ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ! Η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντάει στις δικές σου ερωτήσεις…

Βοηθάει τελικά το τεστ δυσανεξίας να αδυνατίσεις; Αρκεί το περπάτημα και η σωστή διατροφή για να έχεις το σώμα που επιθυμείς; Να ακολουθήσεις τη διάσημη Dukan Diet ή δεν θα δεις αποτελέσματα; Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη φροντίζει να δώσει απαντήσεις σε όλες τις απορίες σου.

Δες τι συστήνουν οι ειδικοί τις διατροφής στα κορίτσια που έχουν ήδη στείλει την ερώτησή τους. Αν θέλεις να ρωτήσεις κι εσύ κάτι, πάτησε στο banner που θα βρεις στο τέλος του άρθρου και στείλε την ερώτησή σου.

Ερώτηση
Γειά! Είμαι 42 χρονών, έχω ύψος 1,62μ. και βάρος 56 κιλά. Έχω πρόβλημα δυσκοιλιότητας και υποφέρω από φουσκώματα κάθε φορά που τρώω πράσινες σαλάτες (τις οποίες αγαπώ πολύ).

Δεν πίνω γάλα, αλλά σε καθημερινή βάση καταναλώνω κεφίρ. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω για αυτό, καθώς και για τη διατήρηση του βάρους μου; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή σας μέσα από την κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης (π.χ. δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο), φρούτων και λαχανικών. Τροφές που βοηθούν αρκετά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας είναι τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα ακτινίδια, ο σολομός και τα χόρτα. Σημαντική είναι, επίσης, η κατανάλωση ελαιολάδου και νερού.

Για να μειώσετε το φούσκωμα μετά από την κατανάλωση πράσινης σαλάτας, φροντίστε να τη συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα (κρέας, κοτόπουλο, μακαρόνια, ψωμί κλπ) και να πίνετε λίγο κεφίρ μετά το τέλος του γεύματός σας. Η πρόσληψη κάποιου φυσικού σκευάσματος με προβιοτικά ίσως βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Τέλος, για τη διατήρηση του βάρους σας είναι βασικό το διαιτολόγιο σας να αποτελείται από συχνά και ισορροπημένα γεύματα, σε προσεγμένες ποσότητες, και να έχετε μία σταθερή φυσική δραστηριότητα.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Δροσερά smoothies για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Το καθημερινό περπάτημα των 20′-30′ λεπτών σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή αρκεί για απώλεια βάρους και σύσφιξη γλουτών;
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το καθημερινό γρήγορο βάδισμα 30′ λεπτών, παράλληλα με ισορροπημένη διατροφή σε επαρκείς ποσότητες είναι ο ιδανικός συνδυασμός για απώλεια βάρους. Σε ένα νεανικό, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα χαλάρωσης σώμα ο εν λόγω συνδυασμός είναι πολύ αποτελεσματικός στη σύσφιξη των γλουτών. Σε ένα περισσότερο ώριμο σώμα που ίσως υπάρχει πιο έντονη χαλάρωση ίσως χρειαστούν και επιπλέον ειδικές ασκήσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μυστικά για να καις περισσότερες θερμίδες με το περπάτημα [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Θα ήθελα παρακαλώ πολύ πληροφορίες σχετικά με τα τεστ δυσανεξίας. Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στο τεστ της λήψης αίματος και ύστερα στα υπόλοιπα που γίνονται με ηλεκτρόδια κτλ.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους Ευχαριστώ!
Λίτσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Λίτσα,
Ο πραγματικός τους ρόλος είναι να ανιχνεύσουν πιθανές δυσανεξίες σε συγκεκριμένες τροφικές ομάδες που φέρνουν από ελαφριές έως πολύ σοβαρές χρόνιες καταστάσεις όπως:

– διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα γαστρεντερικής φύσης

– πόνους στις αρθρώσεις που φαίνονται ανεξήγητοι

– ρινίτιδες ή μορφές άσθματος

– αίσθημα χρόνιας κόπωσης

– πονοκέφαλοι διαφόρων ειδών

– φαγούρες, εκζέματα και διάφορες δερματοπάθειες

Η πολύ λογική και ευρέως παραδεκτή θεωρία είναι ότι, αν εξαλείψετε προσωρινά τις τροφικές αυτές ομάδες από το διαιτολόγιο σας, θα έχετε υποχώρηση ή ίσως και τέλεια εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Αν σας βασανίζουν χρόνια ένα ή περισσότερα συμπτώματα από τα παραπάνω, αξίζει να δώσετε προσοχή. Δεν υπάρχουν όμως έρευνες που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση αυτών των τεστ με την παχυσαρκία. Δεν υπάρχει καμιά διαγνωστική αξία για τις διαταραχές του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Αν τώρα γνωρίζετε άτομα που έχουν κάνει τα εν λόγω τεστ και έπειτα αδυνάτισαν, ο λόγος είναι προφανής: Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ, μέσα σε σύνολο τροφών που αποκλείουν, περιλαμβάνουν είτε αλεύρι, είτε ζάχαρη και γάλα που μαντέψτε… αυτά είναι κύρια συστατικά παχυντικών τροφίμων π.χ. των γλυκών!

Γενικά, είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτεροι ύποπτοι σήμερα είναι η λακτόζη και η γλουτένη και μάλλον οφείλεται στον τρόπο παραγωγής πια αυτών των τροφών, ποσοτικά και ποιοτικά, σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Λακτόζη έχουν τα περισσότερα γαλακτοκομικά. Γλουτένη περιέχεται σε όλα τα αρτοσκευάσματα, είτε είναι από αλεύρι, είτε από σίκαλη, κριθάρι ή βρώμη. Αρχικά, ακολουθήστε για 7 μέρες μια δίαιτα εξάλειψης όλων των τροφών που ανήκουν στις υποψήφιες ομάδες. Κάντε μια προσεχτική έρευνα για το ποιες είναι αυτές ώστε το τεστ να γίνει σωστά. Δείτε πώς θα είστε στο τέλος των 7 ημερών.Aρχίστε σταδιακά την επανεισαγωγή των τροφών σε μικρές ποσότητες και παρατηρήστε την αντίδραση του οργανισμού σας. Κάντε το με άδειο στομάχι το πρωί. Προσθέτετε μια νέα τροφή κάθε δυο μέρες.

Σαφώς και υπάρχουν δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα, όπως το αυγό, το γάλα, τα φιστίκια, το ψάρι, τη σόγια και τα σιτηρά, αλλά αφορούν μικρό τμήμα του πληθυσμού και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ: Τι είναι η τροφική δυσανεξία; Σε ποιες τροφές εμφανίζεται συνήθως [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 24 χρονών 1.65 και 98 κιλά. Θέλω να χάσω 20 κιλά. Το είχα κάνει στο παρελθόν αλλά τα κιλά επέστρεψαν.

Πέρασα ένα διάστημα πριν ένα μήνα που δεν έτρωγα τίποτα, παρά μόνο 1 με 2 φρούτα την ημέρα για 2 εβδομάδες με έντονο περπάτημα χωρίς να έχω απώλεια βάρους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θέλω να χάσω άμεσα κιλά λόγω …γάμου. Ευχαριστώ.
Ελπίδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελπίδα,
Αυτό που έκανες είναι αφαγία και προκάλεσες κόπωση στον οργανισμό σου λόγω έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών. Είναι κατανοητή η αγωνία σου να χάσεις βάρος γρήγορα, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις με ορθόδοξο τρόπο. Έτσι, καλό είναι να δώσεις έμφαση στα παρακάτω:

– Συχνότητα γευμάτων.
– Μειωμένη κατανάλωση γλυκών & λιπαρών τροφίμων.
– Γαλακτοκομικά πολύ χαμηλά σε λιπαρά.
– Συχνή πρόσληψη ψαριού (2-3 φορές/εβδομάδα).
– Διακοπή προσθήκης αλατιού στο φαγητό και στη σαλάτα.
– Αυξημένη πρόσληψη υγρών (10-12 ποτήρια καθημερινά: νερό, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές χυμοί, τσάι).
– Καθημερινά 30-40 λεπτά περπάτημα.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μήπως ακολουθείς μια fad diet; Τι είναι; Έχει αποτέλεσμα; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 19 χρονών και πριν μια εβδόμαδα αποφάσισα να ξεκινήσω διαίτα ώστε να χάσω τα 10 κίλα που άφησαν πίσω τους οι Πανελλήνιες. Έχοντας ακούσει πολλά για την γρήγορη απώλεια βάρους, επέλεξα να ακολούθησω τη δίαιτα Ντουκάν.

Έχω ήδη χάσει 5.5 κίλα, αλλά νιώθω έντονη ατονία και συχνά με πιάνουν ζαλαδες τις τελευταίες μέρες. Προτείνετε να σταματήσω τη δίαιτα ή να πάρω κάποια πολυβιταμίνη;
Αμαλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αμαλία,
Η δίαιτα Ντουκάν είναι μια δίαιτα η οποία μπορεί να φέρνει γρήγορα αποτελέσματα, να μην έχει περιορισμό στις μερίδες, να μην περιορίζει την κοινωνική ζωή του ατόμου και να ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας, αλλά είναι ανεπαρκής σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και σε υδατάνθρακες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας, τριχόπτωσης και κόπωσης. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι δύσκολο να ενταχθεί το άτομο σε φυσιολογικό πρόγραμμα.

Τέλος, όταν το άτομο ξεκινήσει να παίρνει υδατάνθρακες τα κιλά επιστρέφουν πιο γρήγορα απ’ ότι αν είχε ακολουθήσει ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο. Θα σε συμβούλευα να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου με την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Τι είναι η Dukan Diet; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Λατρεύω τις δίαιτες του κ. Γρηγοράκη. Με έχουν βοηθήσει πολύ.

Τώρα όμως που είμαι φοιτήτρια δυσκολεύομαι. Μπορείτε να μας συστήσετε κάποια φοιτητική δίαιτα; Ευχαριστώ πολύ.
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα,
Για να χάσετε βάρος πρέπει να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες. Μάθετε να τρώτε σωστά και ισορροπημένα:

1. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.

2. Συνεχίστε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.

3. Το μεσημέρι καταναλώστε πρώτα την σαλάτα σας και μετά το γεύμα. Το γεύμα σας δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Μάθετε να μαγειρεύετε σωστά και υγιεινά. Πρέπει να μαγειρεύετε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά. Αποφύγετε να τηγανίζετε τις τροφές σας. Προτιμήστε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.

4. Το απόγευμα πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή καταναλώστε 2-3 κράκερ σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα πολυδημητριακών ή γιαούρτι με μέλι ή μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.

5. Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή με σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.

6. Να πίνετε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αρκετό νερό, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι, ν’ αποφεύγετε την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).

7. Τέλος αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Η δίαιτα του Δημήτρη Γρηγοράκη για να χάσεις κιλά μόνιμα. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Είμαι 47 ετών, 1,56μ. και 65 κιλά. Έχω πάρει 8 κιλά σε ένα χρόνο. Πιστεύω ότι μάλλον είναι η κλιμακτήριος, αλλά τόσο πολύ; Πήρα χάπια αδυνατίσματος, τρώω κανονικά, αλλά παρόλα αυτά πήρα 1 κιλό σε 10 μέρες.

Εργάζομαι, είμαι μητέρα δύο παιδιών και κουράζομαι πολύ. Η μόνη άσκηση που κάνω είναι περπάτημα, μισή ώρα το πρωί και μισή το απόγευμα που σχολάω. Δεν έχω δύναμη για γυμναστήρια. Τι άλλο να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αλεξάνδρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν βρίσκεστε στην κλιμακτήριο είναι σημαντικό να οπλιστείτε με υπομονή, αφού οι ορμονικές “ανωμαλίες” που παρουσιάζονται κατά την περίοδο αυτή επιδρούν δραματικά στο βάρος. Για τη βελτίωση του σωματικού σας βάρους περιορίστε πιθανά τσιμπολογήματα και τις ποσότητες φαγητού, λιπαρών και ζάχαρης που καταναλώνετε, αυξήστε την κατανάλωση υγρών (3 λίτρα καθημερινά) και συνεχίστε το περπάτημα που εφαρμόζετε, αλλά σε γρήγορους ρυθμούς.

Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα ολικής άλεσης τα οποία βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού. Επίσης, το γάλα σόγιας, το σουσάμι και σπόροι από λινάρι, κολοκύθα και ηλίανθο μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στην υγεία του ορμονικού συστήματος, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτοοιστρογόνα.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Αδύνατη, όμορφη και λαμπερή στα 20, στα 30 και στα 40 [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ψάχνεις περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή σου; ΚΑΝΕ “ΚΛΙΚ” ΕΔΩ και μάθε τα πάντα στο Fitness του TLIFE

And More