Νηστεία: Πώς βοηθάει στο αδυνάτισμα; Ποιες παγίδες μπορεί να σε παχύνουν…

“H διατροφή εν μέσω νηστείας μπορεί να έχει είτε πολύ καλά είτε πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα… Αν πραγματικά προσέξουμε και υιοθετήσουμε την πραγματική διάσταση της νηστείας, δηλαδή του μέτρου και της λιτής διατροφής, ίσως να είναι και μια πολύ καλή αφορμή για να προσέξουμε τον εαυτό μας και να αποτοξινωθούμε. Αντίθετα αν αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους και τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας (κυρίως αρτοσκευάσματα και πατάτες), τότε σίγουρα θα παχύνουμε!” λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, η οποία μας βοηθάει να χάσουμε έξυπνα κιλά μέσω της νηστείας.

Το πλάνο της νηστείας πραγματικά είναι σοφά σχεδιασμένο. Μετά την Τσικνοπέμπτη (που όλες ξέρουμε τι συνέβη), η βδομάδα που ακολουθεί δεν έχει κρέας αλλά έχει γαλακτοκομικά, για να μας οδηγήσει ομαλά στη vegan διατροφή (αυτό εξάλλου είναι η νηστεία). Το καλό με τη νηστεία είναι ότι ουσιαστικά αποκλείει το junk food και τα περισσότερα γλυκά. Μην μπορώντας να καταναλώσουμε πίτσες, σουβλάκια, burger και τα περισσότερα γλυκίσματα, είναι πολύ πιθανό να χάσουμε βάρος. Εξίσου σημαντικός στο αδυνάτισμα είναι ο αποκλεισμός των τυριών τα οποία έχουν αρκετές θερμίδες.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
-Απέχεις από το κρέας, άρα αποτοξινώνεις τον οργανισμό από τα ζωικά λιπαρά.

-Απέχεις από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια και καταναλώνεις περισσότερο θαλασσινά, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και ζυμαρικά. Η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.

-Επίσης, η λειτουργία του εντέρου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Σε αντίθεση με το κρέας και τα ζωικά λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τα οποία ευθύνονται και για την αύξηση του σωματικού μας βάρους.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ

Για να καταφέρουμε ωστόσο να χάσουμε βάρος, ειδικά αν η διατροφή μας ήταν αρκετά ισορροπημένη πριν, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
-Να μην τρώμε μόνο υδατάνθρακες. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προσλαμβάνουμε και πρωτεΐνες και αυτός ο τρόπος είναι: τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά.

-Να προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος! Καλό είναι να αποφύγουμε το τηγάνι και να είμαστε συγκρατημένες στη χρήση ελαιόλαδου. Αν μαγειρεύουμε πολλές μερίδες, μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα είναι αρκετή.

-Με την απουσία των κρεατικών και των ψαριών είναι πιθανό να πεινάμε περισσότερο. Πριν λοιπόν, πέσουμε με τα μούτρα σε πατατάκια – κριτσίνια – παστέλια κλπ, θα πρέπει να οργανωθούμε και να κουβαλάμε μαζί μας φρούτα, στικάκια λαχανικών και αν χρειαστεί και καμιά μπάρα δημητριακών.

-Η νηστίσιμη διατροφή δυστυχώς θέτει σε κίνδυνο την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα στοιχεία έχει βρεθεί πως βοηθούν το μεταβολισμό και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να τα αναπληρώσουμε. Το ασβέστιο θα το βρούμε στα πράσινα λαχανικά και στο γάλα από αμύγδαλο ή φουντούκι. Το σίδηρο θα τον προσλάβουμε από όσπρια και αποξηραμένα φρούτα και θα τον ενισχύσουμε με βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή. Τα ω-3 θα τα βρούμε στο λιναρόσπορο, το ταχίνι και τα θαλασσινά.

Η νηστεία λοιπόν, μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό τρόπο διατροφής και με τις κατάλληλες επιλογές να χάσουμε και βάρος. Αυτό που κυρίως θα πρέπει να θυμόμαστε είναι να ότι για να επωφεληθούμε πραγματικά από αυτή τη διατροφή θα πρέπει να είμαστε εφευρετικές, δημιουργικές και να μην ψάχνουμε υποκατάστατα όσων τρώγαμε πριν αλλά να φάμε φαγητά εντελώς διαφορετικά.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More