Τριήμερο, πάρτυ, φαγητό! Tips για να χάσεις κιλά χωρίς να καταστρέψεις τη διασκέδασή σου

Ο στόχος σου να χάσεις κιλά είναι μια σχεδόν εύκολη διαδικασία μεταξύ της Δευτέρας και της Παρασκευής, μέχρι που εκτροχιάζεται όταν καταφτάνει το Σαββατοκύριακο. Και ακόμα χειρότερα, όταν καταφτάνει κάποια αργία ή ένα τριήμερο. Ο σύντροφός σου και οι φίλοι σου σε βομβαρδίζουν με διάφορες ιδέες, όπως εκδρομές, brunch, cocktails, cinema, εστιατόρια που καταστρέφουν εντελώς τα σχέδιά σου για απώλεια βάρους και ένα healthy lifestyle. Βασικά δεν είναι έτσι ακριβώς αν το καλοσκεφτείς…

Αν θέλεις να είσαι προσεκτική και να διατηρήσεις ή να χάσεις κάποια κιλά μπορείς να το κάνεις χωρίς να καταστρέψεις την κοινωνική σου ζωή ή να μένεις στην απ’ έξω, αλλά μάλλον δεν ξέρεις τον τρόπο. Κι εγώ τι ρόλο παίζω; Αποφάσισα να δώσω ένα τέλος σε αυτό το βάσανο που σε περικυκλώνει κάθε φορά που είναι να βγεις ή να πας κάποια εκδρομή, προτείνοντας κάποια εύκολα tips που κυριολεκτικά πιάνουν τόπο. Τσέκαρε παρακάτω και θα καταλάβεις…

ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΤΑΡΕΙΣ…



1. Επέλεξε ποτά με λιγότερες θερμίδες…

Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη! Πιστεύω πως ήδη γνωρίζεις ότι cocktail ίσον ζάχαρη (πολλή ζάχαρη) ίσον θερμίδες (πολλές θερμίδες). Και πριν προλάβεις να δικαιολογήσεις αυτά τα γευστικά ποτά, να σου εξηγήσω πως τα φρούτα που περιέχουν δεν είναι καν αγνά και φρέσκα φρούτα, σαν αυτά που βρίσκεις στο μανάβικο. Αντιθέτως είναι σε μορφή μαρμελάδας ή πουρέ, που για να αποκτήσουν αυτή τη μορφή έχει βάλει το χεράκι της η ανεπιθύμητη ζαχαρίτσα.

Όποτε, κοίταξε να δεις τι θα κάνεις για αυτό! Επέλεξε κάποιο ποτό με λιγότερες θερμίδες, όπως μπύρα, κρασί, τζιν, βότκα, τα οποία ναι μεν θα σε ανεβάσουν ψυχολογικά, αλλά από την άλλη δεν θα ανεβάσουν τον αριθμό στη ζυγαριά σου. Προσοχή όμως, μην το παρακάνεις με την ποσότητα. Θυμήσου ότι αν είσαι σε φάση δίαιτας δικαιούσαι 3-4 ποτήρια την εβδομάδα.


2. … και τσίμπησε κάτι πριν βγεις από το σπίτι.

Ο νούμερο ένα κάνονας για να έχεις τον έλεγχο των θερμίδων, είναι να μην βγαίνεις ποτέ για ποτό με άδειο στομάχι. Γιατί πρώτον, θα έρθεις αντιμέτωπη με την καούρα και το βαρύ κεφάλι και δεύτερον θα πέσεις με τα μούτρα στους ξηρούς καρπούς και τα ποπ-κορν. Και όχι απλά θα πέσεις με τα μούτρα, αλλά θα παρακαλάς τον barman να σου ξαναγεμίσει το κυπελλάκι με τα αλατισμένα φιστίκια για ακόμα μια φορά.

Τι κάνεις για αυτό; Πριν διαβείς το κατώφλι της πόρτας σου, προτίμησε να έχεις φάει ένα γεύμα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Τι σου είπα τώρα; Με απλά λόγια, φάε ένα γιαούρτι με μήλο και φυστικοβούτυρο.

3. Μήπως να παραγγείλεις ένα πότο που δεν σου αρέσει;
Όχι δεν είμαι τρελή, αλλά αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει το martini, αλλά σιχαίνεσαι την τεκίλα, τότε θα παραγγείλεις τεκίλα. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταναλώσεις λιγότερο αλκοόλ, λόγω του ότι το όχι και τόσο γευστικό ποτάκι σου δεν σε εμπνέει να το πιεις μια κι έξω, φωνάζοντας σε όλη την παρέα “Άσπρο πάτο”.

4. Σφηνάκια, υποβρύχια και κανάτες… say no!
Ντάξει, το ξέρω ότι θα ήθελες με χαρά να τσουγκρίσεις το σφηνάκι σου με την υπόλοιπη παρέα, βλέποντας τη μισή ποσότητα αλκοόλ να αδειάζει στο χέρι σου, αλλά ποιος ο λόγος να καταναλώσεις μια δόση ποτού μέσα σε 2 δευτερόλεπτα (και πολύ λέω), ενώ θα μπορούσες να το επιλέξεις σαν κανονικό ποτό σε συνδυασμό με σόδα ή στημένο χυμό λεμονιού; Αφού θα τις πάρεις που θα τις πάρεις τις θερμίδες, τουλάχιστον να απολαύσεις και τη χρονική του διάρκεια.


5. Ενδιάμεσα στα ποτά πιες νερό ή no alcohol drinks

Ναι το ξέρω ότι δεν είσαι σπασικλάκι για να κάνεις κάτι τέτοιο, αλλά αυτή η έξυπνη κίνηση μπορεί όντως να μειώσει τις θερμίδες που λαμβάνεις και να σε κρατήσει μακριά από το hangover. Το νερό (ειδικά αν το πίνεις με καλαμάκι) θα σου δώσει την αίσθηση ότι δεν στέκεσαι με άδεια χέρια, ενώ ταυτόχρονα θα σε ενυδατώσει. Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν πολλές μπύρες χωρίς αλκοόλ που μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο ποτό, χωρίς να σε φορτώσει με ένα κάρο θερμίδες.

Δεν σου είπα να πιεις μόνο αυτές τις επιλογές όταν θα βγεις έξω, αλλά μπορείς να το δεις σαν ένα tip που θα σε “σβήσει” λίγο πριν περάσεις στο επόμενο ποτό σου.

6. Κράτησε ένα υγιεινό γεύμα για την επιστροφή στο σπίτι
Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να τριγυρνάς στις καντίνες και στα fast food μετά το ξενύχτι. Το στομάχι σου όμως και η ζυγαριά σου συμφωνούν με αυτό; Τα λιπαρά και γεμάτα αλάτι γεύματα, όχι απλά θα αυξήσουν τα κιλά σου και την κατακράτηση υγρών, αλλά θα κάνουν πιο έντονη την αίσθηση του hangover λόγω της αφυδάτωσης που δημιουργούν.

Έχε λοιπόν έτοιμο από πριν ένα μικρό σάντουιτς με αυγό και διάφορα λαχανικά και δείξε στους φίλους σου πως δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις από το λιπαρό burger που επέλεξαν εκείνοι.


ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΝΑ ΦΑΣ ΕΞΩ…


1. Γίνε menu stalker
Σε πήραν οι φίλοι σου τηλέφωνο και σε πληροφόρησαν ότι το βράδυ θα επισκεφτείτε το πιο hot εστιατόριο της πόλης που μόλις άνοιξε. Για να μην βρεθείς λοιπόν αντιμέτωπη με πιάτα και εδέσματα που μπορεί να καταστρέψουν τη δίαιτά σου, μπες στο online menu τους και τσέκαρε τι επιλογές έχεις που μπορείς άφοβα να απολαύσεις.

Εάν από την άλλη δεν μπορείς να βρεις κάτι στο menu που να σε εμπνέει, πες ευγενικά στους φίλους σου ότι θα προτιμούσες να πηγαίνατε στο αγαπημένο και παρεΐστικο στέκι σας που συνηθίζετε τόσα χρόνια και που σίγουρα υπάρχει κάτι σε πιο light εκδοχή για να απολαύσεις.


2. Φάε ένα σνακ 30 λεπτά πριν ξεκινήσεις για το εστιατόριο

Όχι δεν προσπαθώ να σε καταστρέψω και να σε γεμίσω με θερμίδες. Αντιθέτως θα έλεγα! Ενώ λοιπόν έχεις ολοκληρώσει το μακιγιάζ και τα μαλλιά σου, κάνε ένα διάλειμμα από την προετοιμασία σου και φάε ένα τοστ ή δύο φρούτα. Αυτό θα καταλαγιάσει την πείνα σου και θα σε κρατήσει μακριά από διάφορες διατροφικές παγίδες. Τι εννοώ; Εάν έχεις γεμίσει ελαφρώς το στομάχι σου με κάτι, δεν θα κάνεις σαν λυσσασμένη ή σαν να έχεις να φας 15 χρόνια κοιτώντας τον κατάλογο. Το μισο-γεμάτο στομάχι σου θα σε αφήσει να κάνεις πιο υγιεινές και σωστές επιλογές, χωρίς να υποκύψεις σχεδόν σε όλα τα φαγητά του καταλόγου… αλμυρά και γλυκά!

3. Μην παραγγείλεις ποτό
Καλό θα ήταν να αφήσεις τον κατάλογο των ποτών για τους υπόλοιπους της παρέας. Το ποτό θα σε φορτώσει με extra θερμίδες, που πραγματικά δεν χρειάζεται να λάβεις τη συγκεκριμένη φάση. Θυμήσου ότι βγήκες για να απολαύσεις το φαγητό, οπότε καλύτερα να φας λίγο παραπάνω παρά να πιεις.

4. Να είσαι η πρώτη της παρέας που θα παραγγείλει
Προσπάθησε όταν κάτσεις στο τραπέζι να μην επηρεαστείς από τις επιλογές των άλλων και να κάνεις focus στο δικό σου πιάτο. Δες τι σου ταιριάζει περισσότερο, πες το πρώτη στον σερβιτόρο και μετά άφησε τους υπόλοιπους να δώσουν την παραγγελία τους. Ακόμα και να το έχεις μετανιώσεις δύο λεπτά μετά, δεν θα μπορείς να το αλλάξεις. Και καλύτερα εδώ που τα λέμε…


5. Ξεκίνα με τη σαλάτα

Ένα εύκολο tip που θα σε κρατήσει μακριά από την υπερκατανάλωση και τη λαιμαργία. Πάρε μια σαλάτα μόνο για σένα και γέμισε το μισό σου στομάχι με αυτήν. Το άλλο μισό γέμισέ το με ψητό ψάρι, κρέας ή μακαρόνια και μετά stop! Εξάλλου δεν θα έχει μείνει άλλος χώρος για τα τηγανιτά κολοκυθάκια και το σαγανάκι…

6. Ψωμί και επιδόρπιο… για ακόμα μια φορά πες όχι
Είπαμε να πάμε για φαγητό, αλλά μην ξεφύγουμε και τελείως. Εντάξει, απόλαυσες το πιάτο σου, έφαγες με ευχαρίστηση σχεδόν όλη τη σαλάτα, τσίμπησες και μερικές πατατούλες από το διπλανό, το ψωμί μέσα στο λάδι όμως τι το θες; Το ξέρεις ότι αυτό μπορεί να σε φορτώσει μέχρι και 200 θερμίδες; Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο τέλος έφαγες και σουφλέ σοκολάτας με παγωτό. Συν 500 θερμίδες δηλαδή. Πιστεύεις λοιπόν ότι αξίζει να υποκύψεις σε αυτά τα δύο; Ξανασκέψου το…



ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Το να είσαι κοινωνική και εξωστρεφής δεν συνάδει απαραίτητα με τη βόλτα για φαγητό ή για πότο. Μπορείς να παρακολουθήσεις με τους φίλους σου μαθήματα yoga, τένις, ή ακόμα και μια έκθεση σε κάποιο μουσείο. Μπορείς επίσης αντί να επισκεφτείς κάποιο εστιατόριο, να παρακολουθήσεις σεμινάρια μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής. Κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις πιο δραστήρια και δημιουργική!

Πάνω από όλα όμως μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου. Μην το ταλαιπωρείς με τις ακραίες συνήθειες και πράξεις του Σαββατοκύριακου ή του 3ημέρου!

Read More

And More