Νίκος: “Αν και κάνω διατροφή και γυμναστιική δεν χάνω κιλά”

Ερώτηση
Γεια σας! Ενώ κάνω διατροφή και 20 λεπτά τρέξιμο το πρωί και 20 λεπτά το απόγευμα δεν χάνω βάρος. Για παράδειγμα έχασα ένα κιλό σε μία εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη έχασα 3,5 κιλά. Καταναλώνω γύρω στις 1000 θερμίδες την ημέρα.
Nίκος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Νίκο,
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα 3,5 κιλά που έχασες τη πρώτη βδομάδα είναι πολλά, και το αποδίδοω ή στο γεγονός πωςή ταν τα περισσότερα απώλεια υγρών ή στο ότι ο οργανισμός σου ήταν «ξεκούραστος» και αντέδρασε έτσι. Όποτε μην έχεις ως μέτρο σύγκρισης αυτή την απώλεια.

Το γεγονός ότι έχασες 1 κιλό σε μια βδομάδα είναι πιο φυσιολογικό. Να γνωρίζεις ότι ο οργανισμός μας δε μπορεί να χάσει λίπος παραπάνω από 0,5-1 κιλό εβδομαδιαία, οπότε ό,τι άλλο χάνεται είναι υγρά. Έπειτα το γεγονός ότι κάνεις άσκηση 40 λεπτά την ημέρα είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σου.

Αυτό που δεν είναι σωστό είναι οι 1000 θερμίδες. Λαμβάνοντας υποψιν ότι έχεις αντρικό μεταβολισμό και ταυτοχρόνως γυμνάζεσαι, σημαίνει ότι οι θερμίδες που λαμβάνεις είναι χαμηλές. Να γνωρίζεις ότι αν δίνουμε στον οργανισμό μας λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται, τότε αυτές τις κρατάει σαν λίπος για να έχει απόθεμα. Αντίθετα αν λαμβάνουμε αυτές που πραγματικά χρειαζόμαστε, τότε ο οργανισμός κάνει τις απαραίτητες καύσεις και έτσι επιτυγχάνουμε την απώλεια λίπους.

Θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο να σου μετρήσει τον μεταβολισμό σου και λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω που αναφέραμε να σου υπολογίσει τις θερμίδες που χρειάζεσαι για απώλεια βάρους. Καλή επιτυχία!!!

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
/

And More