Σόνια: “Εδώ και 2 χρόνια παίρνω αντισυλληπτικά και είμαι μονίμως πρησμένη. Τι να κάνω;”

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 24 χρόνων, 1,78μ. και 73 κιλά. Εδώ και 2 χρόνια παίρνω αντισυλληπτικά χάπια που είναι κάπως βαριά για λόγους τριχόπτωσης και έχω αυτό το βάρος. Πριν τα αρχίσω το βάρος μου ήταν 67-68 κιλά. Ποιο πρέπει να είναι το κανονικό μου βάρος; Πώς μπορώ με κάποιο τρόπο να χάσω αυτά τα κιλά και να ελέγξω το βάρος μου; Μπορείτε να μου δώσετε ένα διαιτολόγιο και κάποιες συμβουλές γιατί με το πρήξιμο που έχω πολλές φορές δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πραγματικό μου βάρος (λίγο πριν την περίοδο φαίνομαι 72 κιλά!) και δεν μπορώ να ελέγξω την όρεξή μου κάποιες φορές!
Σόνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σόνια,
Το γεγονός ότι είσαι συνέχεια πρησμένη λόγω των αντισυλληπτικών, δεν σε βοηθά να καταλάβεις ποιο είναι το πραγματικό σου βάρος. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να μετρήσεις το λίπος σου και να δεις σε τι επίπεδα βρίσκεται. Να γνωρίζεις ότι τα αντισυλληπτικά δεν αυξάνουν το βάρος, απλά τον πρώτο καιρό ίσως προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και αυξήσουν την βουλιμία. Επιπλέον οι ορμόνες επηρεάζουν το μεταβολικό μας ρυθμό γιατί προκαλούν ορμονικές διαδικασίες.

– Πολύ νερό, καθόλου αλάτι, φυσική δραστηριότητα και ισορροπημένη διατροφή, θα σε αποτρέψουν από τις δίαιτες που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες βλάβες στη λειτουργία του.

Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

/

And More