Νερό και λάδι καρύδας: Τα fitness trends που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις

Μπορεί να μην μένουμε στον Άγιο Δομίνικο και μπροστά από το σπίτι μας να μην έχουμε coconut trees, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Τα εξωτικά φρούτα και ειδικά η καρύδα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή το γνώρισες σαν φρούτο. Το έφαγες σαν σνακ, το πρόσθεσες στις σαλάτες σου, αλλά και σε διάφορες συνταγές. Έπειτα, σου συστήθηκε ξανά σαν το απόλυτο beauty trend. Όχι η ίδια η καρύδα, αλλά το λάδι της. Ναι, η beauty editor του Tlife, Νατάσα Μπερέκου, σου είχε κάνει πλύση εγκεφάλου με το λάδι καρύδας και το oil pulling.

Τώρα όμως, η καρύδα και τα παράγωγά της (aka λάδι και νερό), γίνονται από τα πιο hot fitness trends που πρέπει να γνωρίζεις. Ξέρεις, είναι από αυτά τα trends που βοηθούν στο αδυνάτισμα, την απώλεια λίπους, στη σωστή ενυδάτωση και φυσικά έχουν σκοπό να κάνουν ακόμα πιο γευστικά και με εξωτικό αέρα τα ημερήσια γεύματά σου.

Αν λοιπόν θες να τσεκάρεις τις θερμίδες, τα οφέλη, τις “διαιτητικές τους ικανότητες” και πως μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου, μετακινήσου προς τα κάτω και δες τι μας είπε η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου.


Λάδι καρύδας
Από συνταγές για φαγητά ή γλυκά μέχρι συνταγές για καλλυντικά, το λάδι καρύδας βρίσκεται παντού! Αρχικά ήταν παρεξηγημένη και απαγορευμένη τροφή λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει, αλλά στην πορεία τα γεγονότα άλλαξαν.

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος των λιπαρών που περιέχει (μεσαίας αλυσίδας), “καίγεται” εύκολα από το σώμα δίνοντας ενέργεια, ενώ συγχρόνως δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα (σε μέτρια πάντα κατανάλωση). Κάτι που ακόμα φαίνεται ενδιαφέρον είναι πως το λάδι καρύδας έχει υψηλό δείκτη κορεσμού. Οπότε, παρά τις 9 θερμίδες που μας δίνει ανά γραμμάριο, μας χορταίνει επαρκώς με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο στα φαγητά που προστίθενται. Να μια καλή ιδέα για να το εντάξεις από σήμερα κιόλας στα φαγητά σου!

Extra οφέλη που δεν γνώριζες
Επιπλέον, εκτός από τις έρευνες που το σχετίζουν με το αδυνάτισμα, πολλές μελέτες έδειξαν ότι βοηθάει στην πρόληψη του Alzheimer, του διαβήτη και πολλών ακόμα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως αυτές οι μελέτες βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα ακόμα για να βασιστούμε σε αυτές τις θαυματουργές του ιδιότητες.

Πως μπορείς να το καταναλώσεις
Η απάντηση είναι παντού και πάντα. Μπορείς να εντάξεις το λάδι καρύδας στα φαγητά σου (γλυκά και αλμυρά) και να αντικαταστήσεις έτσι το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Η σωστή αναλογία 1:1, αλλά πάντα αυτό κυμαίνεται ανάλογα με τις γευστικές σου προτιμήσεις και τους στόχους σου για απώλεια βάρους.

Νερό καρύδας
Το νερό της καρύδας είναι καλή πηγή βιταμινών, αμινοξέων και αντιοξειδωτικών. Υπερέχει του απλού νερού βρύσης χάρη στα συστατικά που περιέχει. Πρόκειται για ένα ιδανικό ρόφημα, για όσους γυμνάζονται, καθώς αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι μετά από έντονη άθληση.

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα
Θεωρείται πολύ καλή επιλογή για το αδυνάτισμα, καθώς σου δίνει 18 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και σχεδόν μηδενικά λιπαρά. Δεν αντικαθιστά σαφώς το νερό, αλλά σίγουρα είναι μια αξιόλογη εναλλακτική για τα αναψυκτικά και κυρίως για τα ενεργειακά ποτά που συστήνονται μετά το γυμναστήριο! Οι πιο φανατικοί καταναλωτές εξάλλου, είναι οι αθλητές οι οποίοι δηλώνουν πως τους δίνει ενέργεια και αντοχή σε μεγάλης διάρκειας άσκηση. Η ενυδάτωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στις επιδόσεις, οπότε μια δοκιμή θα σε πείσει.


Extra οφέλη που δεν γνώριζες
Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό του νερού καρύδας είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε κάλιο. Το κάλιο δρα ανταγωνιστικά στο νάτριο, με αποτέλεσμα να διώχνει την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα, καθιστώντας το σύμμαχο στην προετοιμασία για την παραλία!

Πως μπορείς να το καταναλώσεις
Μπορείς να το προσθέσεις σε φυσικούς χυμούς φρούτων ή ακόμα και σε smoothies. Αν αντικαταστήσεις το γάλα ή το γιαούρτι που προσθέτεις στο smoothie με νερό καρύδας, σίγουρα θα μειώσεις κατά πολύ τα λιπαρά και τις θερμίδες.

Αφού ενημερωθήκαμε με όλες τις βασικές πληροφορίες για το λάδι και το νερό καρύδας, ήρθε η ώρα να μπούμε στην κουζίνα. Κάνε κλικ εδώ και δες συνταγές με αυτά τα μαγικά συστατικά.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More