Επιχείρηση αδυνάτισμα: Έξυπνα tricks για να βγάλεις εντελώς τη ζάχαρη από τη ζωή σου

Ζάχαρη! Ποια θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της χωρίς αυτή; Την έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας κυρίως με τα γλυκά και τα ροφήματα. Κι ενώ ξέρουμε πόσο εύκολα “σαμποτάρει” τη δίαιτά μας, ότι καταστρέφει το δέρμα μας, τα δόντια μας, “τρέφει” τα καρκινικά κύτταρα και είναι μονόδρομος προς την παχυσαρκία, το σενάριο να την αποχωριστούμε μοιάζει λες και βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ναι, γνωρίζω κάποιες περιπτώσεις που κατάφεραν να κόψουν εντελώς τη ζάχαρη. Όλοι λένε ότι είναι αρκετά δύσκολο στην αρχή, αλλά μετά από τις δύο περίπου εβδομάδες σταματάς να την αναζητάς μανιωδώς. Το αποτέλεσμα; Πιο λαμπερό δέρμα, απώλεια κιλών και μια σιλουέτα που σταδιακά αποχαιρετάει την κυτταρίτιδα. Οκ, το καταλαβαίνω ότι σου είναι δύσκολο να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτήν. Εμένα να δεις! Με μερικά απλά βήματα που μας προτείνει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, αυτήν τη φορά θα τα καταφέρουμε. Δίνουμε το λόγο στην ειδικό και μετακινούμαστε προς τα κάτω για να δούμε τις συμβουλές της…

Αλήθεια, εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος να μη ζητάει το γλυκό; Η απάντηση είναι ναι! Η ζάχαρη είναι εθιστική; Η απάντηση είναι όχι, καθώς για να θεωρηθεί κάτι εθιστικό, θα πρέπει να παρουσιάσεις στερητικά συμπτώματα με τη διακοπή του. Πρόκειται λοιπόν, για μια απολαυστική συνήθεια η οποία όμως, το βέβαιο είναι πως σου κάνει κακό.

Βήμα #1
Το πρώτο και κύριο που θα πρέπει να κάνεις είναι να “αποστειρώσεις” το χώρο σου για να μη βλέπεις διαρκώς τον πειρασμό. Τις περισσότερες φορές εξάλλου, αν θέλεις γλυκό και δεν είναι διαθέσιμο, λογικά θα καταναλώσεις κάτι άλλο.

Βήμα #2
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γεμίσεις το ψυγείο και τα ντουλάπια σου με εναλλακτικές, υγιεινές και νόστιμες. Αγόρασε φρούτα και λαχανικά και έχε τα καθαρισμένα και έτοιμα, ιδανικά σε ορατά σημεία, ώστε να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια.

Βήμα #3
Καλό είναι να εντοπίσεις το πότε ζητάς μέσα στην ημέρα τη γλυκιά γεύση, έτσι ώστε να δράσεις προληπτικά και όχι διορθωτικά τη δύσκολη στιγμή. Αν για παράδειγμα, μετά το μεσημεριανό φαγητό έχεις συνηθίσει να τρως σοκολάτα, μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου αποξηραμένα φρούτα, ώστε να καταναλώσεις αυτά, πριν μπεις στον πειρασμό.

Βήμα #4
Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να βρεις άλλους τρόπους εκτόνωσης – επιβράβευσης – χαλάρωσης που να μην περιλαμβάνουν τα γλυκά. Βρες κάτι που να σου ταιριάζει, για παράδειγμα το να χορέψεις το αγαπημένο σου τραγούδι όταν δεν είσαι καλά ή το να κάνεις το γύρο του τετραγώνου όποτε έχεις τα νεύρα σου. Και αυτό το πλάνο θα πρέπει να το έχεις οργανώσει από πριν, καθώς ο εγκέφαλος κάνει συνάψεις και έχει συνδέσει το γλυκό με τα συναισθήματά σου. Ήρθε η στιγμή λοιπόν, να συνδυάσει τα συναισθήματά του με κάτι άλλο και να σπάσει αυτή η παγιωμένη συνήθεια!

Extra Info: Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο απομακρύνεσαι από τη γλυκιά γεύση, τόσο λιγότερο ζητάς γλυκό. Οπότε καλύτερα να μην μπεις σε μια διαδικασία με υποκατάστατα, εκτός βέβαια αν δεν αντέχεις. Για να αποκλείσεις τέλος, το οργανικό κομμάτι, καλό είναι να μη χάνεις γεύματα και να προτιμάς τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα ώστε να διατηρείς το σάκχαρό σου σταθερό.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More