Θέλεις να αδυνατίσεις; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Είναι το βάρος σου φυσιολογικό; Πώς θα μπορέσεις να βελτιώσεις το μεταβολισμό σου, όταν η ζωή σου είναι κατά βάση καθιστική; Πώς θα μπορέσεις να πάρεις κιλά, αλλά να μην “κάνεις” κοιλιά; Γιατί ενώ έχασες πολλά κιλά, τώρα κόλλησες; Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του, αναλαμβάνουν να δώσουν απαντήσεις στις απορίες σου γύρω από τη διατροφή…

Ερώτηση
Καλησπέρα! Τα Frozen Yogurt τελικά παχαίνουν; Κάνω δάιιτα και τρώω δύο την εβδομάδα χωρίς toppings, αλλά έχω την αίσθηση ότι τρώω παγωτό. Ευχαριστώ!
Φαίδρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το frozen yogurt παρασκευάζεται κυρίως από γάλα και γιαούρτι. Οι πιο συνηθισμένοι μέθοδοι παρασκευής είναι με μίξη γάλακτος χαμηλών λιπαρών και καλλιέργεια γιαουρτιού ή άπαχου γάλακτος, καλλιέργεια γιαουρτιού και προσθήκης κάποιας γλυκαντικής ουσίας (συνήθως φρουκτόζης ή άλλου γλυκαντικού και σπανιότερα ζάχαρης), ενζύμων και κάποιου σταθεροποιητή. Ανάλογα με το αν το γιαούρτι έχει γνήσια γεύση γιαουρτιού ή κάποια άλλη γεύση ακολουθεί και η προσθήκη και διαφόρων αρωματικών και χρωστικών ουσιών.

Η θερμιδική αξία του frozen yogurt δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ένα μικρό κύπελλο των 150γρ σκέτου γιαουρτιού αποδίδει μόλις 115 θερμίδες ενώ περιέχει 2% λιπαρά. Η θρεπτική του αξία, αντιθέτως, είναι αρκετά υψηλή αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ανάλογα με το brand name, κάποια παγωμένα γιαούρτια περιέχουν και καλλιέργειες ζωντανών μικρο-οργανισμών, ωφελίμων για τον οργανισμό, τα προβιοτικά.
Η κατανάλωσή του σε ποσότητα 2 μπάλες την εβδομάδα και ακλουθώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση κιλών.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 34 χρόνων, 1,60μ. και 50 κιλά. Είμαι καλά ή όχι; Θέλω να τονίσω ότι θα ήθελα να είμαι και λίγο παραπάνω, αλλά τα κιλά τα παίρνω μόνο στην κοιλιά και δεν είναι ωραίο.
Βάσω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτό που θα σε βοηθήσει περισσότερο να δεις σε τι επίπεδα βρίσκεσαι, είναι να κάνεις μια λιπομέτρηση από έναν ειδικό. Αν το λίπος σου βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε πρέπει να το συντηρήσεις και με άσκηση να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Έτσι θα αυξήσεις το βάρος σου χωρίς ταυτόχρονη αύξηση λίπους και δε θα επηρεαστεί η κοιλιά σου όπως υποστηρίζεις.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ερώτηση
Είμαι 25, έχω έλκος, άγχος, υποθυρεοειδισμό, υπερσουλιναιμία και πολυκυστικές ωοθήκες. Είμαι 1,60μ. και 70 κιλά. Θέλω να χάσω τα κιλά μου γιατί με επηρεάζει πολύ ψυχολογικά και η αλήθεια είναι πως μιλάω για το άγχος, γιατί με καταβάλει πολύ και αυτό. Τι θεωρείτε πως πρέπει να κάνω για να φτιάξω το μεταβολισμό μου; Δυστυχώς κάνω καθιστική ζωή, λόγω δουλειάς. Επίσης η διατροφή μου είναι καλή και προσεκτική, Σπάνια λαδερά, σπάνια μακαρόνια και αρκετά γεύματα.
Kρις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γειά σου Κρις! Αρχικά θα πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και φυσικά ένας τρόπος για να το πετύχεις είναι φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση είναι αυτή που πέρα του ότι θα αυξήσει τον μεταβολισμό σου, θα σε βοηθήσει ταυτόχρονα να εκτονώσεις το στρες. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας τα λιπαρά τρόφιμα, αλλαντικά, αναψυκτικά, ζυμαρικά, ψωμί, γλυκά και πίτες.

Να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα (4-5 γεύματα ημερησίως), 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, τρόφιμα ολικής αλέσεως και 2 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά. Θα σου πρότεινα μαζί με την διατροφή που κάνεις, τον αντιοξειδωτικό χυμό του Δημήτρη Γρηγοράκη [Δες πώς θα τον ετοιμάσεις εδώ]. Ένα κοκτέιλ που θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια και τα απαραίτητα συστατικά στην καθημερινότητά σου. Μην βιάζεσαι να δεις αποτέλεσμα μιας και ο μεταβολισμός χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να ενεργοποιηθεί.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 80 κιλά και 1,64μ. ύψος. Προσπαθώ να αδυνατίσω κάνοντας και σωστή διατροφή, αλλά τίποτα! Έχω θυρεοειδή, ο οποίος είναι ρυθμισμένος. Θα μπορούσα να πάρω κάποιο χάπι αδυνατίσματος;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, αυτό που θα σου συνιστούσα είναι να μιλήσεις με το γιατρό σου για να πάρεις κάποιο χάπι αδυνατίσματος. Εγώ θα σου πρότεινα όμως να μην καταφύγεις στη λύση των χαπιών διότι έχουν πολλές παρενέργειες. Προσπάθησε να συνεχίσεις την σωστή διατροφή που κάνεις και πρόσθεσε καθημερινή άσκηση.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Μέσα σε δύο μήνες έχασα 6 κιλά, από 86 πήγα στα 80 κιλά με διατροφή από διατροφολόγο. Θα ήθελα να τα χάνω πιο γρήγορα. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ…
Καλλή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
H αλήθεια είναι πως εδώ έρχεται το γνωστό ερώτημα: απώλεια κιλών ή απώλεια λίπους; Ο λόγος είναι ότι τα κιλά που έχασες σε αυτό το διάστημα είναι ικανοποιητικά, αφού σίγουρα θα έχεις χάσει σημαντικό ποσοστό λίπους. Θα σου πρότεινα να μην χάνεις πιο γρήγορα, αλλά σταθερά τα ίδια κιλά, όπως αυτό το διάστημα έως ότου φτάσεις στο στόχο σου. Έτσι το βάρος που θα χάνεις θα είναι αμιγώς λίπος και όχι μυϊκή μάζα. Έτσι ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας και φυσικά ο μόνος τρόπος να το πετύχεις, είναι να διατηρήσεις σταθερά τα γεύματα σου και να ακολουθήσεις ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης ώστε να πετύχεις ένα δυνατό και σταθερό αποτέλεσμα.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 24 ετών και έχω ύψος 1,68μ. και είμαι 70 κιλά. Δεν μπορώ να βρω τρόπο να χάσω ούτε 5 κιλά! Τι μπορώ να κάνω; Γλυκά δεν τρώω, αλλά είναι περίοδος εξεταστικής και όλο είμαι σε μια καρέκλα και περπατάω.
Έφη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έφη! Η φυσική σου δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή, γι’αυτό λοιπόν πρέπει να οργανώσεις τη διατροφή σου με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί τον μεταβολισμό σου ενεργοποιημένο. Την ώρα που διαβάζεις να έχεις πάντα δίπλα σου ένα σνακ όπως μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτα, χυμούς, ξηρούς καρπούς, cream crackers σίκαλης ή μπισκότα πολυδημητριακών. Τα παραπάνω θα τα καταναλώνεις ανά 3-4 ώρες. Έτσι θα είναι πάντα σε εγρήγορση ο μεταβολισμός σου. Επιπλέον, στην καθημερινότητά σου να υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που προκαλούν γρήγορα κορεσμό και μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους ενώ ενυδατώνουν τον οργανισμό και αυτό βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό. Πολύ σημαντικό επίσης να πίνεις δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, οι οποίες αυξάνουν το μεταβολισμό. Τέλος, προσπάθησε να βρεις χρόνο για μια αερόβια άσκηση 30 λεπτών που θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στις καύσεις του λίπους.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Ερώτηση
Καλησπέρα σας! Πρόσφατα έχασα πολλά κιλά, γύρω στα 40. Πλέον οι άλλοι με θεωρούν αδύνατη, εγώ όμως συνεχίζω να βλέπω το παχουλό εκείνο κορίτσι. Τι να κάνω;
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι αυτό που λέμε κάποιες φορές τρέχει πιο γρήγορα το σώμα από το νου .Πραγματικά και συ χρειάζεσαι το χρόνο σου για να συνειδητοποιήσεις τα κιλά που έχασες .Μη νιώσεις εξαίρεση είσαι μέσα στον κανόνα γιαυτο ηρέμησε ακολούθησε τη διατροφή σου και δώσε χρόνο για να αντιληφθεις τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο σώμα σου.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More