Καλοκαιρινή Δίαιτα Orac από τον Δημήτρη Γρηγοράκη: Χάσε κιλά και το λίπος από την κοιλιά!

Ξέρουμε πολύ καλά πόσο αγαπάς τη Δίαιτα Orac που υπογράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης και για αυτό δεν γινόταν να σε αφήσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς το ανάλογο διατροφικό πρόγραμμα. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης είναι εδώ με τις απαραίτητες και πολύ χρήσιμες συμβουλές για να χάσεις κιλά, να διώξεις το λίπος από την κοιλιά και φυσικά την καλοκαιρινή εκδοχή της Δίαιτας Orac! Ο λόγος σε εκείνον…

“Τώρα το καλοκαίρι δίνεται περισσότερη προσοχή στο σώμα. Πολλοί είναι εκείνοι που τους απασχολούν αρνητικά διάφορα τοπικά σημεία του σώματος και όχι συνολικά. Τους προβληματίζουν τα σημεία εκείνα που υπάρχει η λεγόμενη “τάση” για περαιτέρω αύξηση του λιπώδης ιστού, συγκριτικά με τα άλλα μέρη του σώματος. Και φυσικά το “πρόβλημα” τις περισσότερες φορές εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Η διατροφή για την αντιμετώπιση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, που ετοίμασα για εσάς, ξεχωρίζει για τα μοναδικά οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους. Αποτελεί μία διατροφή που διακρίνεται για την υψηλή βιολογική αξία των τροφίμων που περιέχει. Βασική φιλοσοφία της είναι η θωράκιση της υγείας και η δημιουργία ενός περισσότερο ενεργού μεταβολισμού. Η επίτευξη μίας βέλτιστης υγείας συνεπάγεται με την άμεση ευεξία, η οποία με τη σειρά της θα βελτιώσει το μεταβολικό ρυθμό. Ο στόχος της δίαιτάς μου είναι να ενεργοποιηθεί η καύση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς κι εσείς να αποκτήσετε επιτέλους την περίφημη “επίπεδη κοιλιά” που επιθυμείτε. Ταυτόχρονα, θα σας βοηθήσει να απολαύσετε ένα ομοιόμορφο βαθύ μαύρισμα και στην περίπτωση των γυναικών, να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το περίφημο πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Η φιλοσοφία της καλοκαιρινής μας Δίαιτας περιλαμβάνει τον κατάλληλο γευστικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών ουσιών, μαζί με τα διάφορα άλλα θρεπτικά πλεονεκτήματα των τροφίμων. Είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αποτελεσματικά και με ασφάλεια! Ιδού λοιπόν το καλοκαιρινό μενού σας…

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

*TIP: Πριν και μετά από κάθε μεσημεριανό να πίνετε 1 κούπα πράσινο τσάι με γεύσεις μανταρίνι – πορτοκάλι, πράσινο τσάι με λεμόνι – μελισσόχορτο, πράσινο τσάι με φράουλα-cupcake.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στην κοιλιά:

1. Καταναλώστε τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα καθώς επίσης και πράσινο τσάι).

2. Καταναλώστε τουλάχιστον 2 κούπες πράσινο τσάι την ημέρα. Προτείνεται εκείνο με γεύσεις μανταρίνι-πορτοκάλι, πράσινο τσάι με λεμόνι-μελισσόχορτο, πράσινο τσάι με φράουλα-cupcake, ως εναλλακτική πρόταση για αυτές που η απλή γεύση πράσινου τσαγιού δεν τους καλύπτει ή τη θεωρούν αδιάφορη. Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 κούπες) αυξάνει τις μεταβολικές καύσεις κατά 3-4%.

3. Επιλέξτε σαλάτα με κάθε γεύμα. Έτσι θα χορταίνετε περισσότερο και δεν θα τρώτε παραπάνω ποσότητα, ενώ παράλληλα θα γίνονται και οι κατάλληλες καύσεις λίπους στον οργανισμό. Η σαλάτα βοηθάει στην λειτουργικότητα του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού.

4. Η κατανάλωση φρούτων είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Τα φρούτα παρέχουν βιταμίνες για την ομαλή μεταβολική λειτουργία αλλά και γλυκόζη αποτρέποντας την επιθυμία για γλυκό.

5. Καταναλώστε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι). Η συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης των δεικτών παχυσαρκίας (περίμετρος κοιλιάς και δείκτης μάζας σώματος-ΔΜΣ) προκύπτει από τα πορίσματα δύο μεγάλων μελετών: τη Μελέτη των Νοσοκόμων και τη Μελέτη Παρακολούθησης των Επαγγελματιών Υγείας. Η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.

6. Καταναλώστε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.

7. Καταναλώστε συχνότερα λιπαρά ψάρια, καθώς αυτά που περιέχουν ω3 θα σας βοηθήσουν αρκετά (σκουμπρί, σολομός, τόνος και η σαρδέλα). Η υψηλή περιεκτικότητά των ω-3 λιπαρών οξέων βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

8. Εντάξτε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα τα όσπρια στη διατροφή σας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, δύο θρεπτικά στοιχεία που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

9. Αποφύγετε τα τηγανητά. Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία με το τηγάνισμα μετατρέπονται σε trans, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία. Επομένως, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε ωμό ελαιόλαδο,το οποίο μπορεί να αποτελεί σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Αυτό οφείλεται στο πλούσιο περιεχόμενό του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία αφενός διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα και αφετέρου δε μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει τη λιπόλυση.

10. Μειώστε το άγχος. Έχει αποδειχθεί ότι το άγχος απορυθμίζει το μεταβολισμό επηρεάζοντας αρνητικά τις ορμόνες. Λόγω της αύξησης της κορτιζόλης, εκκρίνεται περισσότερη ινσουλίνη με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους.

11. Αυξήστε την αερόβια άσκηση. Μεγάλη συμβολή στην προσπάθειά σας προσδίδει η άσκηση. Ένα απλό περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής, ειδικά όταν η εργασία σας είναι καθιστική.

12. Να καταναλώνετε συχνά γεύματα, τα οποία να απέχουν 2- 3 ώρες. Έτσι θα πραγματοποιείται στον οργανισμό σας μια συνεχής και αδιάλειπτη λειτουργία.

Τέλος, η καλοκαιρινή μας Δίαιτα σας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να αποκτήσετε την πολυπόθητη “επίπεδη κοιλιά” που επιθυμείτε. Στόχος είναι να ενεργοποιήσετε την καύση λίπους, ώστε να διαπιστώσετε τοπικά σε όλα τα σημεία του σώματός σας σημαντική διαφορά. Αποτελεί είναι μία απόλυτα ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει την επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στη θωράκιση της υγείας.

Καλή επιτυχία!


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More