Τάνια: “Να ξεκινήσω χάπια αδυνατίσματος για να χάσω κιλά;”

Ερώτηση
Καλημέρα σας! Έχω ένα πρόβλημα με την υγεία μου. Παίρνω συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (η Τάνια την περιγράφει στη διαιτολόγο, δεν χρειάζεται όμως να αναφερθούμε στην αγωγή) εδώ και επτά μήνες. Είχα πάρει οκτώ κιλά και με δυσκολία έχασα τα τέσσερα. Ο μεταβολισμός μου έχει μπλοκάρει… κάνω γυμναστική, τρώω υγιεινά και τίποτα. Τώρα είμαι 55 κιλά, είχα πάει 60 και ήμουν 51 με 1,59 ύψος. Με ενοχλεί πολύ που δεν μπαίνω στα ρούχα μου και έχω κάνει κοιλιά. Η ερώτησή μου είναι… να ξεκινήσω χάπια αδυνατίσματος; Τι άλλο να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τάνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Τάνια,
Σίγουρα τα φάρμακα επηρέασαν το βάρος σου. Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ προσεχτική με τη λήψη αυτών. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις χάπια αδυνατίσματος, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις το στόχο σου.

· Μικρά και συχνά γεύματα: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθάει στην απώλεια βάρους
· Τρόφιμα από όλες τις ομάδες: Προσπάθησε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να προμηθεύεσαι όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεσαι.
· Επαρκής πρόσληψη υγρών: Προσπάθησε να καταναλώνεις αρκετά υγρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των κατακρατήσεων που προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις. Όταν λέμε υγρά δεν εννοούμε μόνο το νερό, στα υγρά συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί, το τσάι, ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ακόμα και από τα φρούτα και τα λαχανικά προσλαμβάνουμε σημαντικές ποσότητες υγρών.
· Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακών, ζυμαρικών, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι) : Οι φυτικές ίνες που περιέχουν προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της απορρόφησης λίπους.
· Πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
· Περιορισμός λιπαρών: Περιόρισε τα λιπαρά όπως γλυκά, τηγανιτά, λιπαρό κρέας και τυρί. Προτίμησε άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.
· Άσκηση: Προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα με απλές καθημερινές δουλειές. Για παράδειγμα, προτίμησε τις σκάλες από το ασανσέρ, άφησε λίγο πιο μακριά το αμάξι από τον τόπο προορισμού σου ώστε να περπατήσεις, κάνε τις δουλειές του σπιτιού πιο συχνά.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

/

And More