Γιατί δεν αδυνατίζω; Τα 10 λάθη που δεν σκέφτηκες ποτέ ότι επηρεάζουν το βάρος σου!

Πολλές φορές ακούμε ότι η απώλεια βάρους είναι απλή! Τρώμε λιγότερο, γυμναζόμαστε περισσότερο και αποφεύγουμε κάθε τροφή με πολλές θερμίδες. Έτσι δεν είναι; Καλά, ίσως και όχι! Από ότι φαίνεται, όποια δίαιτα κι αν έχεις επιχειρήσει, σε όποια στέρηση κι αν έχεις υποβάλει στον εαυτό σου, ο αριθμός στη ζυγαριά σου μένει σταθερός ή στη χειρότερη περίπτωση αυξάνεται κιόλας! Σπας το κεφάλι σου να καταλάβεις τι πάει στραβά, αλλά δεν βγάζεις καμία άκρη.

Μην αγχώνεσαι! Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συνεργάτιδα του Δημήτρη Γρηγοράκη, Έφη Γεωργανά, μας εξηγεί τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε και παίρνουμε κιλά, χωρίς καν εμείς να το καταλαβαίνουμε. Όχι ότι παίρνουμε κιλά, αλλά ότι κάνουμε αυτά τα λάθη. Ευτυχώς για εμάς, η ειδικός σκέφτηκε να δώσει σε κάθε αιτία και μια επίλυση για να δώσουμε ένα τέλος πια σε αυτό το πρόβλημα.

1. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει τους στόχους σου για απώλεια βάρους, καθώς επιβραδύνει το μεταβολισμό και επηρεάζει τις ορμόνες της όρεξης και της πείνας (λεπτίνη και γκρελίνη).

Η λεπτίνη δίνει εντολή στο μυαλό μας να σταματήσει να τρώει, ενώ η γκρελίνη που παράγεται στο στομάχι, διεγείρει την πείνα. Έρευνες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα της λεπτίνης, τα υψηλά επίπεδα της γκρελίνης και κατ’ επέκταση με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Λύση: Απενεργοποίησε το τηλέφωνο και το laptop και επικεντρώσου στην καλή ποιότητα του ύπνου. Ξάπλωσε στο κρεβάτι νωρίς και βεβαιώσου ότι το δωμάτιο είναι σκοτεινό και δροσερό. Τέλος, είναι ωφέλιμο να αποφεύγεις βλαβερές ουσίες, όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ.


2. Καταναλώνεις
κρυμμένη ζάχαρη

Βρίσκεται παντού! Τη συναντάμε συχνά στους τυποποιημένους χυμούς, στα αναψυκτικά, στα αρτοσκευάσματα, στα αθλητικά ποτά, στις έτοιμες σάλτσες. Οφείλεις να ξέρεις ότι τα πρόσθετα σάκχαρα θεωρούνται περισσότερο επιβλαβή από ότι το διατροφικό λίπος, καθώς συμβάλλουν στην οδοντική τερηδόνα, το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και την παχυσαρκία.

Λύση: Διάβασε τις ετικέτες και απόφυγε τα προϊόντα με την προσθήκη ζάχαρης. Μπορεί να αναφέρεται ως σιρόπι καλαμποκιού, σακχαρόζη, βύνη, γλυκόζη, μελάσα, φρουκτόζη.

3. Δίνεις έμφαση μόνο θερμίδες
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ποσότητες πρέπει να είναι μικρότερες για να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, έχουμε γίνει τόσο εμμονικές με τον έλεγχο των θερμίδων που συχνά παραβλέπουμε την πιο σημαντική πτυχή της διατροφής, τα θρεπτικά συστατικά.

Λύση: Σκέψου την ποιότητα και μην επικεντρώνεσαι μόνο στις θερμίδες. Αντ ‘αυτού, επέλεξε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να εμπλουτίσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (δηλαδή τρόφιμα που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή).


4. Απορρόφηση
περιβαλλοντικών οιστρογόνων

Γνωστά και ως ξενοοιστρογόνα! Είναι στην ουσία οι συνθετικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά, στα λιπάσματα, στα απορρυπαντικά και στα καλλυντικά. Η επίδραση των ξενοοιστρογόνων στον οργανισμό είναι ακόμα υπό έρευνα, αλλά πιστεύεται ότι μπορούν να μιμούνται τα βιολογικά ορμονικά οιστρογόνα. Η περίσσεια οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους σε άνδρες και γυναίκες.

Λύση: Ξεφορτώσου τα πλαστικά μπουκάλια και δοχεία και αντικατέστησέ τα με γυάλινα. Ακόμη, αν είναι εφικτό καλό θα ήταν να καταναλώνεις οργανικά προϊόντα.

5. Κάθεσαι πάρα πολύ
Οι ατελείωτες ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή απέχει κατά πολύ από τους κυνηγούς τροφό-συλλέκτες προγόνους μας. Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι πολύ απασχολημένη για να ασκηθείς, αλλά πρακτικά υπάρχει λύση για να κινείσαι περισσότερο και να καις θερμίδες.

Λύση: Κινήσου νευρικά! Μπορεί να γελάσεις, αλλά αυτό είναι γνωστό ως NEAT (Non-exercise activity thermogenesis). Έρευνες δείχνουν ότι όσοι κινούνται νευρικά καίνε εκατοντάδες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας. Το να κινούμαστε νευρικά περιλαμβάνει το σταύρωμα των ποδιών, το τέντωμα, τη συχνή όρθια στάση και γενικά τη σωστή στάση του σώματος. Έχε σαν στόχο να κινείσαι κάθε 30 λεπτά για να μην μένει το σώμα σου σε αδράνεια.


6. Δεν έχεις τσεκάρει τις ορμονικές παθήσεις

Οι συνθήκες ορμονών όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους και να καταστήσει δύσκολη την απώλεια του.

Λύση: Συζήτησε με το γιατρό σου έτσι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις. Εάν έχεις μία από αυτές τις παθήσεις, η διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Για αρχή, μείωσε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και αύξησε τα τρόφιμα με καλής ποιότητας πρωτεΐνη (κοτόπουλο, ημίπαχα γαλακτομικά, αυγά, ψάρι), τα λαχανικά, τα φρούτα και εκείνα που είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (ελιές, ξηροί καρποί, ψάρι).

7. Δεν έχεις χρόνο για μαγείρεμα
Ο συνδυασμός του πολυάσχολου τρόπου ζωής και η λύση του γρήγορων και έτοιμων γευμάτων, μας έχει οδηγήσει στη λιγότερη προετοιμασία σπιτικού φαγητού. Επιπλέον, το έτοιμο πρωινό, όπως σφολιάτες και τροφές με κενές θερμίδες, τείνουν να αυξάνουν την περιφέρεια της μέσης.

Λύση: Θέσε σαν στόχο να αφιερώνεις 20 λεπτά κάθε εβδομάδα για την προετοιμασία ένα υγιούς γεύματος. Κάθε φορά που θα μαγειρεύεις ένα φαγητό, φτιάξε περισσότερες μερίδες, τις οποίες μπορείς να αποθηκεύσεις στην κατάψυξη και να απολαύσεις τις μέρες που δεν έχεις χρόνο για μαγείρεμα.


8. Δεν καταναλώνεις
καλά λιπαρά

Για δεκαετίες, το διατροφικό λίπος θεωρείτο εχθρός όσον αφορά την απώλεια βάρους. Αλλά παραδόξως, μετά την είσοδο των προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά στη ζωή μας, έχει παρατηρηθεί αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Λύση: Άλλαξε την αρνητική σου άποψη για το λίπος και συμπεριέλαβε ένα μικρό ποσοστό “καλών” λιπαρών σε κάθε γεύμα. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς, μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι και ρυθμίζουν την κατανομή του λίπους στο σώμα μας.


9. Σε παρασύρει η διαφήμιση
Το marketing των επεξεργασμένων τροφών πολλές φορές μας προκαλεί σύγχυση. Ένα πακέτο μπορεί να αναγράφει “πλούσια πηγή ασβεστίου” ή “χωρίς χρωστικές ουσίες”, αλλά να εξακολουθεί να είναι ένα τρόφιμο γεμάτο ζάχαρη.

Λύση: Διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων. Αν η ζάχαρη είναι στα πρώτα τρία συστατικά ή περιέχει χημικές ουσίες που δεν γνωρίζεις, καλό είναι να μην το αγοράσεις.


10. Δεν γνωρίζεις τη θεωρία του “
SET POINT”

Σύμφωνα με την θεωρία του “Set Point”, το σώμα είναι φτιαγμένο για ένα συγκεκριμένο βάρος και αντιστέκεται σε οποιαδήποτε δίαιτα ή στέρηση, ώστε να το διατηρήσει. Αυτό ίσως εξηγεί το λόγο που η περιορισμένη κατανάλωση θερμίδων δεν έχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους.


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More