Ιωάννα: “Είμαι ιατρός και δεν μπορώ να τρώω συγκεκριμένες ώρες. Τι μπορώ να κάνω;”

Ερώτηση
Είμαι 29 χρόνων και έχω πάρει 13 κιλά σε ενάμιση χρόνο. Είμαι 1,67μ. και ζυγίζω 82 κιλά. Έχω κατά καιρούς κάνει προσπάθειες και με διαιτολόγους, αλλά χωρίς να υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το δύσκολο σε μένα είναι το επάγγελμα μου. Είμαι ιατρός και με τις εφημερίες δεν μπορώ να έχω την πολυτέλεια να τρώω τις συγκεκριμένες ώρες, ούτε τις συγκεκριμένες τροφές. Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Iωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή κα. Ιωάννα,
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος σας είναι 29,4 kg/m2 και ανήκει στο υπέρβαρο σωματικό βάρος. Το ιδανικό σας βάρος είναι 59,7 kg, αλλά θα πρέπει να θέσετε μικρότερους και εφικτούς στόχους για να μπορέσετε να τους πετύχετε.

Λόγω εργασίας σας, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα ευέλικτο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο να είναι προσαρμοσμένο σύμφωνα με τα ωράρια της εργασίας σας.

Μερικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:
1. Ξεκινάτε τη μέρα σας (ότι ώρα και να είναι λόγω εφημερίας) με πρωινό γεύμα το οποίο πρέπει να είναι πλήρες για να εφοδιάσει τον οργανισμό σας με ενέργεια. Ιδανικές επιλογές πρωινού είναι: Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος και μία από τις ακόλουθες εναλλακτικές:
– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & δημητριακά ολικής αλέσεως
– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
– 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό
– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί πολύσπορο, γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

2. Από τη στιγμή της έναρξης της ημέρας σας, προσπαθήστε να εφαρμόζετε μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2 ½ – 3 ώρες) διαφορετικά εφαρμόστε τα 3 βασικά γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και 1 ενδιάμεσο σνακ. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενεργοποιηθεί ο βασικός μεταβολισμός και θα ξεκινήσει η διαδικασία της λιποδιάλυσης.

Ιδανικά σνακ: τα φρούτα, οι χυμοί, οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, τα Cream crackers σίκαλης και τα μπισκότα χωρίς ζάχαρη.

3. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ολικής άλεσης ή πολύσπορα προϊόντα και super foods όπως goji berry, ιπποφαές και αποξηραμένα φρούτα.

4. Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, γάλα, χυμοί, ροφήματα όπως τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες ή βιολογικό ρόφημα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, κακάο).

5. Η διατροφή σας στην εβδομάδα μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
· 2-3 φορές την εβδομάδα λευκό ψητό κρέας (κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα, κουνέλι) με σαλάτα εποχής, 4-6 ελιές και τυρί 1 μερίδα.
· 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια & λαδερό με τυρί 2 μερίδες, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο & 4-6 ελιές.
· 1 φορά την εβδομάδα μακαρόνια ολικής άλεσης ή καστανό ρύζι ή πλιγούρι με τυρί 1 μερίδα, ελιές έως 10 και σαλάτα εποχής.
· Έως 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (χοιρινό ή μοσχάρι) με ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες ή πουρέ με τυρί 1 μερίδα ή ψωμί ολικής άλεσης, σαλάτα εποχής και ελιές 6-8 μέτριες. Συνιστώμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έως 2 φορές τον μήνα.

6. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας 4-5 φορές την εβδομάδα περπάτημα.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

/

And More