ΕΠΙΠΕΔΗ ΚΟΙΛΙΑ: Τι να φας και τι να προσέξεις στις διακοπές για να αποφύγεις το φούσκωμα

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματά μας (και για αυτό το καλοκαίρι) είναι το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς που μας προκαλεί αμηχανία, εκνευρισμό και φυσικά μας εμποδίζει να φορέσουμε αυτό που θέλουμε. Κι όμως, αυτό το φαινόμενο δεν προέρχεται μόνο από λανθασμένες διατροφικές επιλογές, όπως τηγανιτά ή αλκοόλ, αλλά και από φρούτα ή λαχανικά της εποχής που πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους.

Όλα αυτά λοιπόν θα αναλύσουμε πιο κάτω, ώστε να ξέρεις κι εσύ αγαπητή μου αναγνώστρια τι να φας και τι να αποφύγεις στις καλοκαιρινές σου διακοπές για να μην έρθεις αντιμέτωπη με το… πρήξιμο. Γιατί καλό το φαγητό στις ταβέρνες ή στην παραλία, αλλά τι να το κάνεις αν μετά δεν μπορείς να κρύψεις αυτό το πρόβλημα ούτε με παρεό; Γι’ αυτό σου λέω, συνέχισε να διαβάζεις, ώστε σαν έξυπνο και ενημερωμένο κορίτσι να αποφύγεις αυτά τα προβλήματα που έχουν σκοπό να “τσαλακώσουν” την εικόνα σου.Ο λόγος στη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βιολέτα Τζεμολλάρι


SMART TIPS!

1. Παρακολούθησε την πρόσληψη φυτικών ινών
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά, αλλά η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό μέρος μιας σωστής διατροφής και για αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτή. Καλό θα ήταν να μην κάνεις απότομη μετάβαση από τα λευκά προϊόντα στα προϊόντα ολικής άλεσης και δοκίμασε να κάνεις σιγά σιγά αυτή την αντικατάσταση, για να παρατηρήσεις πώς αντιδρά το σώμα σου.

2. Μείωσε το αλάτι
Οι περισσότεροι ενήλικες, ηλικίας κάτω των 51, δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 2.300 mg νατρίου ανά ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Ενήλικες άνω των 51 ετών, θα πρέπει να καταναλώνουν κάτω από 1.500 mg.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μακροχρόνιων προβλήματων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πίεσης του αίματος. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ένα αλμυρό γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού, το οποίο προκαλεί φούσκωμα.

Μπορείς να αποφύγετε το πολύ αλάτι στη διατροφή σου, χρησιμοποιώντας γευστικά βότανα, μυρωδικά, μπαχαρικά, λεμόνι, ξύδι.


3. Απόφυγε τα λιπαρά τρόφιμα

Εδώ είναι μια άλλη παγίδα! Δυστυχώς, τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνει η κατάλληλη πέψη. Το λίπος κινείται αργά μέσα στον πεπτικό σωλήνα και αυτό προκαλεί πρήξιμο. Αν το φούσκωμα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μετά από γεύματα υψηλά σε λιπαρά, θα πρέπει να τα αποφεύγεις.

4. Μάσησε αργά
Μπορεί να έχεις τη συνήθεια να τρως γρήγορα το φαγητό σου, ειδικά όταν δεν έχεις χρόνο και βιάζεσαι, με αποτέλεσμα να καταπίνεις αρκετό αέρα και να δημιουργείται φούσκωμα στην κοιλιά. Όταν τρως πιο αργά μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τη συνολική πρόσληψη της τροφής και να χάσεις και βάρος!

5. Πήγαινε μια βόλτα
Δεν υπάρχει αμφιβολία για τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και την ευημερία. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση του αέρα στο έντερο που συμβάλλει στο φούσκωμα.


MAGIC FOODS! ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

Αγγούρι
Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τα αγγούρια για να μειώσουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια τους. Με την ίδια λογική όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το λαχανικό και για τη μείωση του πρηξίματος στην κοιλιά. Το αγγούρι περιέχει κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.


Μπανάνες, αβοκάντο, ακτινίδια, πορτοκάλια

Όντας πλούσια σε κάλιο εμποδίζουν την κατακράτηση νερού, με τη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου στο σώμα, και έτσι μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα που προκαλείται από το αλάτι. Ταυτόχρονα, τα παραπάνω τρόφιμα έχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν ή να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα, η οποία προκαλεί πρήξιμο και εκείνη φούσκωμα στην κοιλιά.


Παπάγια

Το ένζυμο που περιέχεται στην παπάγια (παπαΐνη) βοηθά να σπάσει τις πρωτεΐνες στο γαστρεντερικό σας σύστημα, γεγονός που καθιστά την πέψη ευκολότερη. Ο τροπικός αυτός καρπός έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου.


Σπαράγγι

Είναι μια υπερτροφή που καταπολεμάει το φούσκωμα. Προκαλεί διούρηση, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας ποσότητας του νερού, ανακουφίζοντας έτσι από οποιαδήποτε δυσφορία και φούσκωμα. Επίσης περιέχει πρεβιοτικά, τα οποία συμβάλουν στη στήριξη της ανάπτυξης των “καλών” βακτηρίων του εντέρου. Αυτό βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας του πεπτικού συστήματος για την πρόληψη ή και τη μείωση των αερίων. Τέλος, το λαχανικό αυτό περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, που βοηθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος.


Καρπούζι

Έχει 90% περιεκτικότητα σε νερό και για το λόγο αυτό θεωρείται φυσικό διουρητικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στη νεφρική λειτουργία. Αρκετοί επιστήμονες της υγείας και της διατροφής συνιστούν την κατανάλωση του πριν το γεύμα με άδειο στομάχι για να καθαρίζει ο οργανισμός από τις τοξίνες. Ενυδατώνει και προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού, ενώ η χαμηλή θερμιδική του αξία (30 θερμίδες στα 100 γραμμάρια) μας βοηθά να χάσουμε βάρος.


EXTRA INFO!

Όταν οι αλλαγές του τρόπου ζωής δεν βοηθούν
Το φούσκωμα είναι συνήθως η φυσική απάντηση του σώματος σε ορισμένα τρόφιμα ή συνήθειες. Όταν όμως το φούσκωμα δεν μειώνεται με διατροφικές αλλαγές, μπορεί να είναι κάποιο άλλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσεις με το γιατρό σου, ειδικά εάν συνοδεύεται με σοβαρές κράμπες και μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου. Πιθανά προβλήματα υγείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη)
  • Η νόσος Crohn
  • Οι τροφικές αλλεργίες
  • Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Η δυσανεξία στη λακτόζη

Read More

And More