10+1 κανόνες για να επανέλθεις εύκολα στα κιλά σου μετά τις διακοπές!

Όταν οι διακοπές τελειώνουν, μια είναι η έννοια μας! Μα φυσικά να ξεφορτωθούμε αυτά τα extra κιλάκια που καταφέραμε (σχεδόν εύκολα) να πάρουμε τις καλοκαιρινές μέρες αλλά και νύχτες, τρώγοντας στις ταβέρνες, απολαμβάνοντας τα δροσερά cocktails και καταλαγιάζοντας με fast food την πείνα μας τα ξημερώματα. Ναι πολύ καλά κατάλαβες! Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πλάνο διακοπών που ακολουθούμε οι περισσότερες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να χαλάμε τη δίαιτά μας και να βλέπουμε τον αριθμό στη ζυγαριά αυξημένο, γυρνώντας σπίτι!

Λοιπόν λοιπόν! Αυτή τη φορά απευθύνθηκα στον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Θαλή Παναγιώτου, με σκοπό να μας πει κάποια εύκολα tips για το πως θα επανέλθουμε στα κιλά μας και στην αρχική μας φόρμα! Ο λόγος στον ειδικό…

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας αποφάσεων και αναδιοργάνωσης που απαιτεί την προσοχή μας, ώστε να ξεκινήσουμε δυναμικά τη νέα σεζόν. Έτσι λοιπόν παίρνουμε το πρόγραμμα του γυμναστηρίου στο χέρι, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη λίστα του σούπερ μάρκετ και επιστρέφουμε σε μία ισορροπημένη διατροφή.

Η ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζεις. Μία ισορροπημένη διατροφή και τα tips που πρόκειται να ακολουθήσεις, δεν δέχονται τις στερήσεις ή το αίσθημα της πείνας. Αντιθέτως, θα απολαύσεις κάθε τροφή που επιθυμείς με μέτρο και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει με περισσότερη ευεξία, καλύτερη υγεία και λιγότερα κιλά.


TIPS ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

1. Αύξησε την ημερήσια ποσότητα νερού που καταναλώνεις (10- 12 ποτήρια ημερησίως). Επιπλέον, μπορείς να απολαμβάνεις κρύο ή ζεστό πράσινο τσάι και νερό με την προσθήκη λεμονιού ή αγγουριού.

2. Ξεκίνησε την καθημερινή, συστηματική προπόνηση. Συνδύασε την αερόβια άσκηση με τα βάρη και προσπάθησε να γυμνάζεσαι 40 λεπτά καθημερινά.

3. Κοιμήσου καλά. Ο ύπνος συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και περιορίζει το αίσθημα της πείνας τις δύσκολες, βραδινές ώρες.


4.
Θέσε ένα χρονικό όριο, μέσα στο οποίο δεν θα καταναλώσεις άλλη ζάχαρη και αλκοόλ μετά τις κρεπάλες των διακοπών. Από αυτήν την ημερομηνία και μετά όμως, μπορείς να απολαμβάνεις ένα γλυκό την εβδομάδα και μέχρι δύο ποτά. Προτίμησε το κρασί και τα “καθαρά” ποτά, ενώ προσπάθησε να αποφύγεις τα cocktails.

5. Φρόντισε να εντάξεις στο διατροφικό σου πλάνο τις τροφές που προκαλούν κορεσμό και περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Προτίμησε δηλαδή το γιαούρτι, τη βρώμη, το κοτόπουλο, τον τόνο.

6. Όσο κι αν σου κάνει εντύπωση, μην πίνεις επεξεργασμένους χυμούς, καθώς περιέχουν ζάχαρη. Διάλεξε καλύτερα να φας ένα φρούτο.


7.
Πρόσεξε τα ενδιάμεσα σνακ. Για παράδειγμα, οι μπάρες δημητριακών έχουν αρκετά λιπαρά, τα οποία δεν θα σε βοηθήσουν στην απώλεια του περιττού βάρους που πήρες στις διακοπές.

8. Προγραμμάτισε μικρά και συχνά γεύματα, κάθε τρεις ώρες περίπου.

9. Δώσε βάση στο πρωινό σου γεύμα. Πρέπει να είναι πλούσιο και ταυτόχρονα επιλεκτικό. Για παράδειγμα, κατανάλωσε δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι και μέλι σε συνδυασμό με ένα βραστό αυγό. Εναλλακτικά, μπορείς να απολαύσεις ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, με blueberries, μούσλι και μία κουταλιά μέλι.


10.
Αντικατέστησε τα ενδιάμεσα σνακ με ένα φρούτο και μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, για έξτρα πρωτεϊνη.

11. Μην κόψεις εντελώς το βραδινό σου γεύμα. Απλά φρόντισε να είναι ελαφρύ και να το απολαμβάνεις δύο με τρεις ώρες πριν ξαπλώσεις για ύπνο.


BONUS TIP!

Η απότομη αύξηση του βάρους στις καλοκαιρινές διακοπές, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά κάποιους δείκτες της υγείας μας, όπως είναι η χοληστερίνη, η πίεση, το σάκχαρο, ειδικά όταν υπάρχει ιατρικό ιστορικό.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν πως τα υπέρβαρα ή με τάσεις παχυσαρκίας άτομα, είναι πιο επιρρεπή στο να αυξήσουνν το βάρος τους στις διακοπές, με αποτέλεσμα να χάνουν το περιττό λίπος αρκετά δύσκολα ή και καθόλου. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη ότι κάθε χρόνο κι όσο μεγαλώνουμε παίρνουμε μισό με ένα κιλό κατά μέσο όρο, τότε τα περιττά κιλά των διακοπών επιβάλλεται να χαθούν, για να μην προσθέσουν επιπλέον λίπος στο σώμα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More