Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλας μοιράζεται μαζί μας έξυπνα διατροφικά tips για να αδυνατίσεις!

Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλας είναι Διαιτολόγος. Είναι και Ψυχολόγος. Κι αν νομίζεις ότι πρόκεται για τυπογραφικό λάθος, όχι, πρόκειται για το γιο του πολύ επιτυχημένου δημοσιογράφου, που όπως πολύ καλά κατάλαβες σε αυτήν την περίπτωση το μήλο δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά.

Ο Κωνσταντίνος ακολούθησε τη δική του ξεχωριστή διαδρομή… Μας παροτρύνει να αγαπήσουμε τα κιλά μας και μας δείχνει τον τρόπο να το καταφέρουμε. Μοιράζεται μαζί μας μερικά πολύ ενδιαφέροντα διατροφικά μυστικά και φυσικά μας μιλάει για αυτό το “μαγικό πιατάκι” που μας μαθαίνει να τρώμε σωστά, άρα και να αδυνατίζουμε. Μια δική του μέθοδος που ανέπτυξε έπειτα από την επαγγελματική του εμπειρία στο εξωτερικό και πραγματικά θα σε βοηθήσει.

Όλοι γνωρίζουμε τον πατέρα σου. Διακεκριμένος και πολύ επιτυχημένος δημοσιογράφος. Εσένα πώς σε τράβηξε ο τομέας της διατροφής;
Η απλή απάντηση που δίνω συνήθως είναι ότι μου άρεσε πάντα να μαγειρεύω και να μαθαίνω για την υγεία και τη βιολογία. Βεβαίως, η πραγματική απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Δεν ήμουν από τα παιδιά που ήξεραν από πολύ μικρά τι ήθελαν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, αλλά αυτό ευτυχώς άλλαξε στην εφηβεία. Ήταν η εποχή που η παχυσαρκία και η ανορεξία είχαν αρχίσει να γίνονται διαδεδομένα φαινόμενα και στη χώρα μας, ή για την ακρίβεια είχαμε αρχίσει να συζητάμε για αυτά, γιατί υπήρχαν και από πριν. Είχα περιπτώσεις δικών μου ανθρώπων που αντιμετώπιζαν και τα δύο και τότε ήταν που ξεκίνησα να μαθαίνω για τη διατροφή, αρχικά από ανάγκη να κάνω κάτι για να βοηθήσω και αργότερα από ένα ενδιαφέρον που απέκτησα για αυτή την επιστήμη. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Το αιώνιο πρόβλημα των γυναικών: το αδυνάτισμα. Κι εσύ ως διαιτολόγος έχεις αναπτύξει μια δική σου μέθοδο όσον αφορά στο αδυνάτισμα. Μίλησέ μας λίγο για αυτή; Περί τίνος πρόκειται;
Η δική μου μέθοδος ονομάζεται LoveMyKilos και είναι ένας συνδυασμός γνώσεων που πήρα δουλεύοντας στα νοσοκομεία Guy’s και Saint Thomas’ του Λονδίνου, πριν γυρίσω στην Ελλάδα. Στη μία από τις κλινικές που ήμουν χρησιμοποιούσαν μια νέα και εύκολη μέθοδο, μέσα από την οποία μπορούσε ο καθένας να μάθει πώς να κάνει μικρές τροποποιήσεις στην υπάρχουσα διατροφή του για να χάσει βάρος, χωρίς να χρειάζονται τεράστιες αλλαγές και διαιτολόγια. Στη δεύτερη κλινική εφάρμοζαν το σωστό διαχωρισμό του πιάτου στο γεύμα για να βοηθήσει τον κόσμο να χάσει κιλά. Από το πάντρεμα αυτών των δύο, γεννήθηκε η μέθοδός μου που βασίζεται στην εξής λογική: με κάποιες αλλαγές στην ποιότητα της υπάρχουσας διατροφής μας και με τη χρήση των σωστών μερίδων μέσα από το ειδικό πιάτο διατροφής LoveMyKilos, ο καθένας και η καθεμία μπορεί να χάσει βάρος!

Πώς μας βοηθάει αυτό το ειδικό πιατάκι που έχεις;
Είναι η βάση της μεθόδου LoveMyKilos. Αυτή τη στιγμή, οι Διαιτολογία παγκοσμίως απομακρύνεται από την “Διατροφική Πυραμίδα” και προχωράει προς το “Πιάτο της Σωστής Διατροφής”. Το πιάτο LoveMyKilos είναι μια παραλλαγή αυτού, το οποίο χρησιμεύει ως οδηγός στο ποιες είναι οι σωστές μερίδες κάθε τροφής στο γεύμα μας. Χωρίζει τα λαχανικά, τους υδατάνθρακες (ναι, επιτρέπονται!) και τις πρωτεΐνες, έτσι ώστε να τρώμε ένα υγιεινό και ολοκληρωμένο γεύμα, με χαμηλές θερμίδες.

Τελικά είναι εύκολο να χάσει κανείς κιλά; Από τι εξαρτάται;
Το να χάσει κάποιος κιλά είναι εύκολο, αρκεί να βρει κάποια πράγματα πρώτα:
-Την αιτία που πήραμε βάρος. Μπορεί να φάγαμε παραπάνω στις διακοπές, ή μπορεί να περάσαμε μια δύσκολη φάση λόγω κάποιας κατάστασης. Τρώμε πολλές φορές όχι γιατί πεινάμε, αλλά για να καλύψουμε τα συναισθήματά μας.

-Τον σωστό τρόπο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Καθένας και καθεμία χρειάζεται μια προσωπική διατροφή, μια προσωπική προσέγγιση.

-Το σωστό στόχο. Ένα συχνό πρόβλημα είναι ότι χάνουμε κιλά χωρίς στόχο ή θέτοντας στους εαυτούς μας άπιαστους στόχους. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε, όχι σαν αριθμό στο ζυγαριά τόσο, όσο σαν εικόνα στο μυαλό μας: “Πώς θέλω να είμαι στο τέλος αυτής της διατροφής;”.

-Ίσως το πιο σημαντικό βεβαίως είναι ότι πρέπει να βρούμε το λόγο που θέλουμε να χάσουμε βάρος. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι αυτό! Πρέπει να χάνουμε κιλά για τους σωστούς λόγους. Αυτό που λέω πάντα σε πελάτες και πελάτισσές είναι: “Ξεχάστε το πώς θέλουν οι άλλοι να είστε! Σημασία έχει πώς θέλετε εσείς να είστε!”. Ο στόχος είναι να αγαπάμε το σώμα μας και αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός λόγος που χάνουμε κιλά.

Είσαι διατροφολόγος και έχεις σπουδάσει και ψυχολογία. Συνδυάζονται αυτά τα δύο και πως;
Βεβαίως συνδυάζονται. Όλα τα θέματα της διατροφής, είτε είναι κάποια παραπάνω κιλά, είτε είναι κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουν συνήθως ένα ψυχολογικό παράγοντα από πίσω τους. Η αύξηση βάρους είναι ένα σύμπτωμα αλλά η αυξημένη κατανάλωση φαγητού δεν είναι πάντα η αιτία. Πολλές φορές είναι και αυτή το σύμπτωμα μιας κρυμμένης αιτίας -άγχος, χωρισμός, δουλειά, οικονομικές δυσκολίες, ανασφάλεια- μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Ποιος ο ρόλος της ψυχολογίας στην απώλεια κιλών;
Από τη μία, είναι ένα μέσω υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Οι δίαιτες μπορούν να γίνουν κουραστικές, πρέπει λοιπόν να υπάρχει η σωστή υποστήριξη σε ψυχολογικό επίπεδο.
Από την άλλη, είναι ένα εργαλείο για να λύσουμε την πραγματική αιτία πίσω από την αύξηση βάρους, όπως είπαμε και πριν. Εάν το κάνουμε αυτό, τότε και η δίαιτα θα είναι επιτυχημένη και δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά μας πίσω, αφού η αιτία θα έχει αντιμετωπιστεί.

Ποια είναι τα βασικά tips για να αδυνατίσει κάποιος;
Έβδομη ερώτηση, οπότε θα σας δώσω 7 tips:
1. Μην στερείστε τα πάντα, είναι ο καλύτερος τρόπος να κουραστείτε και να έχετε ξεσπάσματα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού. Γλυκά, υδατάνθρακες, λίπη, όλα επιτρέπονται, το μυστικό είναι η συχνότητα και ποσότητα.

2. Νερό! Πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα, η αφυδάτωση δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους.

4. Τρώτε πιο αργά και με ηρεμία. Αν χρειαστεί πάρτε 5-6 αργές ανάσες πριν το γεύμα.

5. Χρησιμοποιείτε μικρά πιάτα και σερβίρετε στον εαυτό σας μόνο μια φορά. Το “δεύτερο πιάτο” καταστρέφει δίαιτες…

6. Μην αφήσετε τις θερμίδες να φτάσουν στο τραπέζι! Η μαγειρική είναι πολύ καλός τρόπος να προσαρμόσετε τις θερμίδες του φαγητού σας. Λιγότερο λάδι, λιγότερο βούτυρο, ψήσιμο αντί για τηγάνισμα…

7. Γυμναστική… Τρομακτική λέξη για αρκετό κόσμο. Ακόμα και αν δεν την μπορείτε, προσπαθήστε να είστε δραστήριες και δραστήριοι. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο, πηγαίντε για ψώνια με τα πόδια, ανεβείτε τις σκάλες, κάθε κίνηση μετράει!

Αν έπρεπε να δώσεις μόνο μία συμβουλή σε κάποιον που θέλει να χάσει κιλά, ποια θα ήταν αυτή;
Να έχει υπομονή και επιμονή. Είναι δύο συμβουλές θεωρητικά, το ξέρω…Υπομονή γιατί η σωστή απώλεια κιλών χρειάζεται λίγο καιρό για να γίνει σωστά και να μην επιστρέψουν τα κιλά. Επιμονή γιατί η σωστή διατροφή είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά με λίγη προσπάθεια μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια και τότε η απώλεια βάρους είναι παιχνιδάκι!

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας;
Νομίζω οι πολύ γρήγορες δίαιτες είναι το χειρότερο… Δεν είναι μόνο ότι ξαναπαίρνουμε τα κιλά που χάσαμε εάν τις κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα, μειώνουμε μόνιμα τον μεταβολισμό μας.
Σε καθημερινή βάση, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι ότι μπερδεύουμε το υγιεινό με το μη-παχυντικό. Για παράδειγμα το ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική τροφή διατροφικά, αλλά μια κουταλιά της σούπας περιέχει 120 θερμίδες. Θέλουμε λοιπόν να το τρώμε, αλλά με μέτρο, γιατί μπορεί να μετατρέψει τη σαλάτα των 100 θερμίδων σε γεύμα 500 θερμίδων εάν το ρίξουμε ανεξέλεγκτα!

Έχεις κάποιο μαγικό τρικ να σταματήσουμε να αγαπάμε τις ατασθαλίες; Τις τηγανητές πατάτες, τα burger; 🙂
Μαγικά τρικ δεν υπάρχουν στη Διαιτολογία, δυστυχώς. Εάν υπήρχαν, σε διαβεβαιώ ότι θα το ήξερε όλος ο κόσμος, δεδομένου του πόσο συχνά δεχόμαστε αυτή την ερώτηση οι διαιτολόγοι. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να κόψουμε τις τηγανιτές πατάτες και τα burgers, αρκεί να τα περιορίσουμε σημαντικά! Το “μαγικό τρικ” λοιπόν είναι να μάθουμε πώς να τρώμε σωστά σε καθημερινή βάση και να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας μια παρασπονδία μια στο τόσο. Άνθρωποι είμαστε…

Read More

And More