Κόλλησε η ζυγαριά και δεν κατεβαίνει; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης μας εξηγεί τι φταίει…

Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, αλλά για κάποιους λόγους ο αριθμός στη ζυγαριά δεν μειώνεται με τίποτα. Τι συμβαίνει άραγε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Βρίσκεσαι σε μια φάση που οι διατροφικές σου επιλογές είναι πολύ προσεκτικές, αρνείσαι να φας ακόμα και το σοκολατάκι που σου προσφέρει ο συνάδελφός σου λόγω γενεθλίων και που οι λέξεις πατάτες τηγανιτές, γλυκά και σουβλάκι βρίσκονται στη λίστα σου με τα DON’ T. Παρόλες τις προσπάθειές σου και παρόλο που ακολουθείς αυστηρή δίαιτα, η ζυγαριά έχει κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο αριθμό και ΔΕΝ κατεβαίνει με τίποτα. Δεν θέλω να σε αγχώσω αλλά δεν χάλασε η ζυγαριά, απλά κάτι κάνεις λάθος.

Αποφάσισα λοιπόν να απευθυνθώ στον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη. Μας εξηγήσει για ποιους λόγους κολλάει η ζυγαριά και μας παρουσιάζει τα 15 αίτια που δυσκολεύουν την απώλεια τον κιλών ή μας πρήζουν. Επειδή λοιπόν είμαι σίγουρη ότι απασχολεί κι εσένα αυτό το πρόβλημα, πάμε μαζί να διαβάσουμε παρακάτω και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτόν τον “εχθρό”.

1. Δυσκοιλιότητα
Μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές ή να πάσχεις γενικά από αυτό το πρόβλημα.


2. Περίοδος

Ένας σημαντικός λόγος που μπορεί να κάνει τη ζυγαριά μας να κολλήσει, είναι η αναμονή της περιόδου ή οι μέρες που ήδη βρισκόμαστε στην έμμηνο ρύση.

3. Βιταμινική ανεπάρκεια
Μπορεί να σου φανεί παράξενο, αλλά η έλλειψη βιταμινών, όπως χαμηλός σίδηρος, μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.


4. Το λάθος ζύγισμα

Επέλεξε να ζυγίζεσαι μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί, έχοντας πάει στην τουαλέτα και φορώντας ελαφριά ρούχα. Αν εβδομαδιαία αλλάζεις την ώρα που ζυγίζεσαι, δεν θα βλέπεις το ακριβές αποτέλεσμα.

5. Οι ποσότητες
Αν κάνεις δίαιτα και δεν βλέπεις διαφορά στο βάρος σου, τότε αναλογίσου τις ποσότητες που καταναλώνεις. Ίσως είναι μεγαλύτερες από αυτές που προτείνει το διαιτητικό σου πρόγραμμα.


6. Αντικαταστάσεις τροφίμων

Όταν αναφέρονται στο διατροφολόγιο σου συγκεκριμένες τροφές, μην προσπαθείς να τις αντικαταστήσεις με κάτι άλλο που νομίζεις ότι έχουν τις ίδιες θερμίδες. Μπορεί η επιλογή σου να έχει περισσότερα λιπαρά και αυξημένη θερμιδική αξία.

7. Τσιμπολογήματα
Μήπως τσιμπολογάς ενδιάμεσα στα γεύματα σου; Περιόρισέ το γιατί δεν αντιλαμβάνεσαι τη πραγματική ποσότητα που καταναλώνεις ημερησίως.


8. Παράλειψη γευμάτων

Μην παραλείπεις γεύματα νομίζοντας ότι θα γλιτώσεις θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο “μπλοκάρισμα” του μεταβολισμού ή στη μετέπειτα υπερκατανάλωση τροφών.


9. Ακανόνιστα γεύματα

Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα που θα απολαμβάνεις τα γεύματά σου. Οι μη σταθερές ώρες ή η κατανάλωση γευμάτων πολύ κοντά στον ύπνο (είτε στο μεσημβρινό, είτε στο βραδινό) θα αποδιοργανώσουν το μεταβολισμό σου.

10. Αφυδάτωση
Μέτρα ημερησίως την ποσότητα νερού που πίνεις. Η μειωμένη ποσότητα σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την απώλεια βάρους σου.

11. Φαρμακευτική αγωγή
Τα αντισυλληπτικά, τα αντιβιοτικά, η κορτιζόνη και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν εύκολα να μπλοκάρουν ή ακόμα και να αυξήσουν τον αριθμό στη ζυγαριά σου.

12. Κατακράτηση υγρών
Η δυσπεψία και το ευερέθιστο έντερο μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα – πρήξιμο και κατ’ επέκταση κατακράτηση υγρών.


13. Φάση προσαρμογής

Αν έχασες βάρος πρόσφατα και συνεχίζεις να προσπαθείς αλλά δεν τα καταφέρνεις, δώσε λίγο χρόνο στο σώμα σου. Χρειάζεται λίγη υπομονή μέχρι να αφομοιώσει τα νέα επίπεδα του βάρους σου.


14. Η γυμναστική

Αν γυμνάζεσαι και οι διατροφικές σου συνήθειες είναι ίδιες αλλά παρόλα αυτά το βάρος σου μένει σταθερό, μην αγχωθείς. Επικρατεί τροποποίηση της σύστασης του σώματός σου και αυξάνεται ο μυϊκός ιστός.

15. Οι υδατάνθρακες
Σίγουρα το βάρος σου δεν θα μειωθεί αν επιλέγεις κατά βάση υδατανθρακική διατροφή.

Τέλος, σύμφωνα με όσα μας είπε ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης, η διαδικασία του ζυγίσματος αποτελεί ένα “φωτογραφικό” γεγονός. Δηλαδή, η ένδειξη της ζυγαριάς απεικονίζει την κατάσταση του βάρους μας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία και δύναται να τροποποιηθεί (είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω) στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των παραπάνω αιτιών είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει ουσιαστικά την ψυχολογία μας και σύντομα θα επιβραβεύσει και με το παραπάνω την προσπάθειά μας!

Read More

And More