Μελίνα: “Τρώω μια φορά την ημέρα και παίρνω κιλά! Θα ήθελα πολύ την βοήθειά σας”

Ερώτηση
Καλησπέρα, είμαι 18 χρόνων και είμαι 73 κιλά, παντρεμένη και θα ήθελα τη βοήθειά σας να χάσω κιλά από τα μπούτια μου γιατί δεν μ’ αρέσουν. Όλα τα κιλά εκεί τα παίρνω! Τι μπορώ να κάνω; Τρώω μια φορά την ημέρα και παίρνω κιλά! Θα ήθελα πολύ την βοήθειά σας, αν γίνεται, γιατί νιώθω πολύ άσχημα με τον εαυτό μου.
Μελίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μελίνα,
Νομίζω πως είναι καιρός να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες, ξεκινώντας από αυτό που λέμε «μικρά και συχνά» γεύματα. Τρώγοντας μόνο μια φορά την ημέρα, ο οργανισμός σου δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες καύσεις, με αποτέλεσμα να μη μπορείς να χάσεις βάρος. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχεις μέσα στην ημέρα σου τρία κυρίως γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και δύο ενδιάμεσα σνακ.

Έτσι θα δώσεις τη δυνατότητα στο μεταβολισμό σου να κάνει καλύτερες καύσεις και να χάσει το περιττό λίπος. Σημαντικό επίσης είναι να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Αν κάνεις 3-4 φορές την εβδομάδα 40 λεπτά αερόβια γυμναστική, θα δεις το σώμα σου να αλλάζει και φυσικά να σου αρέσει περισσότερο.

Εφάρμοσε τα παρακάτω και θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις στα συνηθισμένα σου επίπεδα.

Ακολούθησε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνεις συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού.

Μην ξεχνάς το πρωινό: Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει τον σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες (καλό είναι να εντάξεις στο πρωινό σου δημητριακά ολικής αλέσεως).

Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

Κατανάλωσε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο), τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

Κατανάλωσε καθημερινά 2 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

– Όσον αφορά στο βραδινό, φρόντισε να καταναλώνεις τονοσαλάτες, αυγό βραστό με σαλάτα & τυρί, γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως, που αποτελούν εναλλακτικές οι οποίες σε χορταίνουν χωρίς να σε επιβαρύνουν.

Αύξησε την κατανάλωση υγρών (10-12 ποτήρια την ημέρα), όπως νερό, ροφήματα κρόκου κοζάνης χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ώστε να ενισχύσεις το μεταβολισμό, την αποβολή τοξινών και να μειώσεις τις κατακρατήσεις που δημιουργεί η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι.

Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα (καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα).

Να αποφεύγεις τρόφιμα: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
/

And More