“Θέλω να χάσω 2 κιλά επειγόντως”, “Πότε κολλά ο μεταβολισμός;”, “Τι συμβάινει και δεν χάνω κιλά;”

Πώς θα προσαρμόσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα, ώστε να καταφέρεις να κάνεις δίαιτα; Μπορείς να αλλάξεις το μεσημεριανό της Δευτέρας με το μεσημεριανό της Τρίτης σε ένα διαιτολόγιο; Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει να χάσεις τα 3 τελευταία κιλά; Διατροφικές ερωτήσεις ζητούν απαντήσεις…

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του αναλαμβάνουν να σε διευκολύνουν, να εξηγήσουν και να επιλύσουν κάθε πρόβλημα που σε απασχολεί.

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 19 χρόνων, 55 κιλά με ύψος 1,74μ. Θέλω να χάσω 2 κιλά επειγόντως, αλλά μάλλον ο μεταβολισμός μου έχει κολλήσει ενώ τρώω υγιεινά. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Σόφι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σόφη, το βάρος σου είναι ήδη χαμηλό και για το λόγο αυτό δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά. Αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεται να χάσεις κιλά, τότε καλό θα ήταν να κάνεις και μια λιπομέτρηση. Μπορεί να έχεις παραπάνω λίπος. Το ιδανικότερο θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα, είμαι 25 χρονών με ύψος 1.65μ. και 63 κιλά. Πριν 2 χρόνια περίπου ξεκίνησα διατροφή και μέσα σε ένα χρόνο περίπου ίσως και σε λιγότερο έχασα 11 κιλά. Ο διαιτολόγος που με παρακολουθούσε μου είχε βάλει ως κατώτερο βάρος τα 60-61 κιλά. Τον τελευταίο χρόνο που δεν πηγαίνω πια στον διαιτολόγο είμαι σταθερή στο βάρος μου, αλλά δεν μπορώ να χάσω και αυτά τα 3 τελευταία κιλά, τα οποία είναι κυρίως τοπικά αποθηκευμένα στα πόδια και τους γοφούς! Υπάρχει κάποια ειδική διατροφή για τον σωματότυπο αχλάδι, όπως η δίαιτα για την κοιλιά που βάλατε;
Μάνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μάνια, η αλήθεια είναι πως για την περίπτωσή σου που έχεις σωματότυπο «αχλάδι», δεν υπάρχει κάποια ειδική διατροφή για να διώξεις τα επίμαχα «ψωμάκια»! Εκείνο που μπορείς να κάνεις και που θα σε βοηθήσει πολύ, είναι να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα και κυρίως το περπάτημα.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάς να ακολουθείς τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Αυτό σημαίνει:
1. Δε παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου
2. Καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
3. Φυσικά τηρείς αυτό που λέμε «μικρά και συχνά γεύματα»
4. Αυξάνεις την πρόσληψη υγρών (Νερό, Χυμοί, Τσάι, ημίπαχο γάλα)
5. Αύξησε τη φυσική δραστηριότητα (30-45 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά)

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλημέρα σας. Έχω βάρος 81 κιλά και ύψος 1,70μ. Είμαι 35 ετών και πέρσι ζύγιζα 100 κιλά. Σε όλη μου τη ζωή όμως ήμουν 58-60 κιλά. Τα τελευταία 4 χρόνια πήρα λόγω στρες αυτά τα κιλά. Τρώω μέσα στην εβδομάδα 3 φορές ψάρι, 2 κοτόπουλο, 1 κρέας και 1 λαχανικό. Γυμνάζομαι 4 φορές την εβδομάδα κάνοντας στατικό ποδήλατο 30 λεπτά την ημέρα. Παρόλα αυτά, χάνω τώρα κιλά σε πολύ αργούς ρυθμούς π.χ. μισό κιλό ανά 10 ημέρες. Επειδή όμως κάνω καιρό διατροφή με κουράζει αυτό το αργό. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω για να ενεργοποιήσω το μεταβολισμό μου γρηγορότερα; Και αν κάνω κάτι λάθος, τι διατροφή θα μου προτείνατε ως ειδικός; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και περιμένω την απάντησή σας.
Γωγώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γωγώ, βασιζόμενος σε όλα αυτά που έγραψες, θεωρώ αρχικά πως η διατροφή σου πρέπει να πλησιάσει παραπάνω την μεσογειακή διατροφή, που σημαίνει να αυξήσεις την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Αυτό πρασκτικά σημαίνει :

· Κατανάλωσε 2 φορές εβδομαδιαία όσπρια & λαδερά τα οποία θα συνδυάζεις με τυρί & 5-6 ελιές
· Κατανάλωνε συστηματικά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά), τα οποία τροφοδοτούν τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που τονώνουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους
· Αύξησε σημαντικά την πρόσληψη υγρών (2 λίτρα καθημερινά) και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι
· Κάνε μικρά και συχνά γεύματα.
· Το βραδινό σου να είναι σχετικά ελαφρύ
· Αμα κάνεις καιρό την ίδια γυμναστική, πρόσθεσε λίγο χρόνο και 1-2 μέρες ακόμα.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 42 ετών, έχω ύψος 1,75μ. και ειμαι 58 κιλα. Έχω κανει τελευταία λίγο κοιλίτσα και θέλω να χάσω 5 κιλά οπωσδήποτε. Επίσης δεν τρώω καθόλου πρωινό από μικρό παιδί θέλω την συμβουλή σας. Ευχαριστώ!
Σίσσυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σίσσυ, το πρωινό γεύμα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, μιας και είναι το πρώτο μας γεύμα έπειτα από μια πολύωρη νυχτερινή νηστεία. Καλό θα ήταν να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, πλούσιο σε δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα ή γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά. Να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα, αρκετά φρούτα, λαχανικά και υγρά (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, πράσινο τσάι). Η φυσική δραστηριότητα καλό θα ήταν να είναι μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Έχω χρόνια φαρυγγίτιδα, επειδή έκανα συχνά προκλητό εμετό. Το ανακάλυψα πρόσφατα και έτσι δεν πρέπει να ξανακάνω εμετό. Έχω μειώσει το κάπνισμα με σκοπό να το κόψω και έχω κόψει το αλκοόλ και τις εξόδους γιατί ήταν ένας παράγοντας που με έκανε να κάνω εμετό ίσως και κάθε βδομάδα. Θα ήθελα να μου πεις πως δεν θα πάρω βάρος κόβοντας αυτές τις κακές συνήθειες. Ήδη νιώθω πρησμένη, αν και δεν έχω πάρει βάρος, αλλά διατηρώ πολύ δύσκολα το βάρος μου τρώγοντας λίγο και οποιαδήποτε αλλαγή με κάνει και παχαίνω. Επίσης, θα ήθελα να μου πεις τι θα μπορούσα να πίνω όταν βγαίνω έξω το βράδυ, που δεν θα με κάνει να έχω τάση για εμετό.
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ειρήνη, πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι! Αυτό που χρειάζεται να κάνεις, είναι να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, όπως αυτό της δίαιτας ORAC. Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα, καταναλώνοντας έτσι τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση θεωρείται απαραίτητη για την πρόσληψη φυτικών ινών αλλά και τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σου. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μη λείπει από το διαιτολόγιο σου το ψάρι όπως επίσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Δεν πρέπει να ξεχνάς να πίνεις 1.5-2 λίτρα νερό ημερησίως, καθώς και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι.

Φυσικά, σημαντικός παράγοντας για να διατηρήσουμε το βάρος μας αλλά και για να μην πάρουμε κιλά, είναι η φυσική σου δραστηριότητα, την οποία πρέπει να αυξήσεις. Όσον αφορά τη βραδινή σου έξοδο, 1-2 ποτήρια κρασί ή μπίρα θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πάντα όμως να φροντίζεις να μην καταναλώνεις αλκοόλ νηστική.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Είμαι 28 χρόνων με ύψος 1,62μ. και 79 κιλά. Είμαι μητέρα δύο αγοριών 3 και 1.5 χρόνων. Εδώ και 2 μήνες μαζί με τον άντρα μου κάνουμε τη δίαιτα orac. Εκείνος έχει χάσει 20 κιλά και εγώ 11. Είμαι ευχαριστημένη πολύ, αλλά το πρόβλημά μου είναι η κοιλιά που είναι δύσκολο να εξαφανιστεί. Δεν γυμνάζομαι γιατί δεν έχω χρόνο να πάω γυμναστήριο. Πίνω πράσινο τσάι, αλλά όχι κάθε μέρα. Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για να φύγει η κοιλιά; Ευχαριστώ πολύ.
Alda

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Alda, καταρχήν χαίρομαι πολύ που εμπιστεύτηκες την δίαιτα ORAC. Από εκεί έχεις ήδη πάρει αρκετές συμβουλές ιδιαίτερα χρήσιμες. Κάποιες συμβουλές ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι εξής:

· Βάλε σε καθημερινή βάση το πράσινο τσάι: 2-3 ποτήρια
· Καθημερινή κατανάλωση 1 μικρής χούφτας ανάλατων ξηρών καρπών.
· Κάνε μικρά και συχνά γεύματα
· Βάλε οπωσδήποτε μια μικρή φυσική δραστηριότητα 3 φορές την εβδομάδα, έστω ένα μισάωρο περπάτημα τη φορά.
· Μην τσιμπολογάς ενδιάμεσα από τα γεύματα
· Να πίνεις ικανοποιητική ποσότητα υγρών ημερησίως.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Για να έχω επιθυμητό αποτέλεσμα από την δίαιτα σας, την οποία μόλις ξεκίνησα πρέπει να ακολουθώ αυστηρά το πρόγραμμα της μέρας ή μπορώ να κάνω και συνδυασμό με πρωινό της πρώτης μέρας και μεσημεριανό της δεύτερης;
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα, δεν υπάρχει πρόβλημα αν συνδυάσεις το πρωινό της μιας ημέρας με το μεσημεριανό κάποιας άλλης. Καλό θα ήταν όμως να μην κάνεις αλλαγές στο μεσημεριανό με το βραδινό, έτσι ώστε να παίρνεις καθημερινά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι σε ισορροπημένες ποσότητες.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Είμαι 20 χρόνων και θέλω να κάνω μια καλή δίαιτα, αλλά λόγω του ότι μπορεί να δουλεύω περιστασιακά βράδυ ή να βγαίνω συχνά δεν τα καταφέρνω. Αν και το αλκοόλ δεν είναι πρόβλημα για μένα, γιατί δεν πίνω σχεδόν καθόλοθ, κοιμάμαι αργά και ξυπνάω αργά. Και όταν κάποιες φορές την εβδομάδα ξυπνάω κανονικά σαν ανθρωπος, είμαι όλη μέρα στη σχολή, με αποτέλεσμα να τρώω μετά τις 20.00 και όλη μέρα να έχω “χαζοφάει” από το κυλικείο της σχολής. Θέλω να ακολουθήσω τις διατροφές που βάζετε, αλλά δεν με βοηθά το ωράριο. Χάνω το πρωινό μου ή με το που ξυπνήσω τρώω κατευθείαν μεσημεριανό και αργά το βράδυ μπορεί να τσιμπήσω πάλι κάτι. Τα τελευταία χρόνια βλέπω το βάρος μου να αυξομειώνεται από αυτήν μου τη συνήθεια. Υπάρχει κάτι που να με βοηθήσει;
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα, απ’ ότι καταλαβαίνω από την περιγραφή σου έχεις ένα άστατο πρόγραμμα το όποιο σε δυσκολεύει στη διατροφή σου. Μήπως όμως τελικά είναι απλά μια δικαιολογία; Τις ημέρες που όπως λες ξυπνάς αργά, μπορείς απλά να παραλείψεις τα ενδιάμεσα γεύματα σου ή να φας ένα ελαφρύ πρωινό, όπως για παράδειγμα μόνο ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι χυμό, ώστε να μπορέσεις μετά από μια ώρα να καταναλώσεις το μεσημεριανό σου γεύμα. Τις ημέρες που ξυπνάς νωρίς και είσαι στη σχολή σου, μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα πολύ καλό πρωινό (Γάλα με Δημητριακά ολικής αλέσεως ή κουλούρι ή Τοστ ), να συνεχίσεις με κάποια επιλογή που μπορείς να βρεις στο κυλικείο της σχολής σου, όπως για παράδειγμα μια αραβική πίτα με λαχανικά ή κάποιο άλλο παρόμοιο σάντουιτς ή μια σαλατούλα, να ακολουθήσει το απογευματινό σου σνακ που μπορεί να είναι είτε μια μπάρα δημητριακών, είτε 1 χούφτα ξηροί καρποί, είτε 2 κριτσινάκια ή κρακεράκια σικάλεως ή ριζογκοφρέτες ή πολυδημητριακά μπισκότα και το βράδυ που θα επιστρέψεις στο σπίτι σου να φας το κυρίως γεύμα, προσέχοντας βέβαια να απέχει 2-3 ώρες από την ώρα που θα ξαπλώσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθείς να πίνεις όσο περισσότερα υγρά μπορείς.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Αν έχεις κι εσύ απορία σχετική με τη διατροφή, μην διστάζεις. Στείλει την ερώτησή σου στον Δημήτρη Γρηγοράκη και την ομάδα του.

And More