Καφές και δίαιτα! Πόσες θερμίδες μπορεί να μας προσφέρει; Γιατί ο cappuccino θεωρείται “παγίδα”;

Καφές! Αναπόσπαστο κομμάτι από την καθημερινότητά μας. Τουλάχιστον για τις περισσότερες. Αν το καλοσκεφτείς είναι η αρχή της κάθε μας ημέρας. Χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να “ξυπνήσουμε”. Πολλές φορές γίνεται η αφορμή για να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους και να τα πούμε. Μπορεί όμως να γίνει και η αφορμή για να χαλάσουμε τη δίαιτά μας; Να ένα ερώτημα που στροβιλίζει συνεχώς στο μυαλό μας.

Απευθύνθηκα στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου για να λύσει τις απορίες μας. Η ειδικός εξηγεί αν ο καφές έχει θερμίδες και κατά πόσο μπορούν να μας επιβαρύνουν τα πρόσθετα υλικά. Ξέρεις, γάλα και ζάχαρη. Επιπλέον, θα μας πει για την παγίδα του cappuccino, τα γλυκαντικά και πολλά ακόμα που πρέπει να ξέρεις!

Τελικά ο καφές έχει θερμίδες;
Ο καφές δεν έχει θερμίδες από μόνος του. Συγκεκριμένα σου δίνει μισή θερμίδα ανά 100 γραμμάρια. Αυτό που σε επιβαρύνει είναι τα πρόσθετα και σε αυτά πρέπει να δώσεις προσοχή.

Πόσες θερμίδες μπορεί να μας κοστίσει η πρόσθετη ζάχαρη και το γάλα;

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αντιστοιχεί σε 20 θερμίδες.
  • 1 μερίδα γαλατάκι σου δίνει 15 θερμίδες αν είναι light και 20 αν είναι πλήρες.

Ποια η θερμιδική αξία του γλυκού καφέ με γάλα;
Με τα παραπάνω τα δεδομένα μπορείς εύκολα να υπολογίσεις τους καφέδες που φτιάχνεις στο σπίτι, εφόσον ο ελληνικός, ο στιγμιαίος και ο καφές φίλτρου θα επιβαρυνθούν μόνο από το γάλα και τη ζάχαρη. Ουσιαστικά ένας γλυκός καφές με αρκετό γάλα (3 κουταλάκια ζάχαρη και 2 μερίδες γάλα) θα σου δώσουν 100 θερμίδες.

Γιατί το cappuccino θεωρείται “don’t” για όσες κάνουν δίαιτα;
Σε ό,τι αφορά στον cappuccino που συνήθως τον παραγγέλνεις απ’ έξω, η θερμιδική αξία ανεβαίνει σημαντικά διότι περιέχει μεγαλύτερη δόση καφέ, άρα και περισσότερη ζάχαρη για να γίνει πιο γλυκός.

Έτσι ο μέτριος περιέχει περίπου 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρης (60 θερμίδες) και ο γλυκός 2 κουταλιές της σούπας (120 θερμίδες). Η επιβάρυνση έρχεται και από το γάλα, το οποίο στη ζεστή μορφή του καφέ είναι συνήθως πλήρες, ενώ στον freddo συνηθίζεται το γάλα με χαμηλά λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι από το γάλα μπορεί κανείς να πάρει 75 θερμίδες αν έχει γάλα πλήρες ή 60 με light (η ποσότητα βέβαια στο αφρόγαλα ποικίλει). Αν μιλήσουμε και για σαντιγύ αντί για γάλα, μπορεί να φτάσουμε τις 150 ή και παραπάνω θερμίδες.

Μπορούμε να πάρουμε ασβέστιο από το γάλα που περιέχει ο καφές;
Ο καφές μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου του γάλακτος. Λογικά ωστόσο, δεν καταναλώνεις καφέ με γάλα για να πάρεις ασβέστιο, οπότε δεν έχεις λόγο να ανησυχείς. Καλό είναι να προσέξεις μήπως ο συνδυασμός γάλακτος με καφέ σου προκαλεί πρήξιμο, και να προσπαθήσει να τον αποφύγεις.

Μπορούν τα γλυκαντικά να μας “σώσουν”;
Όσο λιγότερα πρόσθετα έχει ο καφές τόσο πιο κατάλληλος για τη δίαιτα σου. Αν δεν μπορείς να τον πιεις σκέτο, χρησιμοποίησε τουλαχιστον γάλα με χαμηλά λιπαρά και αντί για ζάχαρη κάποιο υποκατάστατο. Μην το παρακάνεις όμως, γιατί ακόμα και τα γλυκαντικά καλό είναι να μην καταναλώνονται απεριόριστα!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More