Στο εστιατόριο: Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγεις για να μην πάρεις κιλά

Μετά από μια κουραστική εβδομάδα, φτάνουμε επιτέλους στο ΣΚ. Είναι οι μέρες που περιμένεις πως και πως για να ξεκουραστείς, να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, να πας για ποτό και φυσικά για φαγητό. Από την άλλη βέβαια, το φαγητό εκτός σπιτιού σε αγχώνει λίγο, μιας και θες να κάνεις 100% focus στη δίαιτά σου, αφού σε λίγο καιρό θα βγεις στην παραλία. Το αποτέλεσμα; Αυτό το άγχος διαγράφεται ξαφνικά όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με τα λαχταριστά εδέσματα που κάνουν επιδρομή στο τραπέζι του εστιατορίου.

Για να προστατέψεις, λοιπόν, τα κιλά σου και τη δίαιτά σου από αυτή τη θερμιδική παγίδα, η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Αναστασία Κόκκαλη, μας λέει τι να αποφύγουμε και τι να επιλέξουμε, καθώς και κάποια extra tip που θα μας “σώσουν”, χωρίς να στερηθούμε τη γεύση αλλά και το αγαπημένο μας δείπνο με φίλους. Ο λόγος σε εκείνη…

Το μενού των εστιατορίων, πίσω από τις υπέροχες γεύσεις και τα νόστιμα πιάτα του, “κρύβει” παγίδες, τις οποίες αν καταφέρετε να αποφύγετε, θα μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας έξω, χωρίς να αφήσετε τη σιλουέτα σας να πάρει τον… κακό το δρόμο.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ

Πάσης φύσεως τηγανιτά
Όπως είναι γνωστό, τα τηγανιτά φαγητά βυθίζονται σε καυτό λάδι και τηγανίζονται προκειμένου να γίνουν τραγανιστά, κάτι που τα κάνει και… ελκυστικά. Δυστυχώς, όμως, με το τηγάνισμα απορροφούν πολύ λάδι, αυξάνοντας τα λιπαρά και τις θερμίδες τους. Συν του ότι το τηγανητό λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνει τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μας οδηγούν σε γήρανση και φθορά.

Τι να διαλέξετε αντί για τηγανητά: Ψητά ή stir fry. Το ψητό φαγητό μπορεί να είναι επίσης τραγανό, χωρίς να απορροφά τόσο λίπος και λάδι, ενώ η καλύτερη λύση είναι να ζητήσετε το φαγητό σας να ψηθεί σε λιγοστό λάδι.

Ογκρατέν
Το ξέρουμε ότι ακούγεται πολύ… γαλλικό και νόστιμο, στην πραγματικότητα, όμως, ένα ογκρατέν πιάτο σημαίνει απλά πολύ τυρί, κρέμα γάλακτος και βούτυρο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα, που σημαίνει ότι δεν αναφερόμαστε στα πιο υγιεινά και διαιτητικά υλικά.

Τι να διαλέξετε αντί για ογκρατέν: Φαγητά μαγειρεμένα με την άνω αντίσταση του φούρνου που προσφέρεται για γκρατινάρισμα και ρόδισμα στην επιφάνεια των φαγητών, έτσι ώστε να κερδίσετε την τραγανή αίσθηση, χωρίς τα έξτρα λιπαρά και τις θερμίδες.


Μπρεζέ
Μπορεί να είναι νόστιμο και δελεαστικό, όταν κάτι όμως είναι μπρεζέ, σημαίνει πως έχει μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά και λίπος για αρκετές ώρες, κάτι που το καθιστά μια όχι ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή.

Τι να διαλέξετε αντί για μπρεζέ: Φαγητά μαγειρεμένα στο γκριλ, όπου χρησιμοποιείται ξηρή θερμότητα και το φαγητό δεν χρειάζεται να “κάθεται” στο λίπος για ώρες. Αυτό σας γλιτώνει από τα περιττά λιπαρά και από τις παραπανίσιες θερμίδες.

Πιάτα αλά κρεμ
Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα κοτόπουλο αλά κρεμ. Tο γεγονός, όμως, ότι η κρέμα γάλακτος είναι το πλέον λιπαρό μέρος που παίρνουμε από το γάλα, την καθιστά πλούσια σε γεύση και υφή, πλούσια, όμως, και σε λιπαρά και θερμίδες.

Τι να διαλέξετε αντί για αλά κρεμ: Ψητά. Το ψήσιμο χρησιμοποιεί ξηρό αέρα, ο οποίος αναδύει τη φυσική γεύση ενός φαγητού με τα ζουμιά του, χωρίς να σας κάνει να αισθανθείτε την επιθυμία για έξτρα λιπαρά. Αν, μάλιστα, προσθέσετε λεμόνι, μουστάρδα και πιπέρι, η γεύση θα απογειωθεί.


Πιάτα με πολύ βούτυρο
Το έξτρα βούτυρο στα πιάτα χαρίζει νοστιμιά και πιο γεμάτη υφή. Όλα αυτά, όμως, έρχονται με κόστος έξτρα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, τα οποία είναι ακατάλληλα για την υγεία της καρδιάς.

Τι να διαλέξετε αντί για φαγητά με βούτυρο: Προτιμήστε, όσο γίνεται περισσότερο, τα ποσαρισμένα φαγητά (πουλερικά, αβγά, ψάρια, φρούτα κ.ά.), δηλαδή αυτά που έχουν σιγοβράσει σε νερό, ζωμό ή κρασί και αποτελούν επιλογές με χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες, χωρίς να χάνουν σε γεύση.

Extra tips από την ειδικό για να προστατέψεις τα κιλά σου!

Ρωτήστε πως είναι μαγειρεμένο
Τα περίεργα ονόματα στα πιάτα ενός καταλόγου παραπλανούν και ενθουσιάζουν. Μην ντρέπεστε να ρωτήσετε πως είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό πριν παραγγείλετε. Αποφύγετε οτιδήποτε γράφει σωτέ, πανέ, τηγανιτό, αλά κρεμ. Προτιμήστε πιάτα τα οποία είναι στο γκριλ, ψητά στο φούρνο, στον ατμό ή βραστά.

Ανακαλύψτε τις “κρυμμένες” θερμίδες του καταλόγου
Μπορείτε να αποφύγετε τα πλούσια σε θερμίδες πιάτα αν διαβάσετε προσεκτικά το μενού. Περιγραφές όπως: πανέ, γκρατινέ, κρεμώδης, με γέμιση τυριών, βουτύρου, τραγανό, υποδηλώνουν πολλά γραμμάρια λίπους και θερμίδες.

Επιλέξτε το σωστό μέγεθος μερίδας
Αποφύγετε το “μεγάλο” μέγεθος, τις super-sized ή extra large μερίδες. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το παιδικό μενού, στο οποίο συνήθως σερβίρονται μικρότερες μερίδες.

Αλλάξτε την συνταγή
Μην διστάσετε να τροποποιήσετε την παραγγελία σας και ιδιαίτερα τα συνοδευτικά και τη γαρνιτούρα. Μπορείτε να ζητήσετε χωριστά τη σως από τη σαλάτα ή το τυρί από τα ζυμαρικά έτσι ώστε να ελέγξετε εσείς την ποσότητα που θα προσθέσετε. Επίσης, αντί για τηγανιτές πατάτες ως γαρνιτούρα, ζητήστε λαχανικά στον ατμό ή βραστό ρύζι.

Προσοχή στα … ορεκτικά και τα συνοδευτικά
Σε πολλά εστιατόρια, με την άφιξή μας στο τραπέζι, μας προσφέρουν πλήθος από διαφορετικά είδη ψωμιού, κριτσίνια, παξιμαδάκια σε συνδυασμό με ελιές ή κάποιο ντιπ. Για να αποφύγουμε την “επικίνδυνη” πρόσληψη θερμίδων πριν καν φτάσει το πιάτο μας, μπορούμε να ζητήσουμε από το σερβιτόρο να μην τα αφήσει στο τραπέζι μας ή να πάρουμε μία μικρή ποσότητα από το καλαθάκι με τα ψωμάκια και να το επιστρέψουμε πίσω.

Μακαρόνια και πίτσα…
Η παραγγελία μία μακαρονάδας θα αποδώσει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά αν τα μακαρόνια “κολυμπούν” στην κρέμα γάλακτος ή σε μία λιπαρή σάλτσα τυριών. Καλύτερη επιλογή είναι η κόκκινη σάλτσα ντομάτας καθώς και ο συνδυασμός ζυμαρικών και θαλασσινών, όπου συνήθως η συνταγή δεν περιέχει βούτυρο.

Στην πιτσαρία, χρειάζεται προσοχή στην παραγγελία και με τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων. Ζητήστε πίτσα με λεπτή ζύμη, ενισχύστε την με λαχανικά όπως μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα και ελαττώστε όσο γίνεται τα αλλαντικά και τα λουκάνικα.

Επιδόρπιο… Η δύσκολη ώρα
Τα φρέσκα φρούτα αποτελούν την καλύτερη επιλογή και πλέον υπάρχουν ως επιδόρπιο στα περισσότερα εστιατόρια αλλά και αλυσίδες fast-food chains. Βέβαια, οι πειρασμοί είναι πολλοί. Αν τελικά υποκύψετε σε ένα cheesecake ή σε ένα σουφλέ σοκολάτας, τουλάχιστον μοιραστείτε το με την παρέα σας.

Επιλέξτε μέρος με πολύ φως
Ναι, οι οπτικές επιλογές του περιβάλλοντος καθορίζουν τις επιλογές μας αλλά και τον προσδιορισμό του κορεσμού. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έγινε σε συμμετέχοντες που είχαν γεύμα σε εστιατόριο με φως και σε απόλυτο σκοτάδι, αποδείχθηκε ότι όσοι έτρωγαν στα σκοτεινά, είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για περισσότερο φαγητό και για επιδόρπιο. Καλύτερα, λοιπόν να απολαύσετε το φως των κεριών όταν ολοκληρώσετε το γεύμα σας!

Όλες οι σαλάτες δεν είναι και … διαιτητικές!
Αποφύγετε να παραγγείλετε την πιο περίεργη σαλάτα, με τα περισσότερα υλικά και το περίεργο dressing που έχει ο κατάλογος, εκτός αν αυτό το πιάτο θα είναι και το κυρίως! Πολλές σαλάτες σε εστιατόρια περιέχουν κρουτόν (που συνήθως είναι τηγανιτά), μαγιονέζα , τριμμένο τυρί, σάλτσες με αρκετό ελαιόλαδο, αλλαντικά. Και φυσικά όλα αυτά ανεβάζουν τις θερμίδες! Προτιμήσετε απλές σαλάτες, που έχουν μόνο λαχανικά και ζητήσετε χωριστά το ελαιόλαδο ώστε να ελέγξετε τη ποσότητα καλύτερα.


Read More

And More