Επιχείρηση αδυνάτισμα: Οι “υγιεινές” τροφές που σαμποτάρουν τη δίαιτά σου

Εδώ και αρκετά χρόνια, καταναλώνουμε κάποιες συγκεκριμένες τροφές που κάποιος – κάποτε μας εκμυστηρεύτηκε ότι ενισχύουν την απώλεια βάρους και επιταχύνουν τα αποτελέσματα που επιφέρει μια δίαιτα. Έχεις παρατηρήσει όμως, ότι ο αριθμός στη ζυγαριά σου δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Μήπως λοιπόν, φταίει η λανθασμένη επιλογή τροφών; Μήπως αυτές οι τροφές που νόμιζες ότι είναι σούπερ υγιεινές τελικά “σαμποτάρουν” την προσπάθειά σου γιατί έχουν πολλές θερμίδες; Βάζουμε ένα τέλος σε αυτόν τον προβληματισμό και δίνουμε το λόγο στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Μάρα Αθανασοπούλου, η οποία μας παρουσιάζει τι τροφές που δεν είναι τόσο light όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε και εναλλακτικούς τρόπους να τις καταναλώνουμε χωρίς να χαλάμε τη δίαιτά μας!

Προσέχεις τη διατροφή σου, αλλά κάτι δεν πάει καλά; Προσπαθείς να χάσεις το λίγο βάρος που έχει μπει τους τελευταίους μήνες, αλλά κάτι πάει στραβά και δεν υπάρχει αποτέλεσμα; Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα, αλλά μήπως τα σνακ που καταναλώνεις, δεν είναι και τόσο βοηθητικά όσο φαίνονται και πιστεύεις;

Μπάρες δημητριακών
Είναι το νούμερο ένα αγαπημένο σνακ πολλών, αφού είναι εύκολο στην μεταφορά και στην κατανάλωση και φυσικά είναι πολύ εύγεστο. Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα από μπάρες δημητριακών, τις οποίες μπορείς να συναντήσεις από το σούπερ μάρκετ μέχρι το πιο κοντινό περίπτερο. Δεν είναι, όμως, όλες τόσο αθώες! Κάποιες μπορεί να είναι τόσο θερμιδικά πυκνές, σε σημείο που μπορούν να θεωρηθούν θερμιδικές βόμβες. Και μπορεί να μην καταναλώνεις μία μπάρα με πολλές θερμίδες, αλλά να καταναλώνεις πολλές μπάρες κατά την διάρκεια της ημέρας, που και αυτό δεν είναι βοηθητικό.

Η λύση: Είναι προτιμότερο να επιλέγεις μπάρες χαμηλές θερμιδικά (π.χ. μπάρες με περίπου 90 θερμίδες) και να μην κάνεις κατάχρηση μέσα στην μέρα καταναλώνοντας πολλές από αυτές. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να αποτελέσουν μία άλλη επιλογή να αντικαταστήσεις τις μπάρες!

Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κριτσίνια
Σίγουρα είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα κουλούρι Θεσ/νικης ή κριτσίνια από μία τυρόπιτα ή ένα κρουασάν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Πολλοί φούρνοι, μάλιστα, παρασκευάζουν γιγάντια κουλούρια και κριτσίνια. Έτσι, καταλήγεις να έχεις καταναλώσει πολύ υδατάνθρακα και ζάχαρη, δίχως να το καταλάβεις.

Η λύση: Την επόμενη φορά, προσπάθησε να καταναλώσεις το μισό κουλούρι σε συνδυασμό με ένα ποτήρι φυσικό χυμό.

Δημητριακά
Δεν είναι τόσο αθώα, όσο φαίνονται. Τα δημητριακά, εκτός από την απλή σκέτη βρώμη, περιέχουν -άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο- ζάχαρη.

Η λύση: Προσπάθησε να καταναλώνεις αυτά που δεν έχουν πολλή ζάχαρη και κυρίως τις πρωινές ώρες. Τέσσερις κουταλιές της σούπας αρκούν για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης
Πράγματι, δεν τίθεται λόγος ότι τα ολικής άλεσης προϊόντα είναι καλύτερο να προτιμώνται από τα επεξεργασμένα – άσπρα προϊόντα. Είναι πολύ πιο υγιεινά και θρεπτικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν λιγότερες θερμίδες από τα άσπρα προϊόντα και μπορείς να τα καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες. Τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο γεύμα πολλών και όλοι τα καταναλώνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση. Γι΄αυτό ακριβώς συνηθίζουμε να τα σερβίρουμε σε μεγάλα πιάτα σχηματίζοντας ένα τεράστιο βουνό.

Η λύση: Την επομένη φορά προσπάθησε να ξεκινήσεις το γεύμα σου με αρκετή σαλάτα και να χρησιμοποιήσεις το πιάτο του φρούτου για να σερβίρεις τα μακαρόνια σου.

Σαλάτες
Υπάρχουν πολλοί, που θεωρούν την σαλάτα του Καίσαρα την καλύτερη επιλογή, όταν θα βγουν ένα βράδυ να δειπνήσουν εκτός σπιτιού. Γιατί; Κυρίως, επειδή περιέχει μαρούλι ή επειδή βρίσκεται στην στήλη με τις σαλάτες στον κατάλογο του εστιατορίου. Αρκετή σως, κρουτόν, πολλές φορές και μπέικον και τεράστιες φλύδες παρμεζάνας να στέκονται στην κορυφή και να σκεπάζουν το πιάτο. Μήπως να το ξανασκεφτόσουν;

Η λύση: Προτίμησε πιο απλές σαλάτες με λαχανικά και κοτόπουλο για extra πρωτεΐνη και προσπάθησε να αποφύγεις τα πολύ ιδιαίτερα dressings και τα κρουτόν.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More