No stress! Οι τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση και βοηθούν στο αδυνάτισμα

Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις πολλές φορές, σε φέρνουν στα όριά σου! Το αποτέλεσμα; Το άγχος αυξάνεται και τα νεύρα σου χτυπούν… κόκκινο. Αυτό που πρέπει να σου πω όμως, είναι ότι τη λύση μπορείς να τη βρεις μέσα από συγκεκριμένες τροφές. Ναι, καλά διάβασες! Υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στρες και σε κάνουν να νιώθεις πολύ καλύτερα. Εκτός από αυτό, έχουν λίγες θερμίδες και είναι ιδανικές για τη δίαιτά σου. Σαν να λέμε, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Άσε που όσο μειώνεται το στρες, τόσο πιο εύκολα αδυνατίζεις. Τι άλλο πρέπει να πω για να σε πείσω; Μάλλον τίποτα! Οπότε, ας δώσουμε το λόγο στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Μαργαρίτα Μπουλούμπαση για να παρουσιάσει αυτά τα magic foods.

Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τη διάθεση μας, όπως να κοιμηθούμε αρκετά, να κάνουμε διαλογισμό, ή απλά να γελάσουμε. Επιπλέον, η επιστήμη μας δείχνει ότι και ο τρόπος διατροφής μας μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους! Εδώ είναι 6 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.


Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά

Σε πρόσφατη ολλανδική μελέτη, 20 υγιείς εθελοντές έλαβαν είτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα είτε ένα εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες. Εκείνοι που έλαβαν το συμπλήρωμα έδειξαν μια σημαντικά μειωμένη αντιδραστικότητα στη θλιβερή διάθεση, η οποία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιθετικών αρνητικών σκέψεων. Το συμπέρασμα: Ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα επηρεάζει τη διάθεσή σας. Πηγές: γιαούρτι, κεφίρ, μαλακά τυριά.

Φρούτα και λαχανικά

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Health Psychology, σχεδόν 300 νεαροί ενήλικες κρατούσαν καθημερινά ημερολόγια τροφίμων για τρεις διαδοχικές εβδομάδες, συνδυαστικά με το πως ένιωθαν μετά από την κατανάλωση κάθε τροφής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη ενέργεια, ηρεμία και μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας. Σημείωσαν επίσης ότι οι επιπτώσεις δεν παρατηρήθηκαν μόνο στις μέρες που καταναλώθηκαν περισσότερα λαχανικά και φρούτα, αλλά και όλη την επόμενη μέρα. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Indicators Research, η οποία παρακολούθησε 80.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερου όγκου φρούτων και λαχανικών αύξησε την ψυχική ευεξία, με τον μαγικό αριθμό ευτυχίας να είναι επτά μερίδες καθημερινά φρούτων και λαχανικών.


Καφές

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές που καταναλωνόταν το πρωί συνδέεται με την ενέργεια, την ευεξία και την ευχαρίστηση. Επιπλέον, μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην JAMA Internal Medicine, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ήταν κατά 15% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη σε διάστημα 10 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο κάθε μέρα.


Μαύρη σοκολάτα

Ακόμη και η σκέψη για τη μαύρη σοκολάτα φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας, αλλά υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη της. Τα αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να ενεργοποιήσουν τους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων σας για να χαλαρώσουν, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν την κυκλοφορία αίματος. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ημερησίως για δύο εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε άτομα που εκτιμούσαν τον εαυτό τους ως ιδιαίτερα αγχωμένο. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μαγνήσιο, ένα μέταλλο που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της κατάθλιψης και της νευρικότητας. Τέλος, οι μοναδικές φυσικές ουσίες της μαύρης σοκολάτας προκαλούν μια αίσθηση ευφορίας που είναι παρόμοια με την αίσθηση ότι είστε ερωτευμένοι!


Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο και έρευνες έχουν συνδέσει μια ανεπάρκεια αυτού του αντιοξειδωτικού στοιχείου σε υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και κόπωσης. Τα μανιτάρια είναι επίσης φυτική πηγή της βιταμίνης D. Σε μια μελέτη ανθρώπων με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία επηρεάζει 11 εκατομμύρια Αμερικανούς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που αύξησαν την πρόσληψη βιταμίνης D γνώρισαν μια ενισχυμένη διάθεση. Για να ενισχύσετε την πρόσληψή σας, ενσωματώστε τα μανιτάρια σε ομελέτες, σαλάτες στο μεσημεριανό γεύμα και σε σάλτσες.


Πράσινο τσάι

Μια ιαπωνική μελέτη, που διεξήχθη με περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ψυχολογικού στρες ήταν 20% χαμηλότερα στους ανθρώπους που έπιναν πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα. Τα αποτελέσματα έμειναν σταθερά ακόμη και μετά την αντιπροσώπευση άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, το ιατρικό ιστορικό, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα τσιγάρων και η διατροφή. Είναι φανταστικό σε smoothies και μαρινάδες.



Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More