Μαρία: “Από τότε που έχασα κιλά, φοβάμαι να φάω για να μην τα ξαναπάρω. Τι να κάνω;”

Ερωτήση
Γεια σας κε. Γρηγοράκη! Είμαι 30 ετών, 1,62μ. και 45 κιλά. Όταν ήμουν στην εφηβεία, ήμουν 57-58 κιλά και από τότε που τα έχασα φοβάμαι να φάω για να μην τα ξαναπάρω. Κάνω μονοφαγία και τρώω συνέχεια τις ίδιες τροφές. Ενώ θέλω να βάλω κιλά, φοβάμαι να φάω! Επίσης μου έχουν δημιουργηθεί και κρίσεις πανικού από τη μονοφαγία. Τι να κάνω; Βοηθήστε με! Ευχαριστώ…
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία γεια σου!
Όντως το βάρος σου αξιολογώντας τον δείκτη μάζας σώματός σου είναι χαμηλό, οπότε δικαίως επιθυμείς την αύξηση βάρους. Όμως όπως και η ίδια παρατηρείς δεν είναι η μονοφαγία η λύση!

Αφού λοιπόν έχεις όλη την καλή διάθεση να αυξήσεις το βάρος σου και αναγνωρίζεις το πρόβλημα, μπορείς χωρίς άγχος και με υπομονή να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές μου. Επίσης, θα ήθελα να σου επισημάνω ότι το να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας για να ξεκινήσει να αυξάνει βάρος, έχει την ίδια δυσκολία με την μείωση βάρους.

– Άρχισε να εμπλουτίζεις την καθημερινότητά σου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που να έχουν λίγες θερμίδες όπως τα λαχανικά.

– Τα φρούτα επίσης είναι σημαντικά καθημερινά και είναι μία καλή επιλογή για τα σνακ.

– Προγραμμάτισε το καθημερινό διατροφικό σου πρόγραμμα με 5-6 γεύματα, από τα οποία έχεις σίγουρα 3 κύρια (συμπεριλαμβάνοντας το πρωινό) και 2 ή 3 ενδιάμεσα σνακ.

– Η μεσογειακού τύπου διατροφή έχει στη βάση της τα τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά/ζυμαρικά, όσπρια, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, πατάτες), τα οποία είναι σημαντικό να υπάρχουν στα κύρια σου γεύματα σε συνδυασμό με τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, μοσχάρι).

– Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες σε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά.

– Τέλος, να πίνεις αρκετή ποσότητα υγρών (1- 2lt), που συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού και θα έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς! Καλό ξεκίνημα λοιπόν!

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
/

And More