Θέλεις να αδυνατίσεις; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Τι συμβαίνει και κολλάει η ζυγαριά στα τελευταία 3-4 κιλά; Πόσο είναι το κανονικό ποσοστό λίπους για μια γυναίκα; Πώς μπορείς να πάρεις κάποια κιλά, χωρίς να συσσωρευτούν όλα στην κοιλιά; Έχεις απορίες για τη διατροφή και τους τρόπους να προσέχεις τη σιλουέτα σου…

Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του αναλαμβάνουν να απαντήσουν στις απορίες σου.

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι φοιτήτρια 22 ετών και μέσα στην εξεταστική του Ιουνίου έβαλα 10 κιλά. Είμαι 1,64μ. και από 52 κιλά, πήγα 62. Δεν μου αρέσω καθόλου και θα ήθελα να τα χάσω. Σε πόσο καιρό μπορώ; Να σημειώσω πως πέρασα λοιμώδη μονοπυρήνωση και απαγορεύεται η άσκηση για λίγους μήνες.
Βασιλική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βασιλική
Η περίοδος τις εξεταστικής είναι μια περίοδος ιδιαιτέρου άγχους και η πρόσληψη βάρους είναι αναμενομένη… Το διάστημα που θα σου πάρει είναι 2 με 3 μήνες. Επειδή όμως έχει πέσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα λόγω της μονοπυρήνωσης, χρειάζεσαι μια διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, πλούσια σε βιταμίνες, σίδηρο και ιχνοστοιχεία.

Καλό είναι να δώσεις έμφαση στις ακόλουθες οδηγίες:
– Ακολούθησε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνεις συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού.

– Μην ξεχνάς το πρωινό: Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει το σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες (καλό είναι να εντάξεις στο πρωινό σου δημητριακά ολικής αλέσεως).

– Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

– Κατανάλωσε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο), τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

– Κατανάλωσε καθημερινά δύο μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

– Όσον αφορά στο βραδινό, φρόντισε να καταναλώνεις τονοσαλάτες, αυγό βραστό με σαλάτα και τυρί, γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως, που αποτελούν εναλλακτικές οι οποίες σε χορταίνουν χωρίς να σε επιβαρύνουν.

– Αύξησε την κατανάλωση υγρών (10-12 ποτήρια την ημέρα), όπως νερό, ροφήματα κρόκου Κοζάνης, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ώστε να ενισχύσεις το μεταβολισμό, την αποβολή τοξινών και να μειώσεις τις κατακρατήσεις που δημιουργεί η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι.

– Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

– Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα (καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα).

– Να αποφεύγεις τα εξής τρόφιμα: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 23 ετών, με ύψος 1,62μ. Από μικρή ήμουν παχύσαρκη. Πέρσι ζύγιζα 87 κιλά και τώρα είμαι 57. Προσπαθώ να φτάσω τα 50 κιλά με ισορροπημένη διατροφή και γυμναστική αλλά τίποτα. Μπορείτε να με βοηθήσετε με ένα πλάνο πρωινού και βραδινού και πιθανά μεσημεριανά; Τι να κάνω για να τα χάσω; Τώρα που έφτασα ως εδώ με στενοχωρεί που δεν μπορώ να τα καταφέρω.
Αρετή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Αρετή, τα συγχαρητήρια μου για την σπουδαία προσπάθεια που έχεις κάνει μέχρι τώρα, σου αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!!

Αρετή, σύμφωνα με τον ΔΜΣ τα κιλά που έχεις σήμερα είναι ικανοποιητικά, σύμφωνα με το ύψος σου. Αυτό που θα σου συνιστούσα θα ήταν να συνεχίσεις να διατρέφεσαι ισορροπημένα και υγιεινά καθώς και να συνεχίσεις την γυμναστική σου. Επίσης έχεις χάσει ήδη πολλά κιλά και ο μεταβολισμός σου θέλει λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί, επομένως αν συνεχίσεις αυτά που κάνεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δεις τα κιλά σου να πέφτουν ξανά. Καλή σου συνέχεια!!

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ερώτηση
Είμαι 60 κιλά και έχω ύψος 1,70μ. Θα ήθελα να φτάσω τα 55 κιλά αλλά δεν μπορώ με τίποτα. Έχασα 8 κιλά τρώγοντας λίγο πλέον, όμως η ζυγαριά έχει κολλήσει. Αλλά δεν γίνεται να ελαττώσω τις ποσότητες που τρώω. Αν ξεκινήσω να τρώω κανονικά, δηλαδή τρία γεύματα την ημέρα και δύο σνακ, αμέσως η ζυγαριά ανεβαίνει. Τι πρέπει να κάνω;
Ελίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελίνα,
Μπορεί να τρως 3 γεύματα αλλά το θέμα είναι τι είδους γεύματα κάνεις. Ίσως παίρνεις παραπάνω λιπαρά από αυτά που έχεις ανάγκη και για αυτό να παίρνεις βάρος. Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα. Ξεκίνα πάντα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό πλούσιο σε ασβέστιο και φυτικές ίνες αλλά χαμηλό σε λιπαρά. Το μεσημέρι κατανάλωσε μία κανονική ποσότητα φαγητού με σαλάτα, το απόγευμα προτίμησε γιαούρτι με ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλα και το βράδυ προτίμησε κάτι ελαφρύ όπως μια σαλάτα με τόνο ή αυγό βραστό ή τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών ή γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα έχω ύψος 1,64μ., είμαι 36 ετών και 63 κιλά! Έχω ποσοστό λίπους 30,3% μετά από διατροφή 1,5 μήνα!! Δεν γυμνάζομαι. Ποια είναι τα ιφανικά κιλά για μένα; Σε τι ποσοστό λίπους πρέπει να φτάσω; Κάνω υγιεινή διατροφή, πολλά μικρά γεύματα. Πρέπει να ακολουθήσω κάποια συγκεκριμένη διατροφή για απώλεια βάρους; Ευχαριστώ.
Αλεξάνδρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αλεξάνδρα,
Υπολογίζοντας το δείκτη μάζας σώματός σου, διαπιστώνουμε ότι το βάρος σου είναι φυσιολογικό. Ανήκεις δηλαδή στη φυσιολογική κατηγορία. Ιδανικά κιλά για εσένα σύμφωνα με το ύψος σου είναι μεταξύ 58-60 και ποσοστό λίπους 20-24%. Βλέποντας το ποσοστό σου στο 30%, μας επιβεβαιώνει πως μια μικρή απώλεια βάρους και κυρίως λίπους θα σε οδηγούσε στο ιδανικό βάρος για εσένα. Αυτό μπορείς να το επιτύχεις ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, με μικρά και συχνά γεύματα, πολύ νερό και πράσινο τσάι με διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες, το οποίο αποδεδειγμένα βοηθάει στην απώλεια κοιλιακού λίπους. Όμως για καλύτερα αποτελέσματα στα επίπεδα του λίπους σου, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας. Ξεκίνησε με ήπιο περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα και σιγά σιγά μπορείς να αυξήσεις το ρυθμό.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Με λένε Άννα, είμαι 28 χρόνων και έχω ύψος 1,66μ. Έχω ένα πρόβλημα… κάνω γυμναστική, ποδήλατο 35 λεπτά την ημέρα γιατί έχω τοπικό πάχος στον ποπό. Με βοηθά να σφίξει και να χάσω κιλά! Τώρα είναι 100 πόντους και πολύ χαλαρός. Προσέχω τι τρώω και στο υπόλοιπο σώμα είμαι αδύνατη. Δεν έχω μέση, ούτε κοιλιά, μπράτσα! Εδώ και σχεδόν ένα μήνα ξεκίνησα πάλι γυμναστική! Τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άννα μου, όταν έχουμε τοπικό λίπος η γυμναστική που πρέπει να κάνουμε είναι συγκεκριμένη, γι’ αυτό συμβουλέψου έναν γυμναστή να σου δείξει ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις έτσι ώστε να αποκτήσεις το σώμα που επιθυμείς. Ακόμη να γνωρίζεις ότι το κάθε άτομο έχει το δικό του σωματότυπο.

Όσον αφορά στη διατροφή σου αυτό που θα σου πρότεινα είναι τα εξής:
– Να καταναλώνεις 8 ποτήρια υγρών καθημερινά (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης) καθώς επίσης και 2 ποτήρια πράσινο τσάι με κατεχίνες.
– Να καταναλώνεις γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
– Να καταναλώνεις ολικής αλέσεως τρόφιμα (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι).
– Απέφυγε το αλάτι και τη ζάχαρη.
– Να τρως καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
– Να σχεδιάσεις το εβδομαδιαίο σου διατροφολόγιο έτσι ώστε να μην παραλείπεις καμία ομάδα τροφίμων, πχ
1-2 φορές ψάρι, 2 φορές λαχανικά, 2 φορές όσπρια, 1 φορά άσπρο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, 1 φορά δημητριακά – ζυμαρικά
– Να τρως καθημερινά ένα σωστό πρωινό.

Καλή σου επιτυχία!!!!

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ερώτηση
Γειά σας.. Είμαι 21 χρόνων 1,68μ. και 63 κιλά… Θέλω να διατηρήσω τα κιλά μου, γι’ αυτό θα ήθελα να ρωτήσω! Γίνεται να γίνει αυτό αν μια εβδομάδα τρώω κανονικά και την άλλη παρακολουθώ κάποια δίαιτα που προτείνετε; Μήπως είναι επικύνδυνο για το μεταβολισμό μου;
Βάσια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βάσια,
Οι δίαιτες που προτείνουμε είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις συστάσεις της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα και είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συνεπώς, μπορείτε να την ακολουθείτε χωρίς φόβο και για συντήρηση.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 19 ετών, 1.78μ. και 55 κιλά… τον τελευταίο καιρό έχασα περίπου 4 κιλά… γυμνάζομαι και προσέχω την διατροφή μου. Όλοι μου λένε ότι πρέπει να πάχυνω λίγο, άλλα δεν θέλω γιατί τα βάζω στην κοιλιά. Τι πρέπει να κάνω ώστε να διατηρησω επίπεδη κοιλιά και να βάλω στα πόδια και στο στήθος που έχω χάσει πολύ από εκείνα τα σημεία;
Στελλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Στέλλα,
Υπολογίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος (Β/Υ2), διαπιστώνουμε ότι το βάρος σου είναι πολύ χαμηλό και ότι ανήκεις στην κατηγορία του ελλιποβαρούς. Βέβαια δεν γνωρίζουμε τη σύσταση του σώματός σου, με αποτέλεσμα να μην έχουμε εικόνα του λίπους που υπάρχει στον οργανισμό σου. Θα ήταν σκόπιμο να πάρεις λίγο βάρος, αρκεί να το κάνεις με σωστό τρόπο, ώστε να μη γίνει συγκέντρωση μόνο στη κοιλιά σου.

Μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό και με τη φυσική σου δραστηριότητα, θα σε βοηθήσει να φτάσεις τα ιδανικά επίπεδα. Αυτό που θα σου πρότεινα εγώ, είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να σου σχεδιάσει το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα ανάλογα με τη σύσταση του σώματος σου, ώστε η πρόσληψη βάρους να γίνει ομοιόμορφα.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Έχω ύψος 1,70μ. και είμαι 95 κιλά. Είμαι 20 ετών και λόγω πολλών αντιβιώσεων που έπαιρνα, πήρα και αυτά τα κιλά. Έχω ξεκινήσει περπάτημα και διατροφή, αλλά τι παραπάνω θα μπορούσα να κάνω ώστε να χάσω γρήγορα τα κιλά που θέλω και να μην τα ξαναπάρω; Ευχαριστώ
Τασούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Τασούλα,
Καταλαβαίνω ότι θα ήθελες να χάσεις το βάρος σου όσο πιο γρήγορα γίνεται και να επανέλθεις στα κιλά σου. Όμως να ξέρεις ότι όσο πιο αργά χάσεις τα κιλά που επιθυμείς τόσο πιο εύκολο θα είναι μετά να το διατηρήσεις. Μια σωστή απώλεια βάρους είναι 0.5 – 1 κιλό την εβδομάδα, δηλαδή 2-4 κιλά το μήνα. Προσπάθησε να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όπως αυτό της δίαιτας ORAC και να αυξήσεις όσο μπορείς τη φυσική σου δραστηριότητα. Με το συνδυασμό αυτό, τα αποτελέσματα που επιθυμείς δε θα αργήσουν να φανούν. Πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή και θα παίρνεις δύναμη από την αλλαγή που θα βλέπεις στο σώμα σου από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
/

And More