5 συνήθειες για φθινοπωρινό detox! Plus: συνταγή για αποτοξινωτικό χυμό

Αν ακόμα ταλαιπωρείσαι με τα περιττά κιλά και το φερμουάρ στο παντελόνι δεν λέει να ανέβει, τότε ήρθε η ώρα να κάνεις την αλλαγή στη ζωή σου! Επιτέλους φθινοπώριασε και η καθημερινότητά μας έχει αρχίσει να μπαίνει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ξανά. Η ισορροπημένη διατροφή και η γυμναστική μπήκαν δυναμικά στη ζωή μας μετά το καλοκαίρι, αφού η ζυγαριά μας έδειξε τουλάχιστον τρία κιλά πιο πάνω. Καταλαβαίνεις πως δεν είχαμε κι άλλες επιλογές.

Υπάρχει κάτι όμως που ξεχνάμε και που είναι απαραίτητο για να δούμε διαφορά στο σώμα και τη ψυχολογία μας. Η αποτοξίνωση ή αλλιώς το detox. Ναι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να “καθαρίσουμε” τον οργανισμό μας από τις τοξίνες και τις ατασθαλίες και να είσαι σίγουρη ότι τώρα είναι η ιδανική περίοδος. Γιατί; Γιατί αγαπητή μου αναγνώστρια το φθινόπωρο έφερε μαζί του τις σούπες, τα μπαχαρικά και μερικά ακόμα χαρακτηριστικά ή συνήθειες που είναι πιο εύκολο να τα υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, προτείνει πέντε συνήθειες για φθινοπωρινό detox και μια συνταγή αποτοξινωτικού χυμού που θα μας βοηθήσει στο “έργο” μας!

Συνήθεια #1: Κατανάλωσε τσάι τριγωνέλλας

Είναι το φθινοπωρινό ρόφημα που μπορεί να συμβάλλει στη ρευστοποίηση της βλέννας των πνευμόνων και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.

Συνήθεια #2: Πες ναι στα μπαχαρικά

Η κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και ο γλυκάνισος, βοηθούν στην πρόληψη της δυσπεψίας, του φουσκώματος και των πόνων στους μυς και στα οστά, που είναι συχνή το φθινόπωρο λόγω υγρασίας. Ο γλυκάνισος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τους πνεύμονες, μιας και βοηθά στη βρογχική διαταραχή και στο άσθμα.

Συνήθεια #3: Κάν’ το να καίει

Η εποχή του φθινοπώρου είναι η στιγμή να αρχίσεις να μειώνεις την πρόσληψη των δροσερών τροφών του καλοκαιριού και να καταναλώνεις πιο ζεστά τρόφιμα, όπως οι σούπες. Η κατανάλωση μίας σούπας τείνει να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο-φαγητό, λόγω του ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νερό και πρωτεΐνη, εφόσον τα βασικά της συστατικά είναι τα λαχανικά και το κρέας. Η κατανάλωση σούπας βοηθάει τη λειτουργία της πέψης και μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να θεωρηθεί ευεργετική στη σωστή και καλή λειτουργία του εντέρου.

Συνήθεια #4: Προτίμησε τα καλά λιπαρά

Οι ελιές, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το ψάρι είναι τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Συνήθεια #5: Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5-7 μερίδες καθημερινά):

Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες, καταπολεμώντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που επιβαρύνουν τη λειτουργία της αναπνοής. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, απομακρύνοντας τις άχρηστες ουσίες.

Μετά από τις βασικές και χρήσιμες συμβουλές της ειδικού, ήρθε η ώρα να δούμε τη συνταγή για detox χυμό που προτείνει στην παρέα του Tlife.


ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΟΣ ΧΥΜΟΣ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ & ΜΗΛΟ

Συστατικά:

  • 1 μέσο παντζάρι (βολβός)
  • 1 μεγάλο μήλο
  • 3 ραπανάκια
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα kale
  • Λίγη κανέλα
  • 2 καρύδια
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι (προστατεύει τις βιταμίνες των φρούτων από την οξείδωση)

Εκτέλεση:

  • Τοποθέτησε όλα τα υλικά στον αποχυμωτή και απόλαυσέ τον.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More