“Πώς θα χάσω 7 κιλά; Γιατί δεν αδυνατίζω αφού τρώω λίγο;” Οι ειδικοί απαντούν…

Να πάρω χάπια αδυνατίσματος από το φαρμακείο για να χάσω πιο εύκολα κιλά; Τι να κάνω για να απαλλαγώ από το φούσκωμα που με πιάνει μόλις τρώω κάτι; Είναι το τεστ δυσανεξίας αξιόπιστο ώστε να πετύχει η δίαιτα; Απορίες περί διατροφής ψάχνουν απαντήσεις…

Η ομάδα διαιτολόγων του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να απαντήσεις στις ερωτήσεις σου…

Ερώτηση
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το test δυσανεξίας και την απώλεια βάρους. Είναι δυνατόν να χάσω βάρος εάν αποκλείσω για ορισμένο χρονικό διάστημα κάποιες τροφές από το διαιτολόγιο μου; Σημειώνω ότι είμαι 45 χρονών και ζυγίζω 114 κιλά!
Αλεξία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
To test δυσανεξίας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην προσπάθεια απώλειας βάρους, συνδυάζοντάς το πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Με το test δυσανεξίας μπορείς να καταλάβεις ποια τρόφιμα σου προκαλούν έντονα φουσκώματα, όπως αναφέρεις, και αποβάλλοντάς τα για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα νιώσεις ευεξία και βέβαια θα παρατηρήσεις την απώλεια βάρους. Αρκεί βέβαια μετά από αυτή τη μέτρηση να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τις θερμίδες που σου αναλογούν, για να έχεις σίγουρα αποτελέσματα όσο αφορά στην απώλεια βάρους σου.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλημέρα! Είμαι 1,74μ. και ζυγίζω 72,5 κιλά. Γέννησα πριν 11 μήνες και είχα πάρει 36 κιλά. Μου μένουν 3 κιλά για να αποκτήσω το βάρος που είχα πριν μείνω έγκυος, τα οποία με τίποτα δεν μπορώ να χάσω! Θέλω όμως να χάσω συνολικά 7 κιλά, γιατί ήμουν πάντα αδύνατη, 60-62 κιλά και πριν 4 χρόνια λόγω στενοχώριας πήρα 16 κιλά. Κάνω διάδρομο, προσπαθώ να τρέφομαι σωστά, με χαμηλά λιπαρά, αλλά δεν τρώω φρούτα, γιατί δεν μου αρέσουν το χειμώνα και με πιάνει το στομάχι μου. Τι μου προτείνετε; Μπορώ να χάσω 4 κιλά το μήνα; Ευχαριστώ.
Στέλλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Στέλλα,
Μια πολύ εύκολη και ισορροπημένη διατροφή είναι η αντιοξειδωτική δίαιτα Orac. Περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλουν, μέσω μηχανισμών, στη μείωση λίπους. Έτσι θα χάσεις με ασφάλεια το βάρος σου και θα κερδίσεις τη βέλτιστη υγεία. Επίσης αυτή η διατροφή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που κι αυτό θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον να καταναλώνεις 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε λιπαρά και 1,5-2lt νερό, γιατί ο ενυδατωμένος οργανισμός κάνει τις περισσότερες καύσεις. Τέλος, είναι σημαντικό να εντάξεις στην καθημερινότητά σου φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά), έτσι ώστε να ενεργοποιήσεις περαιτέρω το μεταβολισμό σου.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα, κάνω δίαιτα εδώ και 10 ημέρες για να χάσω κιλά. Είμαι 1,70μ. και 62 κιλά. Αισθάνομαι ότι δεν κάνω εύκολα καύσεις… Επίσης γυμνάζομαι καθημερινά. Να πάρω χάπια από το φαρμακείο για να με βοηθήσουν για ταχύτερο αποτέλεσμα και ποια;
Κική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κική,
Σε αυτές τις δέκα μέρες της προσπάθειας σου δεν μου αναφέρεις αν έχεις κάποιο αποτέλεσμα, ώστε να έχουμε μια ιδέα για τις καύσεις που κάνει ο οργανισμός σου. Επιπλέον, το βάρος σου είναι απόλυτα φυσιολογικό (δείκτης μάζας σώματος = 21.4kg/m2), γεγονός που μπορεί να εξηγεί την αργή απώλεια βάρους. Αυτό που θα σου πρότεινα εγώ, είναι να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής παράλληλα με τη γυμναστική που κάνεις και θα δεις ότι αυτός ο συνδυασμός θα σου αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να θυμάσαι ότι ο ταχύτερος τρόπος για απώλεια βάρους δεν είναι και ο καλύτερος. Μια σωστή απώλεια κυμαίνεται στα 2-4 κιλά το μήνα, δηλαδή 0.5-1 κιλό την εβδομάδα. Έτσι, δε θα δημιουργήσεις κάποιο πρόβλημα υγείας και θα μπορέσεις αργότερα να διατηρήσεις τα κιλά που έχασες.

Νικόλ Τσιάνη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 23 χρονών, φοιτήτρια και δυσκολεύομαι να διατηρήσω το βάρος μου καθώς και να τηρήσω πλήρως ένα πρόγραμμα διατροφής ή γυμναστικής και είμαι πολύ απογοητευμένη. Είμαι 73 κιλά με ύψος 1.67μ. Θέλω να χάσω τουλάχιστον 10 κιλά αλλά κάθε φορά που ξαναρχίζω την ORAC ή καποια άλλη διατροφή χάνω ένα κιλό και σταματάω. Γυμνάζομαι στο σπίτι με DVD καθώς και με το Wii fitness αλλά δυσκολεύομαι να τηρήσω το πρόγραμμα για πολύ καιρό.Τι να κάνω – είμαι πολύ των γλυκών- βοηθήστε με!!
Mαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Η προσπάθεια σου αποτυγχάνει γιατί ίσως δεν είσαι ακόμα έτοιμη για να ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα. Θα μπορούσες να κάνεις ένα διάλειμμα να ηρεμήσεις και όταν νιώσεις έτοιμη να ξεκινήσεις μια ολοκληρωμένη προσπάθεια με κάποιον ειδικό. Ο διαιτολόγος θα σε βοηθήσει και θα σε στηρίξει σε όλη την προσπάθεια και το πιο σημαντικό είναι ότι θα έχεις κάποιον να σε ελέγχει ώστε να έχεις το κίνητρο να μην ξεφεύγεις από το πρόγραμμα σου. Επίσης, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να σου σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου και σύμφωνο με τις προτιμήσεις σου. Καλή επιτυχία!!!

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι η Βέρα και είμαι 45 ετών… Έχω ύψος 1,60μ. και είμαι 61 κιλά. Προσπαθώ και τρέφομαι υγιεινά παρόλα αυτά όμως μόλις φάω κάτι ακόμα και ελαφρύ έχω φούσκωμα στην κοιλιά. Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω και από που μπορεί να προέρχεται. Ευχαριστώ πολύ….
Bέρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βέρα , θα ήταν χρήσιμο να μου περιγράψεις πόσο τακτικά τρως και τι επιλογές κάνεις. Κατάγραψε σε ένα ημερολόγιο τι τρως και την ώρα κατανάλωσης. Προσπάθησε να συσχετίσεις τα φουσκώματα που νιώθεις με συγκεκριμένες τροφές και απέφυγε τες για ένα διάστημα.

Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Ακολούθησε μικρά, τακτικά γεύματα και μην τρως βιαστικά. Απέφυγε τροφές και ποτά που μπορεί να ερεθίζουν το στομάχι και τον οισοφάγο όπως ο καφές, το αλκοόλ τα καυτερά και λιπαρά φαγητά.

Η τακτική επίσης, ήπια σωματική άσκηση διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος Εάν συνεχίσεις να έχεις πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα γαστρεντερολόγο.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 25 ετών και ζυγίζω 56 κιλά. Έχω θρεοειδή που παχαίνει, αλλά παίρνω το χάπι κανονικά. Θέλω να πάω 50 κιλά, αφού είμαι 1,60μ. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ…
Διονυσία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή και συνονόματη Διονυσία! Από τη στιγμή που ο Θυρεοειδής σου ρυθμίζεται από το χάπι δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα να χάσεις βάρος. Ακλουθώντας κάποιες βασικές και αρκετά γνωστές συμβουλές πιστεύω πως σύντομα θα τα καταφέρεις. Αυτές λοιπόν είναι οι εξής:
· Ανά 2,5-3,5 ώρες να υπάρχει κάποιο γεύμα (3 κυρίως και 2 σνάκ οπωσδήποτε)
· Το βραδινό σου να είναι ελαφρύ
· Αυξημένη πρόσληψη υγρών – 10 ποτήρια καθημερινά (νερό, χυμοί, γάλα, τσάι)
· Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο).
· 2 μερίδες γιαούρτι και 1 χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί καθημερινά.
· 3 ποτήρια πράσινο τσάι καθημερινά.
· 30-40 λεπτά περπάτημα καθημερινά.
· Εμπλούτισε την διατροφή σου με πολλά αντιοξειδωτικά
· Το μεσημεριανό σου συνόδεψέ το πάντα με σαλάτα
· Τέλος πολύ σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους και για πολλά άλλα είναι η φυσική δραστηριότητα. Μέσα στην εβδομάδα σου κάνε 3-4 φορές τουλάχιστον από μισή ώρα.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διαιτολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 23 ετών με ύψος 1,60μ. και 54 κιλά. Παλαιότερα είχα φθάσει με κακή διατροφή στα 65 αλλά με προσοχή στην διατροφή μου και με την δουλειά έχασα βάρος και τώρα είμαι στα 54 κιλά, ενώ προσέχω τι τρώω! Ξεκινάω τη μέρα μου ή με δημητριακά ολικής ή με τοστ με μαύρο ψωμί γαλοπούλα – μανούρι, μεσημεριανό λίγο και το βράδυ ή φρούτο ή σαλάτα ή γιαούρτι! Αλλά δεν χάνω βάρος… Θα ήθελα να φθάσω στα 50 κιλά για να νιώθω ιδανικά πώς μπορώ δώσετε μου μια συμβουλή.
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολλοί πιστεύουν ότι για να χάσουν κιλά πρέπει να κόψουν εντελώς το φαγητό. Αυτό είναι ό, τι χειρότερο για το μεταβολισμό. Πρέπει να κάνεις μικρά και τακτικά γεύματα, να περιλαμβάνεις όλες τις ομάδες τροφίμων στην διατροφή σου (λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, όσπρια, κρέας και δημητριακά), να πίνεις καθημερινά 3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες που ενισχύει το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, μείωσε την κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ και επίσης ένταξε στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα αερόβια άσκηση (200 λεπτά εβδομαδιαία). Με υπομονή και θέληση σίγουρα θα πετύχεις το στόχο που θέλεις.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Εδώ και ένα χρόνο κάνω γυμναστική και διατροφή! Προσπαθώ να χάσω 10 κιλά… έχω ύψος 1,60μ., ήμουν 60 κιλά και έφτασα τα 56. Εδώ και μήνες προσπαθώ να χάσω άλλα 6, αλλά δεν μπορώ! Πίστευα πως έχω θυρεοειδή επειδή έχουμε ιστορικό στην οικογένεια, αλλά έκανα εξετάσεις και δεν έχω. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα!
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη,
Ο δείκτης μάζας σώματός σου βρίσκεται στο 21.87. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος σου είναι φυσιολογικό. Αν παρ‘ όλα αυτά θέλεις να χάσεις βάρος, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποβάλεις το άγχος σου. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες εμποδίζει τον οργανισμό να λειτουργήσει σωστά. Καλό θα ήταν βέβαια να ελέγξεις και τη πιθανότητα ύπαρξης πολυκυστικών ωοθηκών και να κάνεις έναν γενικό ορμονικό έλεγχο ώστε να απορρίψεις οποιοδήποτε παθολογικό ενδεχόμενο. Αν όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγουν φυσιολογικά, τότε συνέχισε να κάνεις γυμναστική 3-4 φορές την εβδομάδα, ακολούθησε και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και να είσαι σίγουρη ότι θα καταφέρεις να φτάσεις στο στόχο σου. Θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθείς σε κάποιον διατροφολόγο ώστε να σου δώσει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και να σε βοηθήσει να χάσεις το βάρος που επιθυμείς.

Νικόλ Τσιάνη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More