Πίσω στην κορυφή της σελίδας
11.02.2013 | 23:09
Έλενα Περλεπέ

Μαίρη: "Γιατί πιστέυετε ότι έχω τόσο υψηλό ποσοστό λίπους στο σώμα μου;"

Μαίρη: Γιατί πιστέυετε ότι έχω τόσο υψηλό ποσοστό λίπους στο σώμα μου;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
Είμαι 20 χρόνων! Γυμναζόμουν πάντα, αλλά έκανα και λιπομέτρηση και είδα ότι έχω 29% λίπος. Έχω ύψος 1.71μ. και είμαι 64 κιλά. Επίσης, πάντα προσπαθώ να τρέφομαι υγιεινά. Έχω κάνει όμως πολλές δίαιτες! Γιατί πιστέυετε ότι έχω τόσο υψηλό ποσοστό λίπους στο σώμα μου;
Μαίρη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαίρη,
Το βάρος σου είναι ανήκει μέσα στα φυσιολογικά όρια αλλά, η αλήθεια είναι, πως το ποσοστό λίπους σου είναι λίγο παραπάνω από τα κανονικά επίπεδα.  Σύμφωνα με τα ανθρωπομετρικά σου δεδομένα, το ποσοστό λίπους σου έπρεπε να είναι μεταξύ 18-23%. Άρα, έχεις ένα ποσοστό επιπλέον της τάξης του 6%.

Με τα στοιχεία που μου δίνεις, η κυριότερη αιτία που το ποσοστό λίπους είναι παραπάνω από το φυσιολογικό είναι πιθανότατα οι μάλλον εξαντλητικές δίαιτες που ακολούθησες στο παρελθόν. Οι συγκεκριμένες δίαιτες υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την απώλεια κατά βάση υγρών και στη συνέχεια μυϊκής μάζας. Έτσι το λίπος μένει στάσιμο στον οργανισμό.

Επειδή το λίπος είναι άνυδρο στοιχείο (απουσία νερού), είναι αυτό που αποβάλλεται πιο δύσκολα από τον οργανισμό και χρειάζεται μεγαλύτερο κόπο. Σκοπός μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι η απώλεια βάρους κατά κυριότερο λόγο από λίπος και στη συνέχεια να μειωθούν πιθανές κατακρατήσεις υγρών. Προσωπικά, το εκφράζω σε αναλογία 2/1 (για κάθε 2 κιλά λίπους να χάνεις και 1 κιλό υγρά). Αν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη, ένα από τα αποτελέσματα της είναι η δική σου περίπτωση.

Η ιδανικότερη λύση για εσένα, θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό να κατανοήσει τις ανάγκες του οργανισμού σου ολοκληρωμένα και να μπορέσεις να πετύχεις τον στόχο σου με φυσικό τρόπο.    
Καλή επιτυχία!!!
 
Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
 
/
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10