Μπαχαρικά: Το μυστικό για σίγουρο αδυνάτισμα! Επιταχύνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την όρεξη

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αυτές οι “σκόνες” με ρίζες από την Ανατολή μπορούν να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις; Σίγουρα τις έχεις συναντήσει στα περισσότερα ελληνικά τραπέζια και φαγητά, καθώς είναι μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά. Πρωταγωνιστούν σε κάθε αλμυρό και γλυκό πειρασμό με σκοπό να αποφέρουν πλούσια γεύση και έντονη μυρωδιά. Όταν ακούς τη λέξη μπαχαρικά σου έρχονται στο μυαλό έντονα χρώματα, ιδιαίτερες μυρωδιές και πεντανόστιμα φαγητά. Πολλές φορές έχουν γίνει η αφορμή για να μειώσουμε το αλάτι ή ο τρόπος για να προσφέρεις extra νοστιμιά στο φαγητό σου.

Πέρα από όλα αυτά όμως τα μπαχαρικά έχουν πολλές ιδιότητες που βοηθούν το σώμα και το μεταβολισμό! Το χαρακτηριστικό τους; Δεν έχουν θερμίδες, οπότε μπορείς άφοβα να τα εντάξεις στη δίαιτα ή το καθημερινό σου διατροφολόγιο. Παρακάτω, η διατροφολόγος Μαργαρίτα Μπουλούμπαση σε ενημερώνει για τα θετικά, τα οφέλη και τις ιδιότητες των αγαπημένων μας μπαχαρικών.

Μπαχαρικά για αδυνάτισμα!
Η καψαϊκίνη είναι η κυριότερη ουσία των μπαχαρικών, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Συνήθως, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου. Αυτή η “καυτερή” ιδιότητα όμως που κάνει τα τρόφιμα πικάντικα φαίνεται να μειώνει την όρεξη και να αυξάνει την αίσθηση κορεσμού και πληρότητας με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί ότι τα πικάντικα τρόφιμα εκτός από τη μείωση της όρεξης, επηρεάζουν θετικά την καύση θερμίδων.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής ερεύνησε τις επιπτώσεις της καψαϊκίνης για την κατανάλωση ενέργειας και την απώλεια λίπους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα μπαχαρικά μπορεί να μην αυξάνουν κατά πολύ το μεταβολισμό, προωθούν όμως την καύση κοιλιακού λίπους.

ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ
Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα καλύτερα μπαχαρικά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά.

Μαύρο πιπέρι
‘Εχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολσιμό. Ακόμη, βοηθά στην πέψη, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τσίλι σε σκόνη
Περιέχει καψαϊκίνη, η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθά στην καύση του λίπους. Έχει φανεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνει την κυκλοφορία.

Πιπέρι καγιέν και Tabasco
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Κεμπέκ, φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν πιπέρι καγιέν στο πρωινό τους είχαν λιγότερη όρεξη.

Κύμινο
Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Φαίνεται να αυξάνει το μεταβολισμό, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε μίγμα κάρυ.

Μουστάρδα
Η μουστάρδα είναι υψηλή σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και στο αίσθημα κορεσμού. Σε βρετανική μελέτη φάνηκε ότι η προσθήκη μουστάρδας στο γεύμα αύξησε το μεταβολικό ρυθμό.

Τζίντζερ
Βοηθά στην απώλεια βάρους επειδή αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό και μειώνει την όρεξη. Επίσης, βοηθά στην πέψη και στο αίσθημα ναυτίας.

Κανέλα
Έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση μόνο 1/4 έως 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να ρυθμίσει το σάκχαρο. Ακόμη, βοηθά στη χώνεψη και κατά συνέπεια στην καλύτερη διάσπαση των τροφών και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Read More

And More