Σταματία: “Έχω κάνει μέτρηση και ο μεταβολισμός μου είναι χαμηλός. Τι να κάνω;”

Ερώτηση
Έχω κάνει μέτρηση μεταβολισμού σε ένα κέντρο αδυνατίσματος και έδειξε ότι ο μεταβολισμός μου είναι χαμηλός. Για να χάσω δηλαδή τέσσερα κιλά το μήνα περίπου, θα πρέπει να τρώω 400 με 500 θερμίδες το πολύ την ημέρα. Αυτό πιστεύω έγινε (το ότι χάλασε ο μεταβολισμός μου) επειδή πάρα πολλά χρόνια κάνω διάφορες δίαιτες, χάνω και μετά πάλι από αρκετό διάστημα τα ξαναπαίρνω. Είμαι 45 ετών και έχω αρκετά παραπανίσια κιλά. Με λίγα λόγια: με τόσες λίγες θερμίδες μου είναι δύσκολο να κάνω δίαιτα. Λιμοκτονώ. Τι θα μπορούσα να κάνω πλέον; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σταματία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σταματία,
Το να ακολουθήσετε ένα διαιτολόγιο με τόσες λίγες θερμίδες είναι ανεπίτρεπτο. Ο οργανισμός σας θα στερείται από πολύτιμα μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά και ενδεχομένως να υπάρξει αντίκτυπο στους δείκτες υγείας (χαμηλός σίδηρος, αιματοκρίτης, έλλειψη ασβεστίου, βιταμινών κ.α.). Οι ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνετε καλό είναι να μην είναι κάτω από 1200/ημέρα.

Για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας:

Γυμναστείτε: Οι επιστημονικές παρατηρήσεις καταλήγουν ότι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι μέσα από την αυξημένη και συστηματική φυσική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να συνδυάζετε την αερόβια κίνηση με την αναερόβια (ασκήσεις αντίστασης).Έτσι, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «κάψει» λίπος, να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, και κατ’ επέκταση να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

Τηρήστε τα 5 γεύματα την ημέρα: Έτσι βοηθάτε τον οργανισμό σας να κάνει καύσεις τονώνοντας τον μεταβολισμό σας.

Πιείτε πράσινο τσάι: Οι κατεχίνες του διεγείρουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν την λιπόλυση. 3-4 φλυτζάνια την ημέρα είναι ιδανικά.


Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

Έχεις απορίες σχετικά με τη διατροφή; Προσπαθείς να χάσεις κιλά και δεν τα καταφέρνεις; Θέλεις να μάθεις πως θα αποκτήσεις το τέλειο σώμα για εσένα; Στείλε την ερώτησή σου και η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη θα σου δώσει την απάντηση

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

And More