Tips για να προστατέψεις τα κιλά σου από τη θερμιδική βόμβα του πασχαλινού τραπεζιού

It’s the final countdown! Όλο αυτό το χρονικό διάστημα (μπορεί και λίγες μέρες μόνο) στερήθηκες πολλά. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι περιμένεις πως και πως την Κυριακή ή το βράδυ του Σαββάτου για να φας το κρεατάκι που τόσο σου έλειψε, γαλακτοκομικά (και με το παραπάνω), γλυκά (πολλά γλυκά) και γενικά οτιδήποτε που τρώγεται και πέσει στο βλέμμα σου εκείνη τη στιγμή. Εξάλλου είναι γεγονός πως μετά τη μονοφαγία και τη στέρηση, έρχεται η υπερφαγεία. Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές…

Ας είμαστε ρεαλίστριες. Πασχαλινό τραπέζι χωρίς θερμίδες δεν γίνεται. Πασχαλινό τραπέζι με περιορισμένες θερμίδες όμως και με tips που θα προστατέψουν τα κιλά σου, φυσικά και γίνεται. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, μας δίνει έξυπνες συμβουλές που θα προστέψουν το σώμα μας από τη θερμιδική βόμβα του γιορτινού τραπεζιού, αλλά και εμάς από την κρίση πανικού που θα πάθουμε όταν δούμε τον αριθμό στη ζυγαριά μας.

1. Μην πας νηστική στο πασχαλινό τραπέζι. Ένα φυσιολογικό πρωινό, για παράδειγμα ένα τοστ ή μια λεπτή φέτα τσουρέκι (αν δεν έχεις σκοπό να φας γλυκό στο κυρίως γεύμα) και ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι για κολατσιό, θα σε φτάσουν στο τραπέζι με πιο ψύχραιμη διάθεση

2. Μην ξεχάσεις να φας σαλάτα, ειδικά όσο ψήνονται τα κρεατικά, αλλά και λίγη πριν το γεύμα. Οι φυτικές ίνες είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν στον ταχύτερο κορεσμό

3. Προσπάθησε να τρως αργά και να αφήνεις το πιρούνι σου κάτω.

4. Δεν χρειάζεται να επιβαρυνθείς θερμιδικά από το ψωμί ή το τυρί που τα τρως ούτως ή άλλως καθημερινά

5. Απόφυγε όσο γίνεται το ορατό λίπος. Στην πραγματικότητα δύο πράγματα μπορούν να σε παχύνουν στο πασχαλινό τραπέζι: το λίπος από τα κρεατικά και τα άσκοπα συνοδευτικά, για παράδειγμα πατάτες, τυροπιτάκια.

6. Προσπάθησε να κάθεσαι όσο τρως και να σερβίρεις κανονικά στο πιάτο. Με λίγα λόγια, όσο γίνεται μην τσιμπολογάς

7. Μην κάνεις υπερβολή στο αλκοόλ. Μπορείς να απολαύσεις μια μπύρα ή 1-2 ποτηράκια κρασί με το φαγητό σου χωρίς να επιβαρύνεις σημαντικά το θερμιδικό άθροισμα της ημέρας. Το αλκοόλ εξάλλου μπορεί να σε κάνει να… χαλαρώσεις ακόμα περισσότερο με τη δίαιτά σου.

8. Προσοχή στα αναψυκτικά! Σε καμία περίπτωση δεν έχεις ανάγκη και τη ζάχαρη από τα αναψυκτικά, οπότε μπορείς να προτιμήσεις τη light εκδοχή τους, αρκεί να μην τα καταναλώνεις για να συνεχίσεις να τρως.

9. Μεγάλη προσοχή χρειάζονται και τα γλυκά. Αν δεν μπορείς να τα αποφύγεις, προτίμησε μια μπάλα παγωτό

10. Συνήθως το κυρίως γεύμα είναι το μεσημεριανό, οπότε στο βραδινό γεύμα του Πάσχα καλό είναι να φερθείς με σύνεση και να φας κάτι ελαφρύ, για παράδειγμα μια σαλάτα ή ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο.

Καλές γιορτές!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More