Πώς θα χάσω λίπος μόνο από τους γλουτούς; Μπορώ να τρώω ψωμί στη δίαιτα; Οι ειδικοί απαντούν…

Μπορείς να τρως ψωμί στη δίαιτα; Πώς θα καταφέρεις να χάσεις 20 κιλά; Τι είναι αυτό που κολλάει τον μεταβολισμό σου και δεν μπορείς να αδυνατίσεις; Πώς θα χάσεις λίπος από τους γλουτούς; Προβληματίζεσαι, αναρωτιέσαι και απορείς… και η ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να απαντήσει σε κάθε σου απορία γύρω από τη δίαιτα και τη διατροφή.

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα κι εγώ τη συμβουλή σας. Είμαι 27 χρόνων και εδώ και ένα χρόνο έχω πάρει 20 κιλά. Έχω ύψος 1,68μ. Έχω κάνει άπειρες προσπάθειες να χάσω κάποια κιλά, αλλά τίποτα. Εκεί που τα χάνω τα ξαναπαίρνω! Προσπαθώ να εντάξω και την γυμναστική σε καθημερινή βάση αλλά δεν τα καταφέρνω γιατί την βαριέμαι. Έχω θυρεοειδή αλλά με το χάπι που παίρνω είναι σε φυσιολογικές τιμές. Τι θα μπορούσα να κάνω;
Santy

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα, καταλαβαίνω την ανυπομονησία σου, απλά πρέπει να καταλάβεις ότι το σωματικό βάρος είναι κάτι πολύ απλό αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν προσπαθείς να διώχνεις τα κιλά σου γρήγορα, αυτά θα «ξαναέρχονται» γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο (τοπικό πάχος, προβλήματα υγείας λόγω φαινομένου «γιο-γιο»). Άρα θα σου πρότεινα να κάνεις μια διατροφή που θα χάνεις σιγά και σταθερά και αυτό θα σε οδηγήσει στο να μην βάζεις τόσο εύκολα τα κιλά και έτσι θα δεις πάνω στο σώμα σου στα πόσα κιλά θα είσαι ικανοποιημένη.

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:
– Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
– Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών
– Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών
– Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα,
– Να μειώσεις το αλάτι
– Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως
– Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς
– Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι.
– Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη)
– Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
Άμα και πάλι δεν μπορείς να τα καταφέρεις θα σου πρότεινα να συμβουλευθείς κάποιον ειδικό.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Εδω και δύο μήνες κάνω αγωγή με χάπια κορτιζόνης που θα συνεχιστεί για 1 χρόνο. Γνωρίζω οτι δεν πρέπει να τρώω αλάτι, αλλά θα ήθελα κάποια tips για ανάλατες λύσεις. Υπάρχει και κάποιο θέμα με τo συνδυασμό ζάχαρης και κορτιζόνης;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, πέρα από το αλάτι που πρέπει να αποφεύγεις μην ξεχνάς και τις κρυφές πηγές νατρίου όπως τα τυριά, τα αλλαντικά, τα αρτοσκευάσματα, τις πίτσες, τα παστά και τα καπνιστά. Για να βελτιώσεις την γεύση των πιάτων σου μπορείς να χρησιμοποιείς διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να προσέξεις επίσης τα λιπαρά και να αυξήσεις την πρόσληψη του ημιάπαχου γάλακτος και των γαλακτοκομικών. Όσον αφορά στην ζάχαρη καλό θα ήταν να μειώσεις αρκετά τα γλυκά αλλά και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Έχω σώμα αχλάδι. Είμαι 29 ετών. Το πρόσωπό μου είναι λεπτό και κάθε φορά που αδυνατίζω φαίνεται πολύ έντονα στο πρόσωπο. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω για να χάσω στους γλουτούς και στις γάμπες που με απασχολεί; Και αντίστοιχα τι διατροφή; Ευχαριστώ πολύ!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με σωστή διατροφή και γυμναστική το λίπος στους γοφούς μπορεί να μειωθεί και να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τρέξτε λοιπόν στο γυμναστήριο της γειτονιάς σας, υιοθετήστε μια καινούργια διατροφική συμπεριφορά τρώγοντας πολλά και μικρά γεύματα με έμφαση τα ακόλουθα τρόφιμα:
– Γιαούρτι
– Χυμό γκρέιπφρουτ
– Πράσινο τσάι
– Μοσχάρι
– Κοτόπουλο
– Τόνο
– Μαρούλι
– Δαμάσκηνο

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι η Χριστίνα και έχω πρόβλημα στο να χάσω 3 κιλά. Είμαι 72 κιλά με ύψος 1,72μ.. Σε γενικές γραμμές η διατροφή μου είναι καλή, αλλά δυστυχώς η ζυγαριά δεν πέφτει. Έχει κολλήσει! Τι να κάνω;
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν ακολουθούμε μία δίαιτα και για τα αποτελέσματα της βασιζόμαστε στο καθημερινό ζύγισμα, τότε ενδέχεται να κάνουμε λάθη. Η κατάσταση υδάτωσης μας αλλάζει από ώρα σε ώρα καθημερινά με αποτέλεσμα ταχύτατες και απρόβλεπτες αυξομειώσεις στα κιλά, οι οποίες όμως οδηγούν σε λάθος συμπέρασμα!

Η κατανάλωση αλατιού, η προεμμηνορυσιακή περίοδος, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μεταβάλλουν σημαντικά το βάρους μας. Άρα μην αποθαρρύνεσαι, όταν η προσπάθεια σου είναι σωστή, από το νούμερο που βλέπεις στη ζυγαριά.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι το εξής:
– Ζυγίσου μία φορά την εβδομάδα στην ίδια ζυγαριά κάτω από τις ίδιες συνθήκες (ιδανικά χωρίς ρούχα, νηστική, συγκεκριμένη μέρα και πρωινή ώρα ) και καταγράψτε τις μεταβολές σου
– Δώσε βάση στο πώς αισθάνεσαι με τα ρούχα σου, αν δηλαδή είναι πιο άνετα σημαίνει ότι το λίπος σου μειώνεται ανεξάρτητα από την ένδειξη της ζυγαριάς.
– Αν προσπαθείς και δεν βλέπεις καμία μεταβολή ούτε στα ρούχα μάλλον ήρθε η ώρα να βάλεις λίγο άσκηση στην καθημερινότητά σου!

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλησπέρα! Κάθε πρωί τρώω απαραιτήτως πρωινό (αυγό ή μια φέτα του τοστ με μέλι), στο γραφείο κατά τις 11 τρώω κάποιο φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών, αργότερα κατά τις 14:00 τρώω ενα γιαούρτι με 2 ή 3 κριτσίνια. Στις 17.00 πάω γυμναστήριο (αυτά με την κυκλική προπόνηση των 30 λεπτών) και επιστρέφω στο σπίτι κατα τις 18.30. Έπειτα τρώω ό, τι φαγητό έχουμε στο σπίτι. Μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν μπορω να χάσω με τιποτα 3 κιλά που θέλω; Τι κάνω λάθος;
Όλγα

Αγαπητή Όλγα, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα μπορούσε να φταίει ακριβώς. Δεν μας αναφέρεις το βάρος και το ύψος σου για να ξέρουμε ποιο είναι το ιδανικό σου βάρος. Μπορεί να έχεις ήδη χαμηλό βάρος και γι’ αυτό να δυσκολεύεσαι να χάσεις τα κιλά που θέλεις. Μπορεί να μην εκτιμάς σωστά τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνεις ή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που σε επηρεάζει (π.χ. θυρεοειδής). Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος θα σε βοηθήσει να χάσεις τα κιλά που θέλεις με ασφάλεια, καθώς επίσης και να μετρήσεις το βασικό σου μεταβολισμό.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλησπέρα! Θέλω να χάσω αρκετά κιλά. Λόγω οικονομικού προβλήματος δεν μπορώ να παίρνω ό, τι χρειάζεται. Το αποτέλεσμα είναι να παχαίνω. Έχετε κάτι να μου προτείνετε; Θέλω να χάσω περίπου 25 κιλά. Ευχαριστώ πολύ!
Ζαχαρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι εκτός των άλλων έχει επηρεάσει αρνητικά και τις διατροφικές μας επιλογές. Πρακτικές συμβουλές για οικονομική και υγιεινή διατροφή:

1) Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής.

2) Μειώστε την κατανάλωση του κρέατος και αυξήστε την κατανάλωση σε όσπρια, ζυμαρικά και λαδερά φαγητά.

3) Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

5) Μαγειρεύετε στο σπίτι πιο συχνά.

7) Κάντε έρευνα στην Αγορά , προκειμένου να βρίσκεται τα τρόφιμα σε καλύτερες τιμές.

8) Προγραμματίστε τα ψώνια σας ίσως σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε να μην αγοράζετε τα τρόφιμα τα οποία δεν θα καταναλώνετε.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Πόση ποσότητα ελαιόλαδου πρέπει να χρησιμοποιούμε ημερησίως ώστε να μην είναι με πολλά λιπαρά το φαγητό; Το τόστ ή το γιαούρτι συνίσταται για βραδινό ή όχι; Γιατί έχω ακούσει οτι δεν κάνουν! Ευχαριστώ
Ρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Ρία, φυσικά και μπορούμε να τρώμε τοστ και γιαούρτι το βράδυ, αρκεί το τοστ να μην αποτελείται από αλλαντικά με πολλά λιπαρά (προτιμάτε τα αλλαντικά με ελαιόλαδο), μαγιονέζα κτλ.

Τώρα όσο αφορά την ερώτηση σου για το πόσο ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνουμε, θα σου πω πως 5-6 κουταλάκια του γλυκού συνολικά την ημέρα είναι μια ικανοποιητική ποσότητα. Αν είναι σε περίοδο δίαιτας προτιμότερο θα ήταν να τα περιορίσεις στα 4-5 κουταλάκια του γλυκού

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το… ψωμί! Είμαι υπέρ της υγιεινή διατροφής, αλλά το ψωμί δεν μπορώ να το αρνηθώ. Τρώω καθημερινά παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Θα ήθελα να με ενημερώσετε κατά πόσο μπορεί να εμποδίζει την απώλεια κιλών.
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η νοοτροπία «κόβω το ψωμί μαχαίρι και χάνω κιλά!» ανήκει σε περασμένες δεκαετίες. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όλα τα τρόφιμα (και το ψωμί!) μπορούν να ενταχθούν σε ένα διαιτολόγιο και η απώλεια βάρους να είναι εφικτή, αν όμως η κατανάλωση υπερβαίνει το όριο της ενεργειακής πρόσληψης που σου αντιστοιχεί τότε δεν θα μπορέσεις να χάσεις κιλά.
Επειδή οι ισορροπίες είναι λεπτές απευθύνσου σε ένα ειδικό να σου σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής με την ανώτερη κατανάλωση σε υδατάνθρακες που σου αντιστοιχεί. Έτσι θα απολαμβάνεις το αγαπημένο σου τρόφιμο και δεν θα κινδυνεύεις από πρόσληψη βάρους.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More