Αδυνάτισμα χωρίς φυτικές ίνες δεν γίνεται. Μάθε γιατί…

Πέρα από δίαιτα και ένα διατροφικό πρόγραμμα detox, ξέρεις πώς αλλιώς θα χάσεις τα κιλά των γιορτών; Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σου με περισσότερες φυτικές ίνες! Οι διαιτολόγοι τις περιλαμβάνουν απαραίτητα σε κάθε μενού αδυνατίσματος μιας και εκτός από τα αμέτρητα οφέλη τους στην υγεία, βοηθούν στο αδυνάτισμα, επιταχύνοντας τον κορεσμό!

Και θα σου εξηγήσει ακριβώς πώς λειτουργούν στον οργανισμό και στην απώλεια βάρους, ο σύμβουλος διατροφής και personal trainer, Θαλής Παναγιώτου.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Οι φυτικές ίνες μπορεί να μην ανήκουν στα λεγόμενα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι εξίσου απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Περνούν ανέπαφες στον οργανισμό μας μέχρι να φτάσουν στο παχύ έντερο και δεν απορροφώνται. Αυτή ακριβώς είναι κι η αιτία που ανεβάζει τη διατροφική αξία τους. Περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες, ολιγοσακχαρίτες, λιγνίνη κι άλλα φυτικά συστατικά. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί κι ένας τύπος αμύλου, το ανθεκτικό άμυλο, που «αντιστέκεται» στο λεπτό έντερο κατά την πέψη με αποτέλεσμα να περάσει -όπως προαναφέραμε- ανέπαφο στο παχύ.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ
-Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

-Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα κι άλλες δυσλειτουργίες του εντέρου, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του αλλά και στην πρόληψη από διάφορες ασθένειες – παθήσεις.

-Προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού κι έτσι χορταίνουμε εύκολα χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Επομένως οι φυτικές ίνες διατηρούν τη σιλουέτα μας και βοηθούν στην απώλεια βάρους αν αυτός είναι ο στόχος μας.

-Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως είναι η β- γλυκάνη, δεσμεύουν τη χοληστερόλη κι εμποδίζουν την αύξησή της στο αίμα.

-Τα τρόφιμα με φυτικές ίνες είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

-Προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη, αφού συμβάλλουν στην αργή και προοδευτική απορρόφηση των υδατανθράκων από το αίμα. Έτσι διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή χωρίς να αυξάνονται.

-Έρευνες θέλουν τις τροφές με φυτικές ίνες να μας προστατεύουν κι από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

-Οι φυτικές ίνες έχουν επίσης το φυτικό οξύ, που βοηθάει σημαντικά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό.

ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ
Οι έρευνες για τις φυτικές ίνες είναι πολλές και μάλιστα, αποτελούν σημείο αντιδικίας επί δεκαετίες. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι οτι οι ορισμοί και μέθοδοι μέτρησης των φυτικών ινών διαφέρουν. Σε γενικές γραμμές προτείνονται 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.


ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ

Άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Εκκολπώματα, Ελκώδη Κολίτιδα, Νόσο Crohn, ιστορικό γαστρίτιδας και διάρροιας πρέπει να προσέχουν πολύ την κατανάλωση φυτικών ινών και φυσικά να αποφεύγουν την υπερκατανάλωσή τους.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΦΥΤΙΚΕ ΙΝΕΣ
-Η β- γλυκάνη περιέχεται κυρίως στη βρώμη και το κριθάρι. Έτσι το πρωινό μας θέλουμε να έχει κάτι από αυτές τις τροφές συν μία φέτα μαύρο ψωμί.
-Ο ανθεκτικός τύπος αμύλου υπάρχει στα όσπρια και σε ημιαλεσμένους σπόρους.
-Φυτικές ίνες θα βρούμε ακόμη στις σαλάτες μας (2 μερίδες την ημέρα).
-Τα φρούτα αποτελούν μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών (2- 3 μερίδες την ημέρα). Προτίμησε τα αχλάδι και το μήλο.
-Στα όσπρια, κυρίως στα φασόλια, τα μαυρομάτικα και τον αρακά.
-Στο καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης.
-Στο καλαμπόκι και το αβοκάντο.
-Στα αμύγδαλα.

Επιμέλεια: Δέσποινα Θεοδωροπούλου

Read More

And More