Πώς να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου και να δεις διαφορά στα ρούχα σου σε 2 μόλις εβδομάδες

“Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το μεταβολισμό μου για να αυξήσω τις καύσεις και να χάνω πιο εύκολα κιλά;”, ένα ερώτημα που ακούει πολύ συχνά ως ειδικός ο σύμβουλος διατροφής και personal trainer, Θαλής Παναγιώτου. Ο ίδιος απαντά πως υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό, φτάνει να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες στη διατροφή μας και γενικά στην καθημερινότητά μας.

Ο ειδικός μας εξηγεί πως αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές, θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τις καύσεις του μεταβολισμού μας και μάλιστα να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα σε μόλις δύο εβδομάδες!


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Ο μεταβολισμός αποτελεί μία διαδικασία κατά την οποία οι χημικές ενώσεις που γίνονται στα κύτταρα του οργανισμού, προσπαθούν να μετατρέψουν τα συστατικά που έχουν προσλάβει μέσω της διατροφής σε ενέργεια. Αυτός είναι ο βιολογικός στόχος της διαδικασίας! Η μετατροπή των ουσιών δηλαδή σε ενέργεια. Με τα χρόνια όμως οι μύες αποδυναμώνονται και το σώμα αυξάνει το λίπος του. Μάλιστα είναι επιστημονικά αποδεδειμένο ότι ο ρυθμός ενεργοποίησης του μεταβολισμού από την τέταρτη δεκαετία και μετά, μειώνεται κατά 5% κάθε δεκαετία!


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

Οι πρώτες κοινές παραδοχές που κανείς δεν μπορείς να αμφισβητήσει, είναι οι εξής:
-Ο μεταβολισμός έχει σχέση με το γονίδιο.
-Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όσο μεγαλώνουμε και ειδικά μετά τα σαράντα έτη.
-Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται πιο εύκολα σε ανθρώπους που ασκούνται συστηματικά.
-Οι άνδρες κάνουν περισσότερες καύσεις ακόμη και σε φάση ξεκούρασης, συγκριτικά με τις γυναίκες.
-Το καθημερινό stress επηρεάζει τις καύσεις μας.

Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ
Το ότι οι παραπάνω παραδοχές είναι “ανίκητες” και δεν μπορούμε να τις προ(σ)λάβουμε είναι πραγματικά μύθος. Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με τον περιορισμό του καθημερινού stress μπορούν να κάνουν θαύματα. Υπάρχουν τροφές οι οποίες συμβάλλουν δραστικά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Αυτές θα μας δώσουν περισσότερη ενέργεια, θα μας ανεβάσουν τη διάθεση και θα μας κάνουν να δούμε διαφορά στα ρούχα μας μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες!


ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΥΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

-Βάλε στο διατροφολόγιό σου τα ασπράδια αυγών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνη D και αμινοξέα και βοηθούν στη σταθερή ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

-Πίνε περισσότερο νερό καθημερινά και μάλιστα κρύο. Να θυμάσαι ότι ο αφυδατωμένος ή μη καλά ενυδατωμένος οργανισμός δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό. Το κρύο νερό -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συστήνουμε το παγωμένο- οδηγεί το σώμα μας να κάνει περισσότερες καύσεις ώστε να μπορέσει να… «ζεσταθεί»!

-Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C (εντυπωσιακά πλούσιες, περισσότερο από το πορτοκάλι) και… καψαϊκίνη! Πρόκειται για μία χημική ουσία που ενισχύει τη δράση του μεταβολισμού και τον βοηθάει στην πιο σωστή λειτουργία του.

Χυμοί φρούτων και λαχανικών! Χωρίς πολλά λόγια, τα φρούτα και τα λαχανικά στην πιο φυσική μορφή τους και χωρίς επιπλέον ζάχαρη -άντε με μία κουταλιά του γλυκού μέλι- είναι ό,τι καλύτερο από πολλές απόψεις για τον οργανισμό μας.

-Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και γενικά οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα μας να κάψει περισσότερο λίπος και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα λιπαρά των επεξεργασμένων ουσιών. Άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το καστανό ρύζι, το πλιγούρι και η βρώμη.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΟΥ

-Οι γυναίκες που έχουν σιδηροπενία, δηλαδή περισσότερες από το 20%, κάνουν κατακράτηση υγρών και λιγότερες καύσεις. Αν ανήκεις σε αυτήν την περίπτωση, βοήθησε το σώμα σου στο αδυνάτισμα, ρυθμίζοντας το θέμα του σιδήρου με τα κατάλληλα συμπληρώματα και την ανάλογη διατροφή.

-Επίλεξε για πρωινό τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, σε συνδυασμό με τα ασπράδια αυγού ή γενικά με αυγό.

-Τρώγε περισσότερο! Όσο κι αν σου κάνει εντύπωση, όταν το σώμα μένει νηστικό δεν καίει. Για ακόμη μία φορά λοιπόν, ερχόμαστε αντιμέτωπες με τον χρυσό κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων (πέντε την ημέρα: τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα).

-Μάσησε αργά σε όλα τα γεύματα και διατήρησε ένα συγκεκριμένο ωράριο για το καθένα.

-Πρόσθεσε στη διατροφή σου το πράσινο τσάι και αντικατάστησε τον καφέ. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, δηλαδή έναν τύπο αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα καίγοντας το λίπος.

-Κάνε καθημερινά ένα μίνι πρόγραμμα προπόνησης από 30 – 60 λεπτά.

-Αύξησε την κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου, αφού προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού, αυξάνοντας την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνη κι ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Τα υγιή μονοακόρεστα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, βοηθάει αποτελεσματικά το σώμα μας να κάψει θερμίδες.

-Να κοιμάσαι επαρκώς, οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα.

-Να μην τρως μεγάλες ποσότητες μέχρι και δύο ώρες πριν κοιμηθείς το βράδυ.


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More