“Πώς θα χάσω κιλά χωρίς να κόψω τα γλυκά; Να κάνω τεστ δυσανεξίας;” Οι ειδικοί απαντούν…

Τι συμβαίνει και δεν μπορείς να συνδυάσεις σωστά γυμναστική και διατροφή ώστε να χάσεις κιλά; Μπορεί ένα τεστ δυσανεξίας να είναι η απάντηση στο πρόβλημά σου με τη ζυγαριά; Τι μπορείς να κάνεις για να μην πάρεις κιλά, αφού το πήρες απόφαση να κόψεις το κάπνισμα; Η ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να απαντήσει σε όλες σου τις απορίες…

Ερώτηση
Γεια σας! Εδώ και ένα χρόνο έχω διακόψει το κάπνισμα και έχω έξι μήνες να μασήσω τσίχλες νικοτίνης. Έχω βάλει πέντε κιλά και δεν μπορώ να τα χάσω. Είμαι 1,66μ. και 58 κιλά. Νιώθω καλά στα 53 με 54. Τι να κάνω; Για να μην πεινάω έχω μια τσίχλα στο στόμα χωρίς ζάχαρη. Περιμένω απάντηση. Έχω δοκιμάσει γυμναστική στο σπίτι (ελλειπτικό), αλλά δεν βλέπω κανένα αποτέλεσμα.
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα,
Λόγω τις διακοπής του καπνίσματος ο οργανισμός δεν παράγει μια ουσία (ξερονίνη), με αποτέλεσμα να ψάχνει να τη βρει σε οποιοδήποτε φαγητό. Αυτός είναι και ο λόγος που τρως περισσότερο από παλιά. Η γυμναστική είναι αυτή που θα σε βοηθήσει αλλά θα πρέπει να προσέξεις στη διατροφή σου τα ακόλουθα:

1. Ένταξε στη διατροφή σου άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρατηρείται μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα βιταμινών C, E, B12, φολικό οξύ και σεληνίου στους καπνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μόνο τσιγάρο καταστρέφει 100mg βιταμίνης C. Άρα οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τους μη καπνιστές.

2. Σε περιπτώσεις αισθήματος βουλιμίας λόγω αδράνειας, κατανάλωσε άφθονα λαχανικά όπως καρότα, ντομάτες, αγγούρι, τα οποία αποτελούν θαυμάσια σνακ και δημιουργούν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού.

3. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση για τις δύσκολες στιγμές.

4. Πίνε πολύ νερό!

5. “Εκμεταλλεύσου” τη νέα κατάσταση, και αύξησε τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι διατηρείς τη φόρμα σου, αλλά και αυξάνεις το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να εξισορροπείς την μείωσή του που οφείλεται στη διακοπή του καπνίσματος.

6. Τέλος, τα τρόφιμα που θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή ενός πρώην καπνιστή:

α. Εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, λεμόνια, φράουλες: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ως γνωστόν καταστρέφεται από τη νικοτίνη.
β. Ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ελιές, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι: αποτελούν τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, κατεχίνες, ολευρωπαΐνη), τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά το κάπνισμα και αποτελούν τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων.
γ. Ψάρι, θαλασσινά, ξηροί καρποί: το αυξημένο περιεχόμενό τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3/ω6), συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, που συνήθως αυξάνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, και στη βελτίωση των επιπέδων της HDL-καλής χοληστερόλης.
δ. Γαλακτοκομικά (ημίπαχο γάλα/γιαούρτι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά): το κάπνισμα προκαλεί μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες, τα οποία τις προστατεύουν από οστεοπόρωση. Συνεπώς, τόσο κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, όσο και μετά τη διακοπή του, καλό είναι να καταναλώνονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου, που είναι σημαντική για την υγεία των οστών.
ε. Δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο: χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες αλλοιώνονται από τον καπνό του τσιγάρου. Επιπλέον, το πλούσιο περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες προκαλεί γρήγορο κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα πείνας που νιώθουν συνεχώς τα άτομα που έχουν διακόψει το κάπνισμα.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Θέλω να χάσω επτά κιλά, αλλά δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά. Μπορώ να τρώω ένα γλυκό της επιλογής μου την εβδομάδα ή θα με μπλοκάρει; Είναι αλήθεια πως αν πάρω το γλυκό μου για πρωινό δεν θα γίνει λίπος; Ισχύει πως για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να παίρνω το βραδινό μου μετά τις 19.00; Ευχαριστώ πολύ
Λίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής στην προσπάθειά σου να χάσεις αυτά τα κιλά έχεις το περιθώριο να εντάξεις ένα γλυκό στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σου.

Το αν το γλυκό αυτό θα αποθηκευτεί πλήρως με τη μορφή λίπους εξαρτάται από τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τη δεδομένη στιγμή (αν, δηλαδή, θα το φας αμέσως μετά το φαγητό ή μόνο του ως σνακ και πόσο πλούσιο είναι σε λιπαρά και ζάχαρη) και την φυσική σου δραστηριότητα πριν ή μετά την κατανάλωσή του. Επίσης, μία καλή εναλλακτική για γλυκό είναι τα νέα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, τα οποία έχουν λιγότερα λιπαρά, περισσότερες φυτικές ίνες και συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Η άποψη ότι το πρωί δεν θα μετατραπεί σε λίπος καθώς και ότι το βραδινό πρέπει να καταναλώνεται μέχρι τις 7μμ βασίζεται καθαρά στην φυσική δραστηριότητα και την κατανάλωση ενέργειας. Αν, δηλαδή, φας το βραδινό σου στις 8μμ και στις 9μμ πας για ύπνο η μεταβολική σου δραστηριότητα θα μειωθεί ενώ η διαδικασία της πέψης δεν θα έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με πιθανό αποτέλεσμα να αποθηκεύσεις μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από αυτή που θα αποθήκευες αν έτρωγες το βραδινό σου τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Προσπαθώ να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, γιατί μετά την εγκυμοσύνη έχασα τα κιλά, αλλά τα ξαναπήρα για καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Είμαι 1,73μ. και ζυγίζω 95 κιλά! Ευχαριστώ πολύ
Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφαρμόζοντας τους βασικούς κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής και κάνοντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό σου διαιτολόγιο μπορείς να έχεις πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Η δίαιτα ORAC είναι ένα πολύ καλό ενδεικτικό πρόγραμμα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Μην ξεχνάς όμως, πως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες, γι’ αυτό θα ήταν καλό να ζητήσεις την εξειδικευμένη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου, τουλάχιστον στην αρχή της προσπάθειάς σου.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Έχω ακούσει από πολλές φίλες για το τεστ δυσανεξίας. Ποια είναι όμως η δική σας γνώμη; Είναι αξιόπιστο; Προσέχω πολύ τη διατροφή μου και γυμνάζομαι κατά μέσο όρο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, προσπαθώντας να χάσω δύο με τρία κιλά που έχω σαν στόχο και δεν τα καταφέρνω. Επίσης, πολλές φορές έχω έντονα φουσκώματα. Ευχαριαστώ.
Νίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Ένα test δυσανεξίας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην προσπάθεια απώλειας βάρους, συνδυάζοντάς το πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Δείχνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνεται μια τροφή ή εκτίθεται σε κάποια χημική ουσία. Αυτή η μέθοδος αποκαλύπτει όλες τις τροφικές και χημικές ευαισθησίες. Τέλος, με το test δυσανεξίας μπορείς να καταλάβεις ποια τρόφιμα σου προκαλούν έντονα φουσκώματα, όπως αναφέρεις, και αποβάλλοντάς τα για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα νιώσεις ευεξία και βέβαια θα παρατηρήσεις την απώλεια βάρους. Αρκεί βέβαια μετά από αυτή τη μέτρηση να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τις θερμίδες που σου αναλογούν για να έχεις σίγουρα αποτελέσματα όσο αφορά στην απώλεια βάρους σου.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Μπορείτε να μου λύσετε μια απορία; Γιατί όσοι έχουν υποθυρεοειδή δεν πρέπει να τρώνε λάχανο ή και σόγια;
Παναγιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Παναγιώτα,
Τα παραπάνω τρόφιμα δεν συστήνονται για άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό γιατί παρεμποδίζουν τον θυρεοειδή να χρησιμοποιήσει το ιώδιο. Επιπλέον, τρόφιμα που δρουν προς την ίδια κατεύθυνση είναι το κουνουπίδι, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το γλυκό καλαμπόκι κ.α.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 22 ετών, έχω ύψος 1.56μ. και είμαι 53 κιλά. Θέλω να χάσω μερικά κιλά, αλλά δεν είμαι σίγουρη πόσα πρέπει. Να σημειώσω πάντως πως έχω συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (έχω σταματήσει την κορτιζόνη εδώ και ένα εξάμηνο) κάτι που κάνει αρκετά δύσκολη το να χάσω κιλά. Μπορείτε να μου προτείνετε μια διατροφή για να χάσω; Είμαι φοιτήτρια και γενικά η καθημερινότητά μου είναι πολύ περίεργη, με πολύ περίεργο ωράριο…
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα
Το γεγονός ότι έχεις σταματήσει την κορτιζόνη είναι πολύ θετικό, αφού δεν θα σε παρεμποδίσει να χάσεις τα κιλά που θέλεις. Τα βάρος σου είναι φυσιολογικό με ΔΜΣ=21,7. Παρ’ όλα αυτά μπορείς να χάσεις άλλα τρία κιλά, αφού όμως ελέγξεις σε τι επίπεδα βρίσκεται το λίπος σου.

– Να έχεις πάντοτε μαζί σου διάφορα σνακ, λόγω του περίεργου προγράμματος (μπάρα δημητριακών, κράκερς, κριτσίνια, φρούτα)
– Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό.
– Να καταναλώνεις 5 γεύματα ημερησίως.
– Κατανάλωσε καθημερινά σαλάτες και φρούτα.
– Περιόρισε την κατανάλωση αλατιού, αναψυκτικών με ζάχαρη, γλυκών, τσιπς κτλ.
– Να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως
– Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.
– Να καταναλώνεις καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 17 χρόνων με ύψος 1,74μ. και ζυγίζω 95 κιλά. Το τελευταίο διάστημα έχασα 12 κιλά περίπου. Δεν γυμνάζομαι, αλλά εδώ και ένα μήνα έχει κολλήσει η ζυγαριά. Τι θα μπορούσα να κάνω; Ευχαριστώ
Λένα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Λένα,
Έχεις κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια για να χάσεις το βάρος σου. Να γνωρίζεις ότι εφόσον έχεις χάσει ήδη αρκετά κιλά, πλέον δε θα μειώνονται με την ίδια ταχύτητα όπως πριν. Σε αυτό το σημείο λοιπόν επιμονή και υπομονή. Για την περαιτέρω συνέχεια απώλειας βάρους εφάρμοσε τα παρακάτω:

1. Ακολούθησε πιστά τα μικρά και συχνά γεύματα, για να κάνει καύσεις ο οργανισμός σου και ο μεταβολικός ρυθμός σου να είναι πάντα αυξημένος.

2. Μη ξεχνάς να πίνεις τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερό ημερησίως που συμβάλλει στη διάσπαση λίπους.

3. Το πράσινο τσάι είναι ενισχυμένο σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

4.Πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα ημερησίως θα βοηθήσουν τις επιπλέον καύσεις που πρέπει να κάνει ο οργανισμός σου.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc


Ερώτηση
Είμαι 30 χρόνων και ζυγίζω 68 κιλά. Εδώ και δέκα μέρες έχω ξεκινήσει γυμναστήριο μαζί με ισορροπημένη διατροφή και δεν έχω δει κάποια μείωση στα κιλά μου. Τι πρέπει να κάνω; Τι είδος γυμναστικής πρέπει να ακολουθήσω και τι γεύματα να κάνω;
Τασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη Τασία,
στο γράμμα σου δεν μας ανέφερες καθόλου το ύψος σου, ώστε να αξιολογήσουμε το παρόν σωματικό σου βάρος, ενώ δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα -όπως για πχ κάποια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδή σου-, το οποίο και θα μπορούσε να δικαιολογεί αυτό που σου συμβαίνει. Να ξέρεις, όμως, ότι λόγω της αύξησης του μυϊκού μας ιστού από την άσκηση, η ζυγαριά -στην αρχή τουλάχιστον- δεν πέφτει ! Υπομονή και μικρά -συχνά γεύματα η συμβουλή μου!

Υ.Γ: Μη ζυγίζεσαι αμέσως μετά το γυμναστήριο!

Έλενα Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

/

And More