμα δεν έχεις στείλει τη δική σου, μπορεί μέσα από τις ερωτήσεις των αναγνωστριών που έστειλαν να πάρεις απαντήσεις που σε αφορούν!


Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα πάρα πολύ να συντάξετε ένα άρθρο με μια δίαιτα η οποία δυναμώνει τα μαλλιά. Έχω πολύ σγουρά μαλλιά και δεν μακραίνουν. Ξέρω ποια φαγητά πρέπει να τρώω για να το πετύχω, αλλά ίσως ένα πρόγραμμα/πλάνο να βοηθούσε πιο πολύ…
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αθηνά, προκειμένου να καταπολμήσετε την τριχόπτωση και να έχετε υγιή μαλλά, είναι σημαντικό να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τις ακόλουθες βιταμίνες:

Βιταμίνη Α: Βασική λειτουργία της αποτελεί η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου της τρίχας. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.
Πηγές: συκώτι, σολομό, ξιφίας, καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια και βερίκοκα.

Βιταμίνη Ε: εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, καθυστερώντας έτσι τη γήρανση των μαλλιών.
Πηγές: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ξηροί καρποί.

Βιταμίνη C: Συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα, σημείο αναπαραγωγής και ανάπλασης της τρίχας..
Πηγές: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

Σίδηρος: Η έντονη τριχόπτωση αποτελεί σημαντική ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες (π.χ. σε εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους ή στην έμμηνο ρύση, όπου χάνεται αρκετό αίμα).
Πηγές: συκώτι, κόκκινο κρέας, σπανάκι, αποξηραμένα δαμάσκηνα, φακές.

Διάβασε εδώ ένα αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής για δυνατά, λαμπερά μαλλιά!

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα, είμαι 24 ετών και πρόσφατα έγινα μαμά. Ποτέ δεν είχα προβλημα με το βάρος μου αλλά στην εγκυμοσύνη πήρα πολλά κιλά και απέκτησα προβλήματα υγείας. Είμαι 78 κιλά με 1,70μ. ύψος και ο γιατρός μου διέγνωσε γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση! Μου είπε να χάσω και βάρος, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή. Μήπως θα μπορούσατε να μου στείλετε ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο για να με βοηθήσει να χάσω βάρος; Ευχαριστώ…
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη, να σου ζήσει το μωράκι σου! Ένα πολύ ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα μπορούσες να ακολουθήσεις είναι αυτό της δίαιτας ORAC. Πλούσιο σε βιταμίνες και πολλά αντιοξειδωτικά, θα σε βοηθήσει σίγουρα στην απώλεια βάρους που επιθυμείς. Λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όμως, απέφυγε τα πολύ λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, τη σοκολάτα, τη μέντα, καθώς και τους όξινους χυμούς και προσπάθησε να κάνεις μικρά, ελαφριά και συχνά γεύματα. Το τελευταίο σου γεύμα να απέχει 2-3 ώρες από τον ύπνο. Τέλος, καλό θα ήταν να προσθέσεις στη καθημερινότητα σου 30-40 λεπτά περπάτημα.

Κάνε κλικ εδώ και διάλεξε το πρόγραμμα διατροφής Orac που σου ταιριάζει…

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας, πάσχω από υποθυρεοειδισμό! Εδώ και 1 μήνα παίρνω το Τ4 των 50mg! Η απόρία μου είναι τι πρέπει να προσέχω περισσότερο. Έχω διαβάσει ότι το τσάι απαγορεύεται. Αληθεύει ή είναι μύθος; Παίρνω και συμπλήρωμα διατροφής γιατί έχω χαμηλό αιματοκρίτη “στίγμα”! Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας…
Έφη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άτομα που έχουν προδιάθεση για, ή πάσχουν από υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν βρογχοκηλογόνες ουσίες (goitrogens). Αυτές είναι ουσίες που καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα παρεμβαίνοντας στην απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό.

Τέτοιες τροφές είναι: η σόγια (και τα παράγωγά της), η κουκουναρόψιχα, το κεχρί, οι φράουλες, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια. Με το μαγείρεμα όμως οι βρογχοκηλογόνες ουσίες απενεργοποιούνται οπότε και μπορούν να καταναλωθούν.

Τροφές που βοηθούν σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού είναι τα δημητριακά, τα φύκη, τα λαχανικά, τα βότανα, οι φύτρες και τα όσπρια.

Αντίθετα τα άτομα που έχουν προδιάθεση για, ή πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό θα βοηθούσε να καταναλώνουν όλες αυτές τις τροφές που απαγορεύονται στους υποθυρεοειδικούς.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Μπορώ ενώ κάνω δίαιτα να φάω μια μέρα ό, τι θέλω; Δηλαδή να ξεφύγω λίγο από την δίαιτα, για παράδειγμα να πάω σε μια ταβέρνα και να φάω ό, τι θέλω;
Μιχάλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Μιχάλη, θα ήταν πιο ισορροπημένο στη ταβέρνα να καταναλώσεις ένα φιλέτο κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα εποχής, μανιτάρια, μελιτζάνα ψητή και κολοκυθάκια. Με ένα τέτοιο μενού δε θα χαλούσες τη δίαιτά σου και ταυτόχρονα θα απολάμβανες την ποικιλία των ορεκτικών. Από την άλλη βέβαια, αν μια μέρα καταναλώσεις ό,τι θέλεις, την επόμενη πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να ισορροπήσεις την κατάσταση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα φας τίποτα όλη μέρα, απλά θα είσαι πολύ τυπικός στο πρόγραμμα σου.

Κάνε κλικ εδώ και δες πώς μπορείς να παραγγείλεις έξυπνα στην ταβέρνα, φροντίζοντας τη δίαιτά σου.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα, είμαι 29 ετών 1,62μ. και 47 κιλά. Σε καθημερινή βάση τρώω πρωί και βράδυ ένα μπολ κουάκερ, το μεσημέρι κανονικο φαγητό και ενδιάμεσα φρούτα και λαχανικά!! Έχω όμως ζαλάδες και ατονία, αν κ δεν νιώθω το αίσθημα της πείνας! Γιατί μου συμβαίνει αυτό;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία στα κιλά που βρίσκεσαι αυτή την στιγμή θεωρείσαι ελλιπποβαρής με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 17,9Kg/m2. Συνεπώς, επειδή είσαι κάτω από το φυσιολογικό βάρος σου, νιώθεις ατονία και ζαλάδες λόγω βασικών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Καλό είναι να προσλάβεις 5-6 κιλά για να είσαι κοντά στο φυσιολογικό εύρος τιμών για το ΔΜΣ 19,8 -25 Kg/m2, δηλαδή να πας 52-54 kg. Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες στις σωστές ποσότητες και δεν μένεις παραπάνω από 3 ώρες νηστική. Αν οι ενοχλήσεις επιμένουν καλό θα ήταν να επισκεφθείς κάποιον ειδικό και να διεξάγεις πλήρες έλεγχο.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 17 χρονών, έχω ύψος 1.70μ. και ζυγίζω 85 κιλά. Θέλω να χάσω 20 κιλά, αλλά δε ξέρω τι πρέπει να κάνω. Το πρόβλημα είναι κυρίως η κοιλιά και τα love handles! Δίνω Πανελλήνιες και δεν εχω χρόνο για να γυμνάζομαι, παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τι μου προτείνετε να τρώω και σε πόσο καιρό μπορώ να τα χάσω;
Βασιλειάννα

AΠΑΝΤΗΣΗ
Βασιλειάννα, πριν διαβάσεις παρακάτω κάποιες συμβουλές για την απώλεια βάρους να απαντήσω πρώτα στο τελευταίο σου ερώτημα. Δεν μπορώ να υπολογίσω σε πόσο καιρό μπορείς να χάσεις τα κιλά που επιθυμείς διότι υπάρχουν πολύ παράγοντες γι’ αυτό. Αυτό που σου προτείνω όμως είναι η απώλεια βάρους σου να μην ξεπερνά τα 4 κιλά το μήνα.

Επίσης μας αναφέρεις ότι δεν έχεις χρόνο να γυμνάζεσαι παρά μόνο τα σαββατοκύριακα! Τότε αυτό να κάνεις. Η γυμναστική εκτός του ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, βελτιώνει γενικά την εικόνα του σώματός μας αλλά και της υγείας μας. Όσον αφορά τώρα στην διατροφή σου, να γνωρίζεις ότι είναι απαραίτητο να τρως ένα καλό πρωινό πριν φύγεις για το σχολείο σου.

Για παράδειγμα: ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα με ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και αλλαντικά με ελαιόλαδο ή ένα ποτήρι γάλα με 2-3 φρυγανιές σικάλεως με μέλι και μαλακή μαργαρίνη ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό με ένα βραστό αυγό και μία φέτα ψωμί.

Σε κάποιο διάλειμμα του σχολείου μπορείς να φας κάποιο φρούτο ή ένα ποτήρι χυμό με 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή 2-3 cream crackers σικάλεως ή 2-3 μπισκότα πολυδημητριακών ή 2-3 κριτσίνια με ηλιόσπορους.

Το μεσημεριανό σου γεύμα φρόντιζε να περιέχει πάντα σαλάτα. Προσπάθησε η μερίδα σου να είναι περίπου 2 φλιτζάνια. Απόφυγε τα τηγανιτά και τα φαγητά με πολλές σάλτσες. Μέσα στην εβδομάδα να καταναλώσεις σίγουρα μία φορά ψάρι, μία όσπρια, δύο λαδερά, μία ζυμαρικά, μία κοτόπουλο και μία κόκκινο κρέας.

Το απόγευμα μπορείς να συνεχίσεις πάλι με ένα φρούτο ή ένα μικρό μπολάκι κρέμα χωρίς ζάχαρη ή ένα ρυζόγαλο χωρίς ζάχαρη ή ένα μπολάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη.
Το βραδινό γεύμα να είναι κάτι ελαφρύ, όπως για παράδειγμα μία τονοσαλάτα ή μια σαλάτα με ένα αυγό και 3-4 ελιές ή ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή ένα τοστ με ένα γιαούρτι.

Smart Tips: Nα πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.
Να αποφεύγεις το αλάτι και ζάχαρη.
Να καταναλώνεις την ημέρα περίπου 5-6 κ.γ. ελαιόλαδο.
Να μην παραλείπεις γεύματα.
Να χρησιμοποιείς κατά το μαγείρεμα μυρωδικά και βότανα έτσι ώστε το φαγητό σου να είναι γευστικό και να σου ικανοποιεί την γεύση.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 27 χρονών και γέννησα πριν 3 μήνες. ‘Εχω χάσει όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης, αλλά λόγω καισαρικής μου έμεινε η κοιλίτσα. Επίσης, το σώμα μου, μου φαίνεται διαφορετικό. Άρχισα ξανά γυμναστήριο. Τι μπορώ να κάνω διατροφικά για να επανέλθει το σώμα μου στην αρχική μορφή; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Kωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα, να σου ζήσει το μωράκι σου! Πολύ σωστή απόφαση να ξεκινήσεις και πάλι τη γυμναστική. Θα σε βοηθήσει να επανέλθει το σώμα σου πολύ πιο γρήγορα. Όσον αφορά στη διατροφή σου, τήρησε μικρά και συχνά γεύματα, πιες άφθονο νερό αλλά και πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες που αποδεδειγμένα βοηθάει στην απώλεια κοιλιακού λίπους, προτίμησε ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως και φυσικά φρούτα και λαχανικά. Κάνοντας λιγάκι υπομονή θα ξαναδείς το σώμα σου να επανέρχεται στην αρχική του μορφή.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Γεια σας. Με λένε Στεργιαννή είμαι 25 χρονών με ύψος 1.71μ. και 68 κιλά! Ο σωματότυπός μου είναι αθλητικός! Έχω πλάτη ανοιχτή και γυμνασμένη, γραμμωμένα χερια, και επίπεδη κοιλιά. Το πρόβλημα μου ξεκινάει από τους γλουτούς και κάτω! Αν και ο σωματότυπος μου, μου δίνει τσουπωτά μπούτια έχω και τοπικό πάχος! Τα κιλά μου για να δείχνω αδύνατη είναι 65! Πήρα αυτά τα τρία κιλά το χειμώνα λόγω άγχους (τρώω πολύ όταν στενοχωριέμαι) και εδώ και 7 μήνες δεν πέφτω ούτε γραμμάριο! Έχω αυξήσει τη γυμναστική και κάνω και διατροφή όταν δεν ειμαι στενοχωρημένη. Τι φταιει και δεν χάνω κιλά; Μέχρι και πέρυσι ήταν πανεύκολη υπόθεση για μένα. Φταίει μήπως και η ηλικία;
Στεργιαννή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Στεργιαννή,
Αρχικά να απορρίψουμε τελείως την ηλικία σου. Είσαι πολύ μικρή ακόμη για να σε εμποδίσει να χάσεις το βάρος σου. Έπειτα το γεγονός ότι το βάρος σου είναι ήδη φυσιολογικό, δεν επιτρέπει τον οργανισμό σου να χάσει τόσο εύκολα 3 κιλά για να φτάσει στα ιδανικά, γιατί αναπτύσσει μηχανισμούς άμυνας. Για τον ίδιο λόγο, όταν τρως σε καταστάσεις άγχους η αύξηση βάρους επιτυγχάνεται πολύ εύκολα. Προκειμένου να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα θα σε συμβούλευα να είσαι πολύ τυπική με τα ακόλουθα:
· Μην ξεχνάς να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα
· Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου
· Προσπάθησε να καταναλώνεις 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά
· Προσπάθησε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
· Κατανάλωνε ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως & ψωμί πολύσπορο
· Τα γαλακτοκομικά σου προτίμησε να είναι με μειωμένα λιπαρά
· 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια ποσότητα σε αντιοξειδωτικά καθημερινά θα σε βοηθούσε
· Μην ξεχνάς να κάνεις συστηματική άσκηση (200 λεπτά εβδομαδιαία)
· Μείωσε τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνεις
· Κατανάλωνε πάντα μαζί με το φαγητό και σαλάτα
· Απόφυγε τα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

/

And More