Ντίνα: “Αν κάνω μια δίαιτα 1500 θερμίδων, έχει σημασία τι θα τρώω;”

Ερώτηση
Αν κάνω μια δίαιτα 1.500 θερμίδων έχει σημασία τι θα τρώω; Δηλαδή ψωμί, γλυκά κι άλλα ακατάλληλα; Απλά θα πρέπει να μετράω θερμίδες και να σταματάω στις 1500 θερμίδες; Δεν ρωτάω αν είναι ισορροπημένη μια τέτοια δίαιτα, απλά αν οι θερμίδες τελικά είναι αυτές που παίζουν τον κύριο λόγο στην απώλεια βάρους. Ευχαριστώ
Nτίνα

AΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ντίνα,
Ναι, έχει μεγάλη σημασία το τι θα τρως, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που προσλαμβάνεις. Για παράδειγμα, αν εσύ καταναλώνεις την ημέρα 1500 θερμίδες και το μεγαλύτερο ποσοστό των προσλαμβανόμενων θερμίδων σου προέρχεται από λιπαρά, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα χάσεις βάρος. Για σωστή απώλεια βάρους καλό είναι να ακολουθείς τις παρακάτω συμβουλές:

– Ξεκίνα πάντα τη μέρα σου με πρωινό (π.χ. γάλα & δημητριακά ολικής αλέσεως).
– Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
– Μη μένεις παραπάνω από 3 ώρες νηστική.
– Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 φρούτα & 1-2 σαλάτες.
– Εβδομαδιαία να τρως 2 φορές ψάρι, 2 φορές κοτόπουλο, τα οποία θα συνδυάζεις με άφθονη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως
– Εβδομαδιαία να τρως 2-3 φορές όσπριο/λαδερό/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία θα συνδυάζεις με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 5-6 ελιές.
– Για βραδινό προτίμησε τονοσαλάτα ή γάλα/γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή σαλάτα με αυγό βραστό & τυρί ή τοστ και σαλάτα.
– Να πίνεις 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης).
– Να καταναλώνεις καθημερινά 30γρ. ανάλατων ξηρών καρπών
– Να πίνεις καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
/

And More