Τα μεγαλύτερα λάθη της καθημερινής μας διατροφής. Για να μην τα ξανακάνουμε!

Το ξέρω αγαπημένη μου ότι προσπαθείς να χάσεις κιλά… Και συνήθως ξεκινάς δίαιτα ή -ακόμα χειρότερα- μειώνεις αρκετά το φαγητό και πεινάς σαν λύκος. Καταρχάς, πρέπει να ηρεμήσεις και να συνειδητοποιήσεις πως η απώλεια βάρους δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη. Κούλαρε. Πάρτο απόφαση, βάλε στόχο και απλά κράτα το λόγο που έδωσες στον εαυτό σου. Πριν όμως αρχίσεις να καταπιέζεσαι, σου έχω μια καλύτερη λύση. Διόρθωσε τα λάθη που κάνουμε σχεδόν όλες στην καθημερινότητά μας και σου υπόσχομαι ότι θα δεις τη ζυγαριά να πέφτει. Ποια είναι αυτά; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βιολέτα Τζεμολλάρι είναι εδώ για να μας πει τα 10 βασικά λάθη που πρέπει να διορθώσουμε και φυσικά κάπως έτσι θα αδυνατίσουμε…

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση! Όμως, ένα φυσιολογικό βάρος είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί όταν οι σωστές επιλογές γίνουν τρόπος ζωής. Με άλλα λόγια, οι στόχοι απώλειας βάρους είναι πιο εφικτοί όταν οι υγιείς επιλογές μετατρέπονται σε υγιείς συνήθειες. Οι πιο απλές και ασυνείδητες συνήθειες είναι και αυτές που μας προσθέτουν βάρος και εκείνες που δεν μας επιτρέπουν να το χάσουμε.

Παρακάτω αναφέρονται 10 συνήθειες που προσθέτουν βάρος και πρέπει να διορθώσουμε…


1. Δεν έχεις τις κατάλληλες προμήθειες
Η προετοιμασία στην περίπτωση που θέλεις να ξεκινήσεις διατροφή έχει μεγάλη σημασία. Έχοντας ένα ψυγείο και ένα ντουλάπι εφοδιασμένο με τα σωστά τρόφιμα, όπως ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, ελιές, δημητριακά – ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρυζογκοφρέτες, cream crackers σικάλεως, φρούτα, λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί, θα σε βοηθήσει να τρως ό, τι πρέπει, όταν πρέπει.

Η προετοιμασία σημαίνει επίσης να γνωρίζεις τις αδυναμίες σου και να έχεις υγιείς εναλλακτικές λύσεις για να τις περιορίσεις. Αν για παράδειγμα έχεις αδυναμία στα γλυκά, φρόντισε να έχεις στο σπίτι φρέσκα φρούτα ή ζελέ χωρίς ζάχαρη, για να ικανοποιήσεις την επιθυμία σου για γλυκό.

2. Δεν πίνεις αρκετό νερό
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθάει το δέρμα σου να φαίνεται νεανικό και σφριγηλό, καθώς και το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, δηλαδή να μην έχεις δυσκοιλιότητα. Αλλά η σωστή ενυδάτωση μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.

Η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ήπιας αφυδάτωσης. Πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν το υποτονικό αίσθημα της αφυδάτωσης νομίζοντας πως πρέπει να φάνε ώστε να πάρουν ενέργεια, ενώ στην πραγματικότητα απλώς διψάνε.

Μια μελέτη έδειξε σαφή σχέση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης νερού και της αυξημένης απώλειας βάρους. Τα αποτελέσματα αυτής παρουσιάστηκαν σε μια συνάντηση της American Chemical Society, όπου ερευνητές από την Virginia Tech επιβεβαίωσαν ότι εκείνοι που έπιναν δυο ποτήρια νερό πριν από τα τρία ημερήσια γεύματα τους έχασαν περίπου πέντε κιλά περισσότερα από εκείνους που έκαναν δίαιτα αλλά δεν έπιναν νερό.


3. Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη αυξάνει τον κορεσμό και σε κάνει να νιώθεις πλήρης με αποτέλεσμα να τρως λιγότερο. Οι υγιεινές επιλογές άπαχης πρωτεΐνης περιλαμβάνουν: το κοτόπουλο, το χοιρινό φιλέτο, τα άπαχα κομμάτια βόειου κρέατος και τα θαλασσινά. Καλές πηγές πρωτεΐνες στα γεύματά σας είναι και τα αυγά, το τυρί, οι ξηροί καρποί και το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι.

4. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου φαίνεται να αποτελεί μείζονα παράγοντα για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ο λόγος είναι η διαταραχή των ορμονών του ύπνου, συγκεκριμένα της λεπτίνης και της γκρελίνης. Η στέρηση ύπνου προκαλεί μείωση των επιπέδων λεπτίνης, προκαλώντας την αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης. Τα υψηλά επίπεδα γκρελίνης διεγείρουν την όρεξη, ενώ τα χαμηλά επίπεδα λεπτίνης σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο πεινασμένη όταν ξυπνάς και πιθανόν βαρύτερη.

5. Παραλείπεις το πρωινό
Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο να βρεις χρόνο για το πρωινό γεύμα, λόγω της βιασύνης το πρωί, αλλά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος ή να το σταθεροποιήσεις, πρέπει να κάνεις μια επιπλέον προσπάθεια. Το πρωινό βοηθάει στην ενεργοποίηση και στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, κάνοντας τις σωστές καύσεις.

Ένα σωστό πρωινό συνδυάζει σύνθετους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες και λίγο υγιές λίπος. Δοκιμάστε να φάτε μια ομελέτα με δύο αυγά, μια φέτα φρυγανιά ολικής αλέσεως, ένα γιαούρτι με μια χούφτα μούρα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα καρύδια ή ένα μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως, αποξηραμένα φρούτα και ένα ποτήρι γάλα.


6. Αποφεύγεις τη μυϊκή ενδυνάμωση
Δεν θα πετύχεις τους στόχους απώλειας βάρους εύκολα μόνο μέσω της διατροφής και της αερόβιας άσκησης. Ένα σχήμα που συνδυάζει την άρση βαρών και την αερόβια άσκηση βελτιστοποιεί το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Οι μελέτες έχουν δείξει μια σημαντική σχέση μεταξύ της άρσης βαρών και της απώλειας βάρους. Ενώ τόσο η άρση βαρών όσο και οι καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις βοηθούν να κάψεις θερμίδες και ενισχύουν το μεταβολισμό, η αερόβια άσκηση αυξάνει το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης και για μικρό χρονικό διάστημα μετά την άσκηση. Η άρση βαρών, ωστόσο, αυξάνει το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά. Αυτή η συνεχής καύση θερμίδων από την άρση βαρών μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες, ακόμη και ημέρες.

7. Αφήνεις ένα λάθος να σου χαλάσει όλο το πρόγραμμα
Πολλές φορές μπορεί να υποκύψεις και να προτιμήσεις ένα ανθυγιεινό γεύμα. Λάθη συμβαίνουν και στη διατροφή. Συγχώρησε τον εαυτό σου για αυτό και να συνέχισε αμέσως το πρόγραμμα διατροφής σου. Αν κάνεις ένα γεύμα λάθος, δεν σημαίνει ότι έχεις το ελεύθερο το υπόλοιπο της ημέρας να μην ακολουθήσεις το πρόγραμμά σου. Όσοι παραιτούνται για το υπόλοιπο της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα ή του έτους λόγω μια στιγμιαίας οπισθοδρόμησης, δεν θα επιτύχουν ποτέ την απώλεια και συντήρηση βάρους που επιθυμούν. Λάθη συμβαίνουν και η μάχη της απώλειας βάρους κερδίζεται και χάνεται από το πώς ανταποκρίνεσαι στα λάθη αυτά. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και να προχωρήσεις συνεχίζοντας κανονικά το πρόγραμμά σου.

8. Τρως χωρίς να πεινάς
Μην τρως παρέα με την τηλεόραση. Έχοντας τα γεύματα και τα σνακ μπροστά στην τηλεόραση κάνεις άσκοπη κατανάλωση θερμίδων, δηλαδή τρως όχι επειδή είσαι πεινασμένη, αλλά επειδή υπάρχει το φαγητό μπροστά σου. Λάθος!

9. Τρως γρήγορα
Προσπάθησε να τρως αργά και να μασάς καλά το φαγητό σου! Η μάσηση μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να προάγει την απώλεια βάρους και να επηρεάσει τη διατροφική πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Μασώντας την τροφή καλύτερα, θα βελτιώσεις την πέψη σου, θα απορροφήσεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά και θα ελέγξεις καλύτερα την πρόσληψη θερμίδων.

10. Δεν έχεις φυσική δραστηριότητα
Πρέπει να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Η αύξηση του καρδιακού σου ρυθμού και το κάψιμο των θερμίδων δεν πρέπει να περιορίζεται στις επίσημες προπονήσεις. Μπορείς να χάσεις επιπλέον θερμίδες με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων σωματικής δραστηριότητας στις καθημερινές σας δραστηριότητες… Ανέβα τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσεις το ασανσέρ, πάρκαρε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά ώστε να περπατήσεις λίγο μέχρι το σπίτι κλπ. κλπ.

Υ.Γ.: Εάν αυτές οι συνήθειες σου φαίνονται γνώριμες, ο καλύτερος χρόνος για να αρχίσεις να τις αλλάζεις είναι τώρα. Για κάθε κακή συνήθεια, υπάρχει μια καλή συνήθεια. Και ο μόνος τρόπος για να μετατρέψεις τις υγιεινές επιλογές σε υγιείς συνήθειες, είναι η επανάληψη.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Read More

And More