Fitness απολογισμός: Τα διατροφικά λάθη του 2016 που σίγουρα θα αποφύγουμε το νέο έτος

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές τελείωσαν! Το 2016 έμεινε πίσω μας κι εμείς θέτουμε τους νέους στόχους του 2017. Γυρνώντας, λοιπόν, στο γραφείο τις πρώτες μέρες του νέου έτους, σκέφτηκα μερικά μότο που θα υιοθετήσω στο lifestyle μου από εδώ και πέρα. Μερικά από αυτά είναι: “Ό,τι τρώμε, είμαστε”, “No pain, no gain” και “Ας αφήσουμε όλα τα διατροφικά λάθη, πίσω στο 2016”.

Για να τα αφήσουμε όμως όλα αυτά τα λάθη στο παρελθόν θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε, να τα αναγνωρίσουμε και να ορκιστούμε ότι δεν θα τα κάνουμε ξανά το νέο έτος. Εν ολίγοις, ήρθε η ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας και εν τέλη να “θάψουμε” όλες τις ατασθαλίες και τις don’t διατροφικές επιλογές πίσω στο χρόνο. Ξέρεις, όλα αυτά που έγιναν η αιτία να μην χάνεις ούτε γραμμάριο, να μην βλέπεις αποτελέσματα από τη γυμναστική και πολλά ακόμα. Δεν σου έρχεται κάτι στο μυαλό; Μην ανησυχείς, θα φρεσκάρω εγώ τη μνήμη σου…

ΛΑΘΟΣ #1: Γαλακτοκομικά
Αχ αυτά τα γαλακτοκομικά! Το περασμένο έτος άκουσες πολλούς να υποστηρίζουν ότι καταστρέφουν την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις και ακόμα περισσότερους ειδικούς να δηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικά για το σώμα και ενισχύουν το μεταβολισμό! Εσύ παρόλα αυτά και πάνω στην αγανάκτησή σου, τράβηξες απλά ένα Χ σε αυτά ή τα επέλεγες με λίγα λιπαρά. DON’T!

Σίγουρα, το να μην τρως καθόλου γαλακτοκομικά ή να τα επιλέγεις ΜΟΝΟ σε light εκδοχή δεν είναι και από τους πιο σωστούς δρόμους που μπορείς να ακολουθήσεις. Οφείλεις να γνωρίζεις ότι το σώμα χρειάζεται το λίπος για να χρησιμοποιήσει όλες τις βιταμίνες που του δίνεις και επιπλέον παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας μας. Επίσης, για να δημιουργηθούν τα light προϊόντα έχουν υποστεί μια ειδική επεξεργασία που επιβαρύνει την υγεία τους σώματός μας.

Οπότε, για το νέο έτος προσπάθησε να “παίζεις” πότε με light και πότε με πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να κρατάς μια ισορροπία.

ΛΑΘΟΣ #2: Detox χυμοί
Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου πέρασε από το μυαλό ένα φεγγάρι. Είμαι σίγουρη όμως ότι πολλές από εσάς για μια, δύο, μπορεί και πέντε μέρες δοκιμάσατε τους detox χυμούς και διαγράψατε κάθε στερεάς μορφής τροφή, με σκοπό να χάσετε γρήγορα κιλά. Το αποτέλεσμα; Όταν τελείωσε αυτή η προσπάθεια πέσατε με τα μούτρα στο φαγητό γιατί είχατε λιμοκτονήσει.

Πιστεύω ότι πλέον αναγνωρίζεις το λάθος σου και εύχομαι να μην το κάνεις ξανά. Το σώμα βρίσκεται σε μεγάλο σοκ όταν του στερείς το φαγητό και έπειτα το “μπουκώνεις” δίχως να υπάρχει αύριο. Όλα θέλουν μέτρο και ισορροπία!

ΛΑΘΟΣ #3: Κάνεις focus στη ζυγαριά
Κι όμως είναι λάθος! Πρέπει να γνωρίζεις ότι το σωματικό βάρος αυξομειώνεται καθημερινά. Τα κιλά σου μπορεί να επηρεαστούν από τη δυσκοιλιότητα, την κατακράτηση υγρών και την άσκηση. Ναι αγαπητή μου φίλη, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους.

Οπότε, προσπάθησε να ζυγίζεσαι μια φορά στις δύο εβδομάδες και σταμάτα να κάνεις focus στον αριθμό. Αυτό που ίσως σε βοηθήσει είναι η μεζούρα, ειδικά αν κάνεις γυμναστική. Η γυμναστική μπορεί να δείξει τη ζυγαριά σου ένα κιλό παραπάνω, αλλά αν μετρηθείς με τη μεζούρα θα δεις πως σίγουρα έχεις χάσει πόντους.

3

ΛΑΘΟΣ #4: Τρως τα πάντα γιατί γυμνάζεσαι
Η γυμναστική πάει χέρι – χέρι με τη σωστή διατροφή. Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου μετά το γυμναστήριο ότι αξίζεις ένα σουβλάκι; Αρκετές! Και το έκανες και ο ιδρώτας που έχυσες πήγε στράφι.

Θέσε σαν στόχο να φέρεσαι καλά στο σώμα σου και να το “ταΐζεις” με αυτά που έχει ανάγκη. Γέμισε τη διατροφή σου με δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και θα δεις πως θα νιώσεις καλύτερα από την πρώτη μέρα κιόλας. Ντάξει, μια – δυο φορές την εβδομάδα μπορείς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με κάποια λιχουδιά.

ΛΑΘΟΣ #5: Κάνεις skip το πρωινό
Θα σου φέρω κάποια επιχειρήματα που θα σε ωθήσουν να πεις ναι στο πρωινό. Καταρχήν, σκέψου ότι το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι και το πιο πλούσιο. Μπορείς να φας ότι θες (σε λογικά πλαίσια πάντα) γιατί σίγουρα θα το κάψεις στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, το πρωινό έχει την ικανότητα να δίνει καύσιμα στο σώμα και στο μυαλό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ειδικοί σου λένε να μην το παραλείπεις αν θες να χάσεις κιλά. Αυτό το γεύμα έχει την ιδιότητα να ξυπνάει το μεταβολισμό από το βραδινό ύπνο, δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει τις διπλάσιες καύσεις.

Read More

And More