Γιατί έχεις κολλήσει και δεν χάνεις κιλά; Τι φταίει και μένει η κοιλίτσα; Οι ειδικοί απαντούν

Πώς θα επανέλθεις στα κιλά που ήσουν πριν την εγκυμοσύνη; Τι μπορείς να κάνεις για να πέσει επιτέλους η κοιλίτσα; Παίζει ρόλο ο θυρεοειδής ή οι πολυκυστικές ωοθήκες στην προσπάθειά σου να χάσεις τα περιττά κιλά; Εσύ ρωτάς και η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά.

Οι ειδικοί της διατροφής αναλαμβάνουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σου. Δεν έχεις στείλει ακόμη τη δική σου; Βρες τη σχετική φόρμα με “ένα” κλικ στο banner στο τέλος του άρθρου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Mόλις γέννησα, εδώ και δύο μήνες. Μου έχουν μείνει οκτώ κιλά και κάνω δίαιτα. Χάνω μισό κιλό την εβδομάδα. Τι φταίει; Η κοιλιά πως μειώνεται;
Έφη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έφη,
Να σου ζήσει το μωράκι σου! Η γυμναστική θα σε βοηθήσει να επανέλθει το σώμα σου πολύ πιο γρήγορα. Όσον αφορά τη διατροφή σου, τήρησε μικρά και συχνά γεύματα, πιες άφθονο νερό αλλά και πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες που αποδεδειγμένα βοηθάει στην απώλεια κοιλιακού λίπους, προτίμησε ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως και φυσικά φρούτα και λαχανικά. Κάνοντας λιγάκι υπομονή θα ξαναδείς το σώμα σου να επανέρχεται στην αρχική του μορφή.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Με λένε Λίτσα, είμαι 1.65μ. και 83 κιλά. Πάντα έτρωγα πολύ και τώρα δεν μπορώ να χάσω με τίποτα. Μπορείτε να μου πείτε μια κατάλληλη δίαιτα;
Λίτσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Λίτσα
Αρχικά μην αμελείς το πρωινό σου γεύμα το οποίο θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και αντιοξειδωτικά. Να φροντίσεις να έχεις συγκεκριμένες ώρες φαγητού. Οι κανόνες στη διατροφή σου θα πρέπει να είναι:
– 2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο
– 2 φορές την εβδομάδα άπαχο ψάρι
– 2-3 φορές την εβδομάδα όσπριο ή λαδερό
– 2-3 φορές το μήνα κόκκινο κρέας

Πρόσθεσε στα φαγητά σου 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Περιόρισε την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης. Εμπλούτισε το διαιτολόγιο σου σε 4-5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Βάλε την άσκηση σε καθημερινή βάση και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει αφού θα επιστρέψεις με σωστό τρόπο στο αρχικό σου βάρος. Καλή επιτυχία!

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 47 ετών, ύψος 1,70μ. και βάρος 95 κιλά. Έχω περιφέρεια κοιλιά 44 εκατοστά. Τρώω υγιεινά, αθλούμαι λίγο, αλλά έχω κολλήσει στα κιλά μου. Αναρωτιέμαι τι είναι αποτελεσματικό για να χάσω πολλά κιλά και πόντους από την κοιλιά;
Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Εφόσον, όπως υποστηρίζεις, κάνεις προπόνηση και σωστή διατροφή θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο να σου μετρήσει τον βασικό μεταβολισμό σου, με ειδική εξέταση. Με αυτόν τον τρόπο θα σου πει ακριβώς πόσες θερμίδες χρειάζεσαι για απώλεια βάρους. Γιατί μπορεί να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που “καίει” ο οργανισμός σου ή γιατί όχι, πολύ λιγότερες που και πάλι δε μπορεί έτσι να κάνει τις απαραίτητες καύσεις.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γέννησα πριν ένα χρόνο, έβαλα 15 κιλά κι έχασα τα επτά. Από τότε κάνω συνέχεια προσπάθειες να χάσω κιλά και δεν χάνω. Είναι τώρα δύο εβδομάδες που άρχισα μια διατροφή που έκανα πριν μείνω έγκυος και αντί να χάσω, έβαλα ένα κιλό. Μήπως φταίει που έχω υποθυρεοειδισμό και πολυκυστικές;
Ελίζα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελίζα,
Έχεις κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια για να χάσεις το βάρος σου. Να γνωρίζεις ότι εφόσον έχεις χάσει είδη αρκετά κιλά, πλέον δε θα μειώνονται με την ίδια ταχύτητα όπως πριν. Σε αυτό το σημείο λοιπόν επιμονή και υπομονή. Για την περαιτέρω συνέχεια απώλειας βάρους, εφάρμοσε τα παρακάτω:
1. Ακολούθησε πιστά τα μικρά και συχνά γεύματα, για να κάνει καύσεις ο οργανισμός σου και ο μεταβολικός ρυθμός σου να είναι πάντα αυξημένος.
2. Μη ξεχνάς να πίνεις τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερό ημερησίως που συμβάλλει στη διάσπαση λίπους.
3. Το πράσινο τσάι είναι ενισχυμένο σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.
4. Πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Τουλάχιστον 30′ λεπτά περπάτημα ημερησίως θα βοηθήσουν τις επιπλέον καύσεις που πρέπει να κάνει ο οργανισμός σου.

Σε ό, τι αφορά τα προβήματα υγείας που αναφέρεις, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό που σε παρακολουθεί και ύστερα από κατάλληλη αγωγή δεν θα αποτελούν εμπόδιο στη απώλεια βάρους.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι μητέρα δύο παιδιών ηλικία δύο ετών και τριών μηνών (πρόσφατα δηλαδή γέννησα)! Κάνω διατροφή και δεν χάνω. Έχω κάνει εξετάσεις και δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Δεν θήλαδα! Τι μπορώ να κάνω για να ξεμπλοκάρει ο οργανισμός μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ευαγγελία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευαγγέλια, λάβε υπόψιν σου πως το σώμα θέλει το χρόνο του να επανέλθει και πως δε μπορείς να μειώσεις πολύ τις ποσότητες (ειδικά της πρωτεΐνης). Χρειάζεσαι μια ισορροπημένη διατροφή με 4-5 γεύματα ημερησίως, συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, επαρκή πρόσληψη υγρών, αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών.

Κατανάλωνε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες και μην τσιμπολογάς.

Η άσκηση θα σε βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους αν το κάνεις συστηματικά, δηλαδή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Συνέχισε την προσπάθειά σου, και έχε υπομονή. Είναι νωρίς για να δεις θαύματα. Στόχος σου είναι να χάνεις 1-1,5 κιλό το μήνα.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 20 χρόνων με ύψος 1,70μ και ζυγίζω 59,5 κιλά. Θα ήθελα να χάσω 1,5-2 κιλά. Ακολουθώ όσο μπορώ τη δίαιτα Orac και γυμνάζομαι συχνά, αλλά παραμένω στα ίδια κιλά. Ειδικά τις μέρες της περιόδου, τρώω πολύ χωρίς πρόγραμμα και ακατάστατα! Τι μπορώ να κάνω;
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη,
Το επίπεδο βάρους, σύμφωνα με το ύψος σου είναι απόλυτα φυσιολογικό, γι’ αυτό και τα κιλά αυτά είναι λιγάκι πιο δύσκολο να χαθούν. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι. Συνέχισε να ακολουθείς τη δίαιτα ORAC, να γυμνάζεσαι 3-4 φορές την εβδομάδα, να πίνεις αρκετή ποσότητα νερού καθώς και 2-3 φλυτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως και μόλις ο οργανισμός σου το επιτρέψει θα χάσεις τα κιλά που επιθυμείς.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι η Γιάννα και έχω πρόβλημα με τα κιλά μου. Πάσχω από τη νόσο του Crohn εδώ και αρκετά χρόνια. Είμαι 29 ετών, έχω ύψος 1.65μ. και ζυγίζω 80 κιλά. Θέλω πολύ να χάσω 15 κιλά, όμως με το πρόβλημα που έχω με το έντερο δεν τα καταφέρνω. Μπορείτε να μου πείτε μια σωστή καθημερινή διατροφή για να χάσω αυτά τα 15 κιλά;
Γιάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γιάννα,
Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να τρέφεσαι σωστά, γιατί άτομα τα οποία πάσχουν από τη νόσο του Crohn συνήθως εμφανίζουν αναιμίες.

Τις περιόδους που υπάρχει ύφεση της νόσου προκαλώντας πόνο ή διάρροια, προσπάθησε να αποφύγεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως. Προτίμησε τα μαγειρεμένα λαχανικά και τα όσπρια χωρίς τη φλούδα τους.

Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγεις τα λιπαρά, τα γλυκά, τα πικάντικα και τα μπαχαρικά. Αύξησε την κατανάλωση πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο). Αν δεν σε ενοχλεί το γάλα και το τυρί μπορείς να τα καταναλώνεις.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους προσπάθησε να τηρήσεις τις παρακάτω συμβουλές και σίγουρα θα καταφέρεις να χάσεις κάποια κιλά.
· Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων
· Κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα
· Κατανάλωση 3-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών
· Κατανάλωση αρκετών υγρών (1 ½ – 2 λίτρα ημερησίως)
· Κατανάλωση ελαφριού βραδινού γεύματος
· Καθημερινή άσκηση

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Έχω απελπιστεί. Θέλω να χάσω βάρος και δεν μπορώ. Είμαι 17 χρόνων, 1,75μ. και 82 κιλά. Κάνω διατροφή, δεν τρώω τίποτα ανθυγιεινό, χορεύω μία ώρα την ημέρα, κάνω αερόβια γυμναστική, αλλά ακόμα τίποτα! Ακολουθώ κατά γράμμα το τρίωρο, τρώω 5 γεύματα την ημέρα, πολλές σαλάτες, φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Τι δεν κάνω καλά; Έχω εξαντληθεί ψυχολογικά. Επίσης έχω στα πλάγια της κοιλιάς πολλές ραγάδες. Μπορείτε να μου πείτε πώς θα τις καταπολεμήσω;
Μαριλένα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαριλένα,
Εφόσον έχεις κάνει πολλές προσπάθειες να χάσεις το βάρος που θέλεις, αυτό που μπορώ να σου προτείνω είναι να εξετάσεις σε ειδικό διαιτολόγο τι μεταβολισμό έχεις, για να γνωρίζεις ακριβώς πόσες είναι οι θερμίδες που σου αναλογούν για να χάσεις τα περιττά σου κιλά. Έτσι σε συνδυασμό με τις σωστές θερμίδες και με μια ισορροπημένη διατροφή θα έχεις πιο σίγουρα αποτελέσματα.

Οι ραγάδες ποτέ δεν θεραπεύονται τελείως, απλά μειώνεται το πάχος τους. Ωστόσο αν προλάβεις να τις καταπολεμήσεις όσο είναι στο αρχικό τους στάδιο, τότε μπορείς να δείς υπέροχα αποτελέσματα! Αυτά που πρέπει να κάνεις για τις ραγάδες είναι τα εξής:

-Να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή κατά τα πρότυπα της μεσογειακής, ενισχύοντας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι, ελιές, που αποτελούν τρόφιμα που περιέχουν στοιχεία που ενισχύουν την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας .

– Φρόντισε να διατηρείς το βάρος σου στα φυσιολογικά επίπεδα και να μην κάνεις αυξομειώσεις.

– Να πίνεις αρκετό νερό. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για το σύνολο της υγείας κι την υγεία της επιδερμίδας.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
/

And More