Χριστίνα: “Θέλω να φτάσω στα 52-53 κιλά, όμως η ζυγαριά δεν λέει να ξεκολλήσει”

Ερώτηση
Καλησπέρα, εδώ και ένα χρόνο περίπου καταβάλω προσπάθειες να χάσω βάρος. Ζύγιζα 70 κιλά και πλέον έχω φτάσει τα 61. Θέλω να φτάσω περίπου στα 52-53, όμως έχω ένα χρονικό διάστημα που η ζυγαριά δεν λέει να ξεκολλήσει. Το ύψος μου είναι στο 1,70μ. Θα ‘θελα την βοήθειά σας για το πως μπορώ να συνεχίσω να χάνω αλλά και να μπορέσω να διατηρηθώ μετά από την επίτευξη αυτού του στόχου. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χριστίνα,
Σύμφωνα με το ύψος σου τα 61 κιλά φαίνεται να είναι ιδανικά. Σε αυτό το βάρος ο δείκτης μάζας σώματος σου είναι 21,1, δηλαδή ανήκει στα τα φυσιολογικά όρια, τα οποία είναι από 18,5 – 25. Θα μπορούσες αν θέλεις να χάσεις 2-3 κιλά ακόμα, αλλά όχι περισσότερα. Άλλος ένας παράγοντας που θα έπρεπε να υπολογίσεις είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα σου για να δεις αν αυτό βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Σε κάθε περίπτωση απέφυγε τις εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος και δώσε έμφαση στις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

· Καθημερινή κατανάλωση ενός σωστού και θρεπτικού πρωινού. Καλύπτει το 25% την Ημερήσιων Θερμιδικών Απαιτήσεων. Ιδανικές επιλογές αποτελούν γάλα ημίπαχο με δημητριακά ολικής αλέσεως, 1 αυγό βραστό μαζί με 1 φέτα ψωμί πολύσπορο και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό, 2-3 φρυγανιές/κράκερ/κριτσίνια/παξιμάδια σίκαλης με λίγο τυρί και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή 1 γιαούρτι ημίπαχο αποξηραμένα φρούτα και κανέλα.

· Μικρά και συχνά γεύματα. Κρατούν τον μεταβολισμό σε εγρήγορση και συντελούν στις καύσεις του οργανισμού και κυρίως από λίπος.

· Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (5-7 μερίδες/ημέρα). Περιέχουν φυτικές ίνες που μειώνουν την αποθήκευση λίπους και βοηθούν στην επιπλέον ενυδάτωση του οργανισμού.

· Κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, τουλάχιστον 3 μερίδες ημερησίως. Οι διατροφές πλούσιες σε ασβέστιο συντελούν στη μείωση εναπόθεσης λίπους στον οργανισμό.

· Κατανάλωση τροφίμων και δημητριακών ολικής άλεσης (ψωμί πολύσπορο, μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, τραχανάς). Αφομοιώνονται καλύτερα από τον οργανισμό, περιέχουν φυτικές ίνες που προκαλούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί σε μια ισορροπία τα επίπεδα γλυκόζης/ινσουλίνης άρα μειώνονται και τα επεισόδια της υπογλυκαιμίας.

· Κατανάλωσε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, γάλα, πράσινο τσάι, ρόφημα κρόκο Κοζάνης).

· Ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

· Αποφυγή τηγανιτών και λιπαρών τροφών.

· Περιορισμός του αλκοόλ σε 2-3 ποτήρια κρασί όλη την εβδομάδα.

· Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αν επιτρέπεται, σε 2-3 φορές την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα 30’ και ποδήλατο 2 φορές την εβδομάδα 20’.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΔΙΑΙΤΑ: Χάσε τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

src=/files/Image/Fitness/2014/QANDA/05/QANDABANNER.gif

And More