Χάσε λίπος: 10 tips να ακολουθήσεις και 5 που πρέπει… να αποχωριστείς!

Μπορεί κάποια πράγματα να τα συζητάμε ξανά και ξανά, αλλά όπως έλεγαν και οι παλιοί “Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως”. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για ακόμα μια φορά! Το λίπος είναι ένα από τα στοιχεία στο σώμα μας που μας ενοχλεί. Κάποιες το “φιλοξενούσαμε” ανέκαθεν, ενώ κάποιες άλλες το “υποδέχτηκαν” την περίοδο των γιορτών.

Ένας από τους στόχους μας λοιπόν είναι να έρθουμε αντιμέτωπες μαζί του και να το εξαφανίσουμε εντελώς από πάνω μας. Για αυτό το λόγο η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αναΐς Ρενούφ μας προτείνει 10 tips που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να πούμε αντίο στο ενοχλητικό λίπος και ακόμα 5 συνήθειες που ενισχύουν το πρόβλημα και πρέπει να αποχωριστούμε. Ο λόγος σε εκείνη…

Οι γιορτές τελείωσαν και οι περισσότερες από εμάς θέλουν να ξεκινήσουν την προσπάθεια για απώλειας βάρους και κυρίως να μειώσουν το λίπος. Η διαδικασία αυτή μπορεί να σου φαίνεται δύσκολη όμως υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν έτσι ώστε να χάσεις ευκολότερα την περίσσεια λίπους. Παρακάτω θα βρεις τα 5 πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται και στην συνέχεια 10 έξυπνα tips που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια λίπους.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ…


1. Μην ακολουθείς εξαντλητικές δίαιτες

Είναι πολύ σημαντικό να μην ακολουθείς εξαντλητικές δίαιτες αλλά να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα περιέχει τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να σε κρατούν χορτάτη για όλη την ημέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς το να περιορίζεις τρόφιμα από τη διατροφή σου θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σου. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα θα στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο πως λιμοκτονεί και έτσι αυτό θα αντιδράσει επιβραδύνοντας τον μεταβολικό ρυθμό, προκειμένου να διατηρηθεί η υπάρχουσα ενεργειακή κατάσταση.

Το χειρότερο σε όλο αυτό είναι ότι εάν συνεχιστεί η εξαντλητική δίαιτα, ο οργανισμός θα αρχίσει να καίει μυϊκό ιστό και όχι λίπος. Αυτό δίνει στο λίπος ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς όσο επιβραδύνετε ο μεταβολισμός μας τόσο το λίπος διεκδικεί περισσότερο έδαφος στο σώμα μας.

2. Μην κοιμάσαι αργά
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Φινλανδία και η οποία εξέτασε ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων βρήκε ότι σε κάθε ζευγάρι διδύμων, το άτομο που κοιμόταν λιγότερο και είχε περισσότερο άγχος είχε πιο αυξημένο το σπλαχνικό λίπος.

3. Μην είσαι αδρανής
Το να είσαι καθιστή ή όρθια στο χώρο εργασίας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην περιφέρεια μέσης όσο και στη φυσική κατάσταση. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι ανακάλυψαν ότι η αδράνεια για 4 ώρες ή περισσότερο, απενεργοποιεί ένα ένζυμο το οποίο ελέγχει το μεταβολισμό του λίπους και της χοληστερόλης στον οργανισμό. Για να διατηρήσεις ενεργό το ένζυμο αυτό και έτσι να αυξήσεις την καύση λίπους, μείωσε τις περιόδους που είσαι καθιστή και προτιμήστε να είσαι περισσότερο όρθια, για παράδειγμα όταν μιλάς στο τηλέφωνο.

4. Μην παραλείπεις το πρωινό
Η κατανάλωση πρωινού αυξάνει το μεταβολισμό με το που ξεκινάει η μέρα, έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Όσο πιο υγιεινό είναι το πρώτο γεύμα τόσο καλύτερο είναι για τον οργανισμό. Σε μια μελέτη του American Journal of Epidemiology οι εθελοντές οι οποίοι κατανάλωναν το 22-55% των ημερήσιων θερμίδων από το πρωινό, αύξησαν το βάρος τους κατά 1,7 στα επόμενα 4 χρόνια, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν 0-11% των ημερήσιων θερμίδων τους από το πρωινό πήραν σχεδόν 3 κιλά.

5. Μην αποφεύγεις την πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για το σώμα καθώς βοηθά στη διατήρηση των μυών, που αποτελούν τον μεταβολικά ενεργό ιστό. Για να αυξήσεις την κατανάλωση πρωτεΐνης πρόσθεσαι σε κάθε γεύμα ή σνακ 90γρ. άπαχο κρέας ή 2κ.σ. καρύδια ή 240γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Επιπρόσθετα έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης επιταχύνει την καύση θερμίδων μετά το γεύμα έως και κατά 35%.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…


1. Κατανάλωσε βιολογικά προϊόντα όταν είναι εφικτό

Καναδοί ερευνητές αναφέρουν πως μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει οργανοχλωρίνες, οι οποίες είναι ρύποι από τα φυτοφάρμακα και αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα, οδηγεί σε μείωση του μεταβολισμού. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει λόγω των τοξινών οι οποίες επηρεάζουν την διαδικασία την ενεργειακής καύσης. Με άλλα λόγια λοιπόν, τα φυτοφάρμακα καθιστούν πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.

Είναι κατανοητό πως δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκονται αυτά τα προϊόντα. Σε γενικές γραμμές τα τρόφιμα στα οποία αφαιρείτε η φλούδα όπως το αβοκάντο, η μπανάνα και τα πορτοκάλια μπορούν να καταναλώνονται και ας μην είναι βιολογικά. Όμως είναι καλό να διαλέγουμε βιολογικά τρόφιμα όπως το σέλινο, τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα μούρα, τα νεκταρίνια, οι πιπεριές, το σπανάκι, το λάχανο, τα κεράσια, οι πατάτες και τα σταφύλια καθώς είναι τα τρόφιμα που τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

2. Πιες παγωμένο νερό
Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση 6 ποτηριών κρύου νερού την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολισμό κατά 50 θερμίδες ημερησίως, κάτι που είναι αρκετό για να χάσεις περίπου 2,5 κιλά μέσα σε ένα χρόνο χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια. Η αύξηση αυτή του βασικού μεταβολισμού μπορεί να προέρχεται από την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να ζεστάνει το νερό έτσι ώστε να είναι στην θερμοκρασία του σώματος.


3. Κατανάλωσε καυτερά τρόφιμα

Έχει αποδειχθεί πως η καψαϊκίνη, η οποία προσδίδει την καυτερή γεύση στην πιπεριά, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό. Σύμφωνα με το Journal of Nutritional Science and Vitaminology τρώγοντας περίπου 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη πιπεριά ενισχύεις το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός κατά 23%. Για αυτό λοιπόν αποθήκευσε ψιλοκομμένες πιπεριές για να τις προσθέτεις όταν μαγειρεύεις.


4. Πες ναι στις φυτικές ίνες

Μια έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα είδη φυτικών ινών μπορούν να αυξήσουν την καύση λίπους έως και 30%. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες έχουν αυξήσει λιγότερο το βάρος τους με την πάροδο του χρόνου. Προσπάθησε να καταναλώνεις περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 3 μερίδες φρούτων και σε 3 μερίδες λαχανικών.


5. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό το οποίο είναι απαραίτητο για την μεταφορά του οξυγόνου, το οποίο χρειάζονται οι μύες για την καύση του λίπους. Σε περίπτωση που δεν καταναλώνεις αρκετό σίδερο διατρέχεις τον κίνδυνο να νιώθεις ατονία και να μειώσεις το μεταβολισμό σου. Εξαιρετικές πηγές σιδήρου αποτελούν τα οστρακοειδή, το άπαχο κρέας, τα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το σπανάκι.

6. Κατανάλωσε περισσότερη βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την διατήρηση του μυϊκού ιστού. Καλές πηγές αποτελούν ο σολομός, ο τόνος, το εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά, τα αυγά και η ηλιακή ακτινοβολία.

7. Πιες καφέ ή τσάι
Η καφεΐνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, έτσι λοιπόν η καθημερινή κατανάλωση της μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό κατά 5-8% καίγοντας 98-174 επιπλέον θερμίδες ημερησίως. Από την άλλη ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό κατά 12%, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία. Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι κατεχίνες που βρίσκονται στο τσάι οδηγούν στην αύξηση του μεταβολισμού.

8. Πιες γάλα
Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως η ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία είναι κοινή σε πολλές γυναίκες, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Έρευνες επίσης δείχνουν πως η κατανάλωση ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μπορεί επίσης να φέρει τα ίδια αποτελέσματα.

9. Κατανάλωσε… αργιρίνη!
Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά το αμινοξύ αργινίνη το οποίο βρίσκεται άφθονο στο καρπούζι μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους σύμφωνα με το Journal of Nutrition. Σε μια εργαστηριακή μελέτη, όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν το αμινοξύ αργινίνη στη διατροφή παχύσαρκων ποντικών παρατήρησαν πως ενισχύθηκε η οξείδωση του λίπους και της γλυκόζης. Κατανάλωσε λοιπόν καρπούζι (όταν είναι η εποχή του φυσικά) και άλλες πηγές αργινίνης όπως τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

10. Ενυδατώσου
Όλες οι χημικές αντιδράσεις του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του μεταβολισμού, εξαρτώνται από το νερό. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Γιούτα, όταν είμαστε αφυδατωμένοι καίμε λιγότερες θερμίδες. Κατανάλωσε λοιπόν 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More