Ζ.Α.: “Τι πρέπει να τρώω πριν και μετά το κολυμβητήριο για να χάσω κιλά;”

Ερώτηση
Γεια σας, γυμνάζομαι στο κολυμβητήριο τρεις φορές την εβδομάδα, είτε μεσημεριανές, είτε απογευματινές ώρες. Το ύψος μου είναι 1,63μ. Και ζυγίζω 65 κιλά. Τι πρέπει να τρώω πριν και μετά το κολυμβητήριο για να χάσω κιλά;
Ζ.Α

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η διατροφή πριν και μετά την άσκηση είναι πολύ σημαντική και αυτό γιατί τρώγοντας σωστά θα μπορέσετε να παρατηρήσετε στον εαυτό σας σημαντικές αλλαγές.

Oι θερμίδες που καταναλώνονται με ελεύθερο στυλ κολύμβησης για 30 λεπτά (μέτριας έντασης) είναι: 300 για ένα άτομο 75 κιλών και 250 για ένα άτομο 60 κιλών. Αρκετοί θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να πίνουν νερό όσο κολυμπάνε. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Η απώλεια υγρών είναι μεγάλη, ακόμα και μέσα σε υδάτινο περιβάλλον, απλώς δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή όπως στα υπόλοιπα είδη άσκησης.

Γενικά η αναλογία των θρεπτικών συστατικών στο διαιτολόγιο μας πρέπει να είναι: 60-70% υδατάνθρακες, 15-20% λίπη και 15% πρωτεΐνες. Για τους υδατάνθρακες, συνιστώνται ιδιαίτερα τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά. Τα λίπη χωρίζονται σε ζωικά και φυτικά. Ενδεικτικά τροφές που περιέχουν λίπη είναι, το ελαιόλαδο, το αραβοσιτέλαιο, τα καρύδια, το πλήρες γάλα, το βοδινό ή χοιρινό κρέας, τα αυγά και το βούτυρο. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην δημιουργία και ανασύσταση του μυϊκού ιστού. Ιδιαίτερα συνιστώνται το ψάρι, το κοτόπουλο, το σιταρένιο ψωμί, το γιαούρτι, το γάλα και τα λαχανικά.

Για τις πρωινές προπονήσεις συνιστώνται ελαφρά γεύματα. Για το λόγο αυτό προτείνεται οι αθλητές να τρώνε 2-3 φρυγανιές που μπορούν να είναι αλειμμένες με μέλι. Επίσης το γεύμα μπορεί να συνοδεύεται με τσάι. Οι φρυγανιές είναι εύπεπτες και βοηθούν στην κατακράτηση των υγρών του στομάχου. Δεν πρέπει να πίνουμε γάλα πριν τις προπονήσεις γιατί είναι αρκετά δύσπεπτο. Επίσης μπορεί να πιούμε μόνο κάποιο ισοτονικό ποτό, το οποίο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως οι χυμοί ή ένα αθλητικό ποτό.

Για τις απογευματινές προπονήσεις οι αθλητές πρέπει να τρώνε 3 εώς 4 ώρες πριν την προπόνηση. Αν για κάποιο λόγο αυτό δεν είναι εφικτό συνιστώνται μικρότερες μερίδες, ούτως ώστε να γίνει η πέψη σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ακόμα δε θα πρέπει να τρώμε κατευθείαν μετά την προπόνηση, αλλά έπειτα απο τουλάχιστον 40 με 45 λεπτά, διότι η άσκηση εντάσεως πάνω απο 75% επιβραδύνει την γαστρική κένωση του στομάχου. Κατά την διάρκεια των προπονήσεων θα πρέπει να πίνουμε κάποιο αθλητικό ποτό, έτσι ώστε να αναστείλουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της εφίδρωσης και κατά συνέπεια της απώλειας υγρών και της μείωσης της απόδοσης.

Προτείνονται δύο κύρια γεύματα (μεσημέρι & βράδυ) και αρκετά ενδιάμεσα όποτε χρειάζονται, για την άμεση ενεργειακή αναπλήρωση των αποθεμάτων του οργανισμού. Κατά την διάρκεια του γεύματος δεν πίνουμε νερό και μασάμε καλά την τροφή χωρίς να βιαζόμαστε, διότι για να φτάσει η εντολή απο το στομάχι στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει κάνει 10 λεπτά. Επίσης προτιμώνται οι σαλάτες (μαρούλι, λάχανο, χόρτα κ.τ.λ.),τα φρούτα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε τις τυποποιημένες τροφές, τα τηγανητά, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τι πρέπει να τρως ανάλογα με τη γυμναστική που κάνεις! [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ψάχνεις περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή σου; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και μάθε τα πάντα στο Fitness του TLIFE

/

And More