Κατερίνα: “Τώρα που αποφάσισα να ανέβω τα σκαλιά της εκκλησίας με τον καλό μου πρέπει να δράσω άμεσα”

Ερώτηση
Γεια σας! Ονομάζομαι Κατερίνα και είμαι 35 ετών. Η μάχη με τη ζυγαριά υπήρχε στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα στη δίαιτα, στη στέρηση και κόλλημα η ζυγαριά και ξεσπάσματα-επιδρομές στο ψυγείο μου. Έκανα μια προσπάθεια κάποια στιγμή και έχασα με πολλή στέρηση 20-25 κιλά, αλλά πάλι πήγαμε από την αρχή.

Πάντα στις φωτογραφίες είμαι πιο αδύνατη απ’ ότι τώρα, αλλά για εκείνη την εποχή γεμάτη. Φτάνω να κάνω χειρουργίο-δακτύλιο για να βοηθηθώ. Δεν μπορώ να πω αρκετά, αλλά σιγά, σιγά έκανα στομάχι και κοιλιά πάλι. Μόλις πέρσυ ανακάλυψα ότι έχω υποθυρεοειδισμό και θυρεοειδίτιδα – ο ένα λοβός σαν όργανο είναι πολύ μικρός για να λειτουργήσει σε γυναίκα 1.78μ. (και βάρους 120 κιλών).

Παίρνω το θάροος να σας γράψω γιατί θέλω βοήθειά ως προς το τι να κάνω που έχω θυρεοειδή και δεν μπορώ να χάσω κιλά. Ποιες τροφές θα με βοηθούσαν και ό, τι άλλο θα έπρεπε να ξέρω. Τώρα που αποφάσισα να ανέβω τα σκαλιά της εκκλησίας με τον καλό μου πρέπει να δράσω άμεσα.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Με εκτίμηση
Kατερίνα

AΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα,
Καταρχήν, συγχαρητήρια για την επιμονή σου όσον αφορά στο θέμα της προσπάθειας απώλειας βάρους. Όπως όμως θα έχεις διαπιστώσει και εσύ το πιο σημαντικό από όλα είναι κυρίως η συντήρηση του βάρους μας. Όσον αφορά στον θυρεοειδή, από την στιγμή που ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή δεν επηρεάζεται ο μεταβολισμός σου. Προσπάθησε
να κάνεις άλλη μια προσπάθεια απώλειας βάρους με την βοήθεια κάποιου επιστήμονα διαιτολόγου-διατροφολόγου και να δώσεις έμφαση κυρίως στη συντήρηση.

Σε γενικές γραμμές να προσέχεις τα εξής:

1. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό (π.χ.γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως)

2. Μην παραλείπεις γεύματα (φρόντισε να κάνεις 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα που θα αποτελούνται κυρίως από φρούτα)

3. Με κάθε γεύμα σου να έχεις πάντα και από 1 μεγάλη σαλάτα (όσα περισσότερα χρώματα έχει το πιάτο σου από λαχανικά, τόσο περισσότερες βιταμίνες θα πάρεις)

4. Πιες πολλά υγρά (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι χωρίς ζάχαρη, ρόφημα κρόκου κοζάνης)

5. Βάλε το πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες στην καθημερινότητα σου (2-3 φλυτζάνια την ημέρα είναι ιδανικά). Έρευνες έχουν δείξει ότι μακροπρόθεσμα μειώνει το κοιλιακό λίπος και ανεβάζει τον μεταβολισμό.

6. Βάλε το ψάρι στην διατροφή σου (2-3 φ/βδομάδα) και συνόδευσε το με ένα μεγάλο μπολ σαλάτα.

7. Απόφευγε τα τσιμπολογήματα καθόλη την διάρκεια της ημέρας και εστίασε μόνο στα γεύματα σου.

8. Το βράδυ φάε κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή αυγό, γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής αλέσεως.

9. Ένταξε στην καθημερινότητα σου ωμούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια (προσοχή στην ποσότητα), τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και «καλά» λιπαρά καθώς επίσης και φιστίκια τα οποία είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο το οποίο έχει συνδεθεί ιδιαιτέρως με τον θυρεοειδή αδένα αποτελώντας το «αντιοξειδωτικό» του.

10. Απόφυγε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα γλυκίσματα.

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Bsc
Έχεις απορίες σχετικά με τη διατροφή; Προσπαθείς να χάσεις κιλά και δεν τα καταφέρνεις; Θέλεις να μάθεις πως θα αποκτήσεις το τέλειο σώμα για εσένα; Στείλε την ερώτησή σου και η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη θα σου δώσει την απάντηση

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

And More