Και ο Στέργιος θέλει τη συμβουλή της ομάδας του Δ. Γρηγοράκη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια χαρά! Με λένε Στέργιο και ήμουν πολύ αθλητικός τύπος. Έχω φτάσει να ζυγίζω 90 κιλά μέσα σε διάστημα 2 μηνών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γυμναζόμουν και αυξομείωνα το σωματικό μου βάρος 5 κιλά πάνω, 5 κιλά κάτω. Έχω πολύ δύσκολο πρόγραμμα και δεν ξέρω πως να βολέψω τις ημερήσιες δίσεις των τροφών! Στα καλά μου είμαι 80 κιλά και πολύ καλά γυμνασμένος με πολύ λίγο λίπος. Το ύψος μου είναι 1.78μ. Δουλεύω πρωί και βράδυ και δεν έχω καθόλου χρόνο για γυμναστική. Θα μου ήταν χρήσιμη μια συμβουλή για το πως θα μπορέσω να αντιμετωπίσω το πρόβλημα που έχω. Ευχαριστώ πολύ.
Στέργιος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στέργιο,
από την στιγμή που πλέον δεν έχετε την δυνατότητα να ασκήστε, πρέπει να ακολουθήσετε ένα σωστό διαιτολόγιο για να μπορέσετε να φτάσετε στα κιλά που θέλετε και να μπορέσετε να τα διατηρήσετε:
– Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα σωστό πρωινό, π.χ. 1 ποτήρι γάλα ή φυσικό χυμό με 1 τοστ ή με 1 κουλούρι ή με 2-3 φρυγανιές με μέλι / μαρμελάδα και μαργαρίνη ή 1 ποτήρι γάλα με βρώμη και 1 φρούτο.
Συνεχίστε με δύο φρούτα ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό για δεκατιανιό.
Το μεσημέρι καταναλώστε μια μερίδα φαγητό με 1 φέτα ψωμί και να μην ξεχνάτε την σαλάτα.

– Αν δεν έχετε τη δυνατότητα το μεσημέρι να τρώτε κανονικά, μπορείτε να επιλέξετε κάτι από τα ακόλουθα ελαφριά σνακ: τοστ, ντάκο ή μπαγκέτα ολικής αλέσεως με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά.

– Το απόγευμα μπορείτε να καταναλώσετε δύο φρούτα ή 1 γιαούρτι με 1 φρούτο ή 1 γιαούρτι με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 3-4 καρύδια ή 1 ποτήρι γάλα.

– Για βραδινό προτιμήστε μία σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο ή τυρί ή αυγό και συνοδέψτε την με 1 φέτα ψωμί.

– Να τρώτε δύο φορές την εβδομάδα ψάρια, μία κόκκινο κρέας, δύο φορές λαχανικά, μία φορά ζυμαρικά ολικής αλέσεως και μία κοτόπουλο. Να αποφεύγετε το αλάτι και την ζάχαρη και να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε πολύ καλά αποτελέσματα.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

And More