Βασιλική: “Σε πόσο χρόνο μπορώ να χάσω τα παραπάνω κιλά;”

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι φοιτήτρια 22 ετών και μέσα στην εξεταστική του Ιουνίου έβαλα 10 κιλά. Είμαι 1,64μ. και από 52 κιλά, πήγα 62. Δεν μου αρέσω καθόλου και θα ήθελα να τα χάσω. Σε πόσο καιρό μπορώ; Να σημειώσω πως πέρασα λοιμώδη μονοπυρήνωση και απαγορεύεται η άσκηση για λίγους μήνες.
Βασιλική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βασιλική
Η περίοδος τις εξεταστικής είναι μια περίοδος ιδιαιτέρου άγχους και η πρόσληψη βάρους είναι αναμενομένη… Το διάστημα που θα σου πάρει είναι 2 με 3 μήνες. Επειδή όμως έχει πέσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα λόγω της μονοπυρήνωσης, χρειάζεσαι μια διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, πλούσια σε βιταμίνες, σίδηρο και ιχνοστοιχεία.

Καλό είναι να δώσεις έμφαση στις ακόλουθες οδηγίες:
– Ακολούθησε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνεις συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού.

– Μην ξεχνάς το πρωινό: Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει το σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες (καλό είναι να εντάξεις στο πρωινό σου δημητριακά ολικής αλέσεως).

– Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

– Κατανάλωσε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο), τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

– Κατανάλωσε καθημερινά δύο μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

– Όσον αφορά στο βραδινό, φρόντισε να καταναλώνεις τονοσαλάτες, αυγό βραστό με σαλάτα και τυρί, γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως, που αποτελούν εναλλακτικές οι οποίες σε χορταίνουν χωρίς να σε επιβαρύνουν.

– Αύξησε την κατανάλωση υγρών (10-12 ποτήρια την ημέρα), όπως νερό, ροφήματα κρόκου Κοζάνης, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ώστε να ενισχύσεις το μεταβολισμό, την αποβολή τοξινών και να μειώσεις τις κατακρατήσεις που δημιουργεί η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι.

– Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

– Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα (καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα).

– Να αποφεύγεις τα εξής τρόφιμα: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

/

And More