Ζωή: “Θέλω να ακολουθήσω μια διατροφή για να χάσω τα κιλά που πήρα στην εγκυμοσύνη”

Ερώτηση
Καλημέρα! Γέννησα με καισαρική πριν από τρεις μήνες και θέλω να ακολουθήσω μια διατροφή για να χάσω τα κιλά που πήρα στην εγκυμοσύνη. Ταυτόχρονα θηλάζω, οπότε θέλω να ενισχύσω και το θηλασμό.
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ζωή μου η φάση του θηλασμού είναι πολύ ιδιαίτερη, άρα δεν θέλει και έντονες αλλαγές. Στο θηλασμό πρέπει να προσέχεις μην σου μειωθεί το γάλα, αλλά και να δίνεις στο μωρό τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και καθόλου απότομη.

Σε αυτή τη περίπτωση το πιο σωστό είναι να σε παρακολουθήσει κάποιος ειδικός. Αυτό που μπορώ να σου πω από εδώ είναι να προσέχεις να καταναλώνεις αρκετά υγρά καθημερινά (ακόμα και σούπες), τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά) και σίδηρο (μοσχάρι, χοιρινό, όσπρια, αυγά, πουλερικά, ξερά δαμάσκηνα).

Τέλος, όσον αφορά στην κατανάλωση τροφών όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα καρυκεύματα δεν υπάρχει αυστηρός περιορισμός και ούτε πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας. Η κατανάλωσή τους μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του μητρικού γάλακτος και να προκαλέσει ίσως κάποιον ερεθισμό στο ευαίσθητο στομαχάκι του βρέφους ή και να επιτείνει τους κολικούς του. Ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο της μητέρας, αλλά σε περιορισμένη ποσότητα

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
/

And More