Quiz! Μάθε τα πάντα για τη διατροφή και τη γυμναστική μέσα από multiple choice

Από το σχολείο θυμάσαι πως μάθαινες καλύτερα τη διδακτέα ύλη, όταν ήταν σε μορφή multiple choice!! Γι’ αυτό και η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου ετοίμασε για εσένα ένα ερωτηματολόγιο με βασικές πληροφορίες σχετικές με τη διατροφή και τη γυμναστική.

Απάντησέ τες και δες αμέσως μετά αν η “διαίσθησή” σου ήταν σωστή…

Αν θέλεις να έχεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, από που πρέπει να παίρνεις τις περισσότερες θερμίδες;

  1. Υδατάνθρακες
  2. Πρωτεΐνες
  3. Λιπαρά

Η Σωστή Απάντηση
Οι υδατάνθρακες. Είναι η βασική πηγή ενέργειας και πολύ σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Οι υδατάνθρακες σε βοηθούν να κρατήσεις τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση μετά τη γυμναστική. Γι’ αυτό δοκίμασε να λαμβάνεις 50% με 65% των ημερήσιων θερμίδων σου σε υδατάνθρακες. Κι αν σε ποσοστό τα καταφέρνεις, ίσως ανήκεις σε εκείνους που λαμβάνουν χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες. Οι πιο υγιεινές επιλογές είναι φρέσκα φρούτα, καρότα, παντζάρια, γλυκοπατάτες και πορϊόντα ολικής άλεσης!

Για να είσαι σε φόρμα και υγιής είνα καλύτερο να ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά!

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Η Σωστή Απάντηση
Λάθος! Μπορεί να είναι καλό να ελέγχεις τα λιπαρά στη διατροφή σου, και κυρίως την πηγή λιπαρών που ιδανικά θα πρέπει να προέρχονται από φυτικές πηγές, δηλαδή ελαιόλαδο, μαργαρίνη και φρούτα, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Σημείωσε πως το λίπος πρέπει να εκπροσωπεί το 15% των ημερήσιων θερμίδων σου.

Τελειώνει μια απαιτητική μέρα στη δουλειά! Τι σνακ να επιλέξεις μία ώρα πριν την προγραμματισμένη σου γυμναστική;

  1. Ένα shake πρωτεΐνης
  2. Μια μπάρα δημητριακών
  3. Κάποιο γρήγορο σνακ με άπαχο κρέας.

Σωστή Απάντηση
Μια μπάρα δημητριακών. Καλή πηγή υδατάνθρακα, πράγμα που σημαίνει ιδανική πηγή ενέργειας που θα χρειαστείς για να ολοκληρώσεις τη γυμναστική σου εύκολα και χωρίς κόπωση. Επιπλέον οι μπάρες έχουν μικρή ποσότητα λίπους και πρωτεΐνης, ό, τι χρειάζεται δηλαδή για να έχεις την απαραίτητη δύναμη να εκτελέσεις και την πιο δύσκολη εξάσκηση.

Όταν δεν καταναλώνεις φαγητό πριν και μετά την άσκηση καις περισσότερο λίπος.

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Η Σωστή Απάντηση
Λάθος. Τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση πρέπει να καταναλώσεις γεύματα που θα καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και θα εξασφαλίσουν την υψηλή απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μάλιστα, είναι επικίνδυνο να κάνουμε άσκηση χωρίς πριν να έχουμε τροφοδοτήσει το σώμα με ενέργεια, καθώς είναι πολύ πιθανό να πάθουμε υπογλυκαιμία και να χάσουμε τις αισθήσεις μας, με κίνδυνο τον τραυματισμό. Έτσι πριν την άσκηση, καταναλώστε μία πηγή απλών αλλά και σύνθετων υδατανθράκων, η οποία θα δώσει ενέργεια τόσο άμεσα όσο και καθ΄ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Μετά την άσκηση, καταναλώστε μία πηγή απλών σακχάρων, όπως τα φρούτα, ώστε να αναπληρώσετε την χαμένη ενέργεια και σε 30-60 λεπτά μετά την άσκηση καταναλώστε μία πηγή υδατάνθρακα και μία πηγή πρωτεΐνης ώστε να ενισχύσετε και τη μυϊκή αναδόμηση.

H γυμναστική χρειάζεται χρόνο! Αν δεν μπορείς να διαθέσεις όσο απαιτείται για να κάνεις το πρόγραμμα σου σωστά καλύτερα να μεταθέσεις την εξάσκηση για την επόμενη μέρα

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Η Σωστή Απάντηση
Το γεγονός πως το καθημερινό σου πρόγραμμα είναι φορτωμένο και δεν μπορείς να γυμναστείς όση ώρα θέλεις, δεν σημαίνει πως πρέπει να παρατήσεις τελείως την προσπάθεια! Έρευνες δείχνουν πως ακόμη και 10 λεπτά εξάσκησης την ημέρα μπορούν να σου προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Μη μου πεις λοιπόν πως δεν μπορείς να βρεις 10 λεπτά;

Εφόσον ξεκίνησες γυμναστική, είναι προτιμότερο να γυμνάζεσαι καθημερινά ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός σου στην εξάσκηση

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Η Σωστή Απάντηση
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τα “παρατράγουδα” είναι να σχεδιάσεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου έξυπνα. Έκανες πολύ καλά που αποφάσισες να ξεκινήσεις γυμναστική, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να “λιώνεις” καθημερινά. Καλό είναι να αφήνεις στον εαυτό σου μία-δύο μέρες διάλειμμα μεταξύ των ημερών γυμναστικής. Οι κουρασμένοι μύες πρέπει να έχουν το χρόνο τους να χαλαρώσουν, γιατί αλλιώς “καίγονται” όπως λένε στην ορολογία του γυμναστηρίου και δεν αποδίδουν.

Κάποιος σου είπε πως καλό είναι να πάρεις μια ασπιρίνη αμέσως μετά τη γυμναστική για να μην είσαι πιασμένη την επόμενη μέρα!

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Η Σωστή Απάντηση
Η απάντηση είναι Λάθος! Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές πως ένα δισκίο ασπιρίνης θα βοηθήσει την καλύτερη προσαρμογή των μυών και έτσι δεν θα πονάς. Η αλήθεια είναι πως πράγματι τα παυσίπονα θα ανακουφίσουν τους πόνους, όμως οι γυμναστές δεν τα συστήνουν παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε καμιά περίπτωση για τους κοινούς πόνους μετά από την εξάσκση.

And More