Δίαιτα και ηλικία: Τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε για να προστατέψουμε τα κιλά μας

Κάθε χρόνος που περνάει βλέπεις διάφορες αλλαγές στο σώμα σου. Και όχι μόνο! Αντιλαμβάνεσαι ότι ο μεταβολισμός σου αρχίζει να “ρίχνει ταχύτητες”, οι καύσεις να μειώνονται και πολλά ακόμα. Έτσι είναι. Όσο μεγαλώνουμε ερχόμαστε αντιμέτωπες με κάτι καινούριο που πολλές φορές δεν είναι ευχάριστο.

Η κάθε ηλικία, που λες, έχει τα δικά της! Άλλα πρέπει να προσέξουμε στα 20, άλλα στα 30 και ούτω καθεξής. Αλήθεια, εσύ ξέρεις ποια είναι αυτά; Ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις, τι να επιλέξεις και τι να αποφύγεις; Ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει με τις ορμόνες και το μεταβολισμό και πως όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σου; Εγώ προσωπικά δεν ήξερα. Φαντάζομαι ούτε κι εσύ για να πάτησες “κλικ” σε αυτό το θέμα.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου μας τα εξηγεί όλα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, δηλαδή, για να διατηρήσουμε το βάρος μας καθώς ο χρόνος κυλάει. Ο λόγος σε εκείνη…

H δεκαετία των 20

Το πιο πιθανό είναι πως βρίσκεσαι πολλές ώρες εκτός σπιτιού και καταλήγεις να τρως fast food ή να παραλείπεις γεύματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχεις ενέργεια για να ανταπεξέλθεις στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αν μάλιστα, συνηθίζεις να ξενυχτάς, θα πρέπει να έχεις μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες ώστε να θωρακίσεις τον οργανισμό σου.
Το γεγονός πως ο μεταβολισμός σου είναι στην καλύτερη φάση του, μπορεί να σε ξεγελάσει και να μην προσέξεις την ποιότητα της διατροφής σου. Είναι όμως, σημαντικό να χτίσεις από νωρίς καλές συνήθειες για να μη δυσκολευτείς στη συνέχεια

Η δεκαετία των 30

Ο μεταβολισμός αλλάζει ανά δεκαετία και για την ακρίβεια μειώνεται κατά περίπου 100 θερμίδες. Αν σε αυτή τη μείωση προσθέσεις και το γεγονός πως λογικά η φυσική δραστηριότητα περιορίζεται, τότε το λογικό επακόλουθο είναι να αρχίσεις να βλέπεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου και να οργανώσεις τα γεύματά σου με βάση τη δουλειά και την οικογένειά σου. Προσπάθησε να παίρνεις τάπερ στη δουλειά και να κουβαλάς μαζί σου υγιεινά σνακ όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Extra Info: Για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου, δώσε έμφαση στο φυλλικό οξύ που θα το βρεις στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα δημητριακά, καθώς και στα καλά λιπαρά από λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς.


Η δεκαετία των 40

Ο μεταβολισμός μειώνεται ακόμα περισσότερο, οπότε θα πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεχτική με την ποιότητα της διατροφής σου. Αν αρχίσουν και οι διαταραχές της περιόδου, είναι πιθανό να έχεις και μεγαλύτερη όρεξη, εφόσον αλλάζει σημαντικά και η διάθεση. Βάλε στη διατροφή σου άπαχη πρωτεΐνη με σαλάτα για να χορταίνεις το περισσότερο δυνατό. Καλό είναι να έχεις καλά επίπεδα βιταμίνης D, για να αποφύγεις την κατάθλιψη.

Extra Info: Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και το δέρμα σου. Χρειάζεσαι λοιπόν, άφθονα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Α, Ε και C, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Η δεκαετία των 50

Με τη διακοπή της περιόδου οι καύσεις σε πρώτη φάση μειώνονται. Έπειτα, με την πτώση των οιστρογόνων, το σώμα είναι πιθανό να εμφανίσει ανδρογενή παχυσαρκία. Το λίπος μετατοπίζεται προς το πάνω μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα ακόμα και αν είχες σωματότυπο “αχλάδι” να γίνεσαι σταδιακά “μήλο”. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίσεις τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά και αυτό θα το πετύχεις καταναλώνοντας άπαχα γαλακτοκομικά που είναι πηγές ασβεστίου καθώς και λιπαρά ψάρια για τα καλά λιπαρά τους. Τα γαλακτοκομικά θα προστατεύσουν και την υγεία των οστών σου.

Extra Info: Λόγω αλλαγής των ορμονών, είναι πιθανό να παρατηρήσεις κατακράτηση υγρών η οποία αντιμετωπίζεται με περιορισμό του αλατιού και ενίσχυση της διατροφής με άφθονα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο διώχνει το νάτριο από τον οργανισμό.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Κράτα το

Read More

And More